Startul lui Băsescu, fotbalismul lui Oprescu, stângismul lui Antonescu. Împreună, bineînțeles, cu Geoană

O invitație pe care am primit-o ieri dimineață de la Realitatea TV, ca să vorbim despre strategii de campanie și candidați, m-a obligat să-mi fac temele cu privire la prezidențiale. Fiindcă am făcut oarece săpături, vă propun și vouă niște concluzii care mi se par interesante:

1. Startul lui Traian Băsescu e bun. Cum argumentam și aici, referendumul pentru unicameral e o idee portantă, actualul președinte are un program în sens public (și nu al maculaturii de pe site-uri), cam minimal ce-i drept; unicameralul nu e o idee dezbătută în public serios și nici nu mi se pare coloana vertebrală a unei campanii valide, dar e mai mult decât nimicul celorlalți candidați. (Din nou, nu mă refer la programele pe puncte ale acestora, ci la lucrurile pentru care militează explicit.) Prin “De ce le e frică, nu scapă”, mesajul care a început să se vadă mai des decât “Băsescu pentru România” pe outdoor-uri, prezidentul pune în defensivă ceilalți candidați și formulează un enunț negativ, așa cum ne-a obișnuit, dar cu conotații constructive-pozitive, prin rudimentul de program (referendum).

2. Sloganurile sunt relativ civilizate, dar nu excelează cu nimic, la candidații importanți. Să ne reamintim, în ordine alfabetică:

Antonescu: “România bunului-simț”
Băsescu: “Băsescu pentru România”
Geoană: “Învingem împreună”
Oprescu: “Hai, România”

Probabil că al lui Oprescu e cel mai curajos, iar al lui Geoană, cel mai conformist, cam cum zicea și Șuțu. Al lui Antonescu seamănă cu ce aș fi așteptat de la liderul PNL, dar, din păcate, nu cu felul cum îl vedem pe acesta la televizor mai nou. Interesant e cum se repartizează mesajele pe partide: nu avem nicio referire la prosperitate/criză (o explicație veți găsi mai jos). Mesajul lui Antonescu nu are nimic liberal, deși îi vine bine și, în teorie (doar) îl rezumă bine pe președintele PNL. Cert e că în cele 10 cuvinte ale celor patru sloganuri avem două categorii etice, mai apropiate de temele stângii: solidaritatea (“împreună”, la locul lui la Mircea Geoană, deși s-a mai folosit) și bunul-simț, la Antonescu. Strigările lui Traian Băsescu și Sorin Oprescu sunt “goale”, neutre din punct de vedere ideologic, dacă nu considerăm “fotbalismul” simpatic al lui Oprescu o cale politică aici și acum.

Ar mai fi o discuție din clasa “cele trei Românii”, care de fapt sunt vreo două, a lui Băsescu e ce-a mai rămas din valul schimbării din 2004, fidelii, a lui Antonescu și Oprescu e a indecișilor, plitctisiților de politică, indiferenților.

Ceva-ceva tot lipsește. În sloganuri nu e musai să se regăsească ADN-ul politic al candidaților, dar interesant e că nimeni nu aduce vorba de bani la prezidențialele din România lui 2009 – vezi, din nou, mai jos de ce. Partida se joacă, oarecum, pe terenul actualului președinte, care e un lider justițiar, de esență civistă, un fel de “stângist de dreapta”, cum întâlnim în Est de la Lech Walesa încoace. Strategic, pentru un Crin Antonescu ar fi fost iarăși mai nimerit să vină cu un program de prosperitate, cu o ofertă proprie. N-am văzut decât o referire la economie pe un outdoor, “Crin Antonescu scoate România din criză”, dar la felul alambicat-jmecher cum se desfășoară lucrurile în prăvăliile de creație din România, cred că e o trimitere “hoață” la “criză” în sensul psihiatrilor și nu al economiștilor.

Oricum, meciul din octombrie-noiembrie 2009 se desfășoară după tipic: Traian Băsescu aruncă teme în dezbatere și restul lumii își dă ochii peste cap. Nu cred că dintre ochii dați peste cap va răsări vreo alternativă reală la actualul președinte.

În ce privește banalitatea sloganurilor de mai sus, există o scuză. Formulele de genul ăsta trebuie să spună ceva și unui academician, și unui cioban din vârful muntelui. Am văzut de mai multe ori specialiști în publicitatea comercială strâmbând din nas din cauza platitudinilor din comunicarea politică: totuși, e destul de clar că, așa pricăjit cum e, middle-class-ul pe care îl caută copywriterii din agenții e mult mai răsărit decât electoratul activ. Desigur că și în condițiile astea poți veni cu o formulă sclipitoare ca “Yes, we can” sau “La force tranquille”. Însă e mult mai greu.

Poate că m-am întins prea mult la acest subpunct și iată de ce: sloganurile s-au schimbat odată deja, s-ar putea să se mai schimbe. Vă mai amintiți polemica Antonescu-Băsescu pe “bunul-simț”, vedem cum “Băsescu pentru România” cedează teren în favoarea lui “De ce le e frică, nu scapă”, iar înainte de “bun-simț”, Crin Antonescu avea ceva imposibil de ținut minte, din opt cuvinte (atâtea câte litere are “Yes, We Can” al lui Obama). Cel puțin dacă e să-i dăm crezare presei. Cred că prezidențiabilii ar avea profit dacă s-ar ține fie și de o idee de calibru cel mult mediu, precum cele de mai sus. Nici măcar Traian Băsescu n-are însă consecvența necesară.

3. Strategii discursive: am pomenit deja de mutarea președintelui în funcție, cu referendumul, care e mult mai mult decât a fost mai an, la europarlamentare, tentativa aceea de a consulta poporul pe ceva ce oricum Parlamentul (putea pretinde că) avea să adopte, uninominalul. La asta se adaugă tonul hipercritic al lui Crin Antonescu, pe care, repet, eu nu-l văd așa. Momentul foarte bun de la congresul PNL a fost unul asertiv, pozitiv. Asocierea lui Traian Băsescu cu “o codoașă bătrână” a fost nota falsă a întregii povești. Când o să avem un candidat care face și altceva decât să riposteze adversarilor?

Despre Mircea Geoană n-am nimic de zis, cu excepția procentelor foarte bune din sondajul EVZ. Dar asta e o chestiune care ține de substanța politicii, și nu de imagine, o să zic două vorbe în PS.

4. Candidați 2.0. Am văzut aproape de nimic, poate cu excepția lui Crin Antonescu, care pare a avea o prezență mai susținută și care a făcut scamatoria cu Spunesitu.ro, asumat inițial de Emil Constantinescu. Sunt curios ce cifre de trafic are proiectul, poate că neasumat de unul din candidați, fără miros partinic, a ajuns la o oarecare vizibilitate, caz în care transferul de identitate se justifică. Dacă nu, e o mutare confuză.

Oricum ar sta lucrurile cu Spunesitu.ro, niciunul dintre principalii competitori nu pare a ști că pe internet capeți credibilitate și prestanță numai dacă ești imersat permanent în el. “Marea masă” e mult mai tolerantă la oscilațiile de tonus de care dau dovadă politicienii la televizor. Pe online, dacă te-apuci să-ngrași blogul în precampanie, n-ai făcut nimic.

5. Teme vacante. În hărmălaia cu unicameralul și meciul Croitoru-Johannis s-au pierdut cel puțin două idei de forță și, mi se pare mie, mult mai portante decât calul de bătaie de până acum al președintelui Băsescu, unicameralul:

– criza. Din motive de încordat mușchii pe problema guvernului, nici PDL, nici adversarii nu pot să se lege prea mult de preocuparea reală și profundă a românilor: nu mai ai nicio credibilitate dacă vorbești fie și cu o jumătate de gură de un lucru pe care îl amplifici cu cealaltă jumătate de gură, prin miniștri demiși, guverne trântite și bătând în toba de tinichea ca Emil Boc. Prin situția imposibilă în care s-au pus, politicienii, inclusiv președintele, reușesc să cliveze in corpore față de preocupările electoratului

– Republica Moldova/vizita lui Joe Biden. Ceea ce s-a întâmplat la Chișinău (căderea comuniștilor) e important, dar singurul politician oarecum atent față de situația de acolo e din nou, președintele Băsescu. Și aici vine poanta: vicepreședintele SUA a fost acum o săptămână la București. S-a întâlnit inclusiv cu Mircea Geoană și Crin Antonescu. Declarațiile acestora au fost opace, ca și ale șefului statului. De fapt, vizita e foarte interesantă (doar Polonia și Cehia picau la rând din considerente geopolitice imediate), contextul e în Foreign Policy. Pe scurt, pare o undă verde pentru apropierea de Republica Moldova, sub o formă sau alta. De ce nu a profitat nimeni de asta? Politicienii români se încaieră atât de des pe asumarea unor lucruri ca mărirea pensiilor sau uninominalul…

6. Execuțiile și mobilizarea internă. N-am dat cu ochii decât de Traian Băsescu și Crin Antonescu în București; la prima vedere, outdoor-urile celui dintâi sunt, în general, curate și clare, cele de la PNL, ca și în campaniile trecute, înecate în albastru și cam amatoristice. Glow-ul ăla de Photoshop din jurul literelor e ceva ce se mai găsea doar prin reclamele la lănțicul miraculos de prin reviste. Interesant e că Geoană și Oprescu demarează mai greu. Cam așa a fost și alte dăți la start – asta spune ceva despre cine e dispus/capabil să facă treabă.

P.S.: Ziceam că îndrăznesc să mă bag puțin în politica propriu-zisă. Cum se pupă ceea ce am numit startul bun al lui Traian Băsescu, cu pierderea de procente pe care o vedem de pildă într-un sondaj independent, cel realizat de CURS pentru “Evenimentul zilei”? Acolo, Mircea Geoană e la un procent în spatele actualului președinte: 30 de procente față de 31 – deși Traian Băsescu era în general creditat cu peste 35. N-am reușit să găsesc altă explicație decât că o parte din electoratul acestuia s-a plictisit pur și simplu de el, după demiterea ministrului Nica și contranumirea lui Croitoru. Altfel spus, în perioada investigată de CURS (a doua jumătate a lui octombrie), românii cu intenție de vot sunt mai puțini decât cei de-acum să zicem două luni. Iar împuținarea s-a produs în tabăra președintelui. Altminteri, sondajele nu pot măsura bine intenția de participare la vot, spune directorul CURS, Cătălin Stoica. De cealaltă parte, la scorul bun al lui Mircea Geoană, poate fi vorba și de endorsement-ul pe care Ion Iliescu a decis în fine să i-l facă. Bătrânul e încă redutabil și ar putea resuscita părți din electoratul PSD așa cum nu a făcut-o la referendum și nici în 2004, la meciul Băsescu-Năstase, când era și într-o poziție incomodă, președinte în funcție, deci imparțial. Chiar dacă lui Ion Iliescu i-ar fi trecut prin cap să se facă “jucător” și n-ar fi avut aptitudinile pruncucide cunoscute (“arogant”, “prostănac”), vă dați seama ce-ar fi ieșit 🙂

Urmează runda a doua, atâta cât putem spune, Parlamentul va trânti guvernul Croitoru, prea “mic” chiar și pentru Elena Udrea. Voi ce credeți, cine va pierde mai mult din toată povestea? Băsescu și PDL sau PSD și PNL? “Românii” e un răspuns simplu.

30 thoughts on “Startul lui Băsescu, fotbalismul lui Oprescu, stângismul lui Antonescu. Împreună, bineînțeles, cu Geoană”

 1. Nu stiu cat de ipocrit e Basescu dar cu siguranta ceilalti contracandidati ai sai mustesc de ipocrizie.
  Basescu e redutabil in campanie, unde isi poate arata cu adevarat stilul de jucator. Antonescu vrea, electoratul vrea un Antonescu puternic, dar oare poate? Antonescu da impresia ca nu tine ritmul in plus vorbeste de bun simt si nu se poarte cu nimic mai diferit fata de ceilalti din clasa politica.
  Geoana are in spate cel mai organizat si paradoxal, unit partid. La el se pune problema ca numarul de alegatori castigati datorita lui Iliescu sa fie mai mare decat numarul de voturi pierdute din cauza asocierii cu Iliescu. Si mai e ceva, Geoana chiar uita ca PSD a fost la guvernare 9 luni din 10?
  Sorin Oprescu? Pai daca se asociaza cu fotbalul si cu nationala, eu il asociez cu Mutu. Oare chiar vrea sa castige? Mie nu-mi da impresia asta. Condamna sistemul. Dar oare el din ce sistem a facut parte vreo 15 ani?

 2. O remarca la “Basescu pentru Romania”. E singurul slogan care introduce numele candidatului, si inca realizand un binom cu celalalt nume propriu. Astfel, identificarea Basescu=Romania e gata. A fost ales acest slogan pe afise, si nu celalalt, pentru a face ca prin vizibilitate agresiva aceasta identificare sa intre in subconstientul adversarilor si nehotaratilor (in aceasta ordine). Scopul final al strategiei de comunicare ar fi sa-i descurajeze pe toti cei tentati sa voteze altceva decat Basescu, inducandu-li-se ideea ca Basescu e la locul potrivit, el e Romania.
  Basescu este, de asemenea, singurul candidat cu doua sloganuri. Mi se pare mie sau asa ceva e destul de rar? Tocmai faptul ca sloganul aparent banal a fost dublat de zicala sugubat-agresiva perfect caracteristica acestui candidat (din stirpea “Vin la primarie!” si a ardeiului iute), “De ce le e frica, nu scapa”, poate dovedi ca “Basescu pentru Romania” a fost gandit pentru o strategie psihologica si va fi folosit mai mult ca slogan de afise, panouri si in general de outdoor. El trebuie lasat la dospit in subconstientul alegatorului care-l vede peste tot vrand-nevrand si are rolul de a consolida caracterul prezidential inerent al candidatului – ceea ce nu e treaba usoara, cata vreme contracandidatii mizeaza in continuare pe inadecvarea lui Basescu la Cotroceni.
  A doua remarca, despre sondajul CURS: de acord ca aparenta cvasi-egalitate dintre Basescu si Geoana se datoreaza disparitiei in acest sondaj a unor potentiali alegatori ai lui Basescu. Altfel spus, CURS arata ca nu Geoana s-a apropiat de Basescu, ci mai putini oameni ca de obicei au declarat ca-l voteaza pe Basescu. O explicatie posibila: multi votanti ai lui Basescu se vor duce doar la al doilea tur de scrutin. De aceea indraznesc sa prognozez ca electoratul captiv al lui Basescu va reactiona doar la necesitatea votarii lui Basescu, dar nu va iesi masiv pentru referendum.

 3. Madona,..mai dat gata ,..noroc ca am avut timp sa citesc indeajuns incit sa ma descurc cit de cit ,in lexic,..adica sa gasesc resurse pentru a intelege ,..atfel???prea complicat pretene,….mai la obiect,mon cher..ca tara geme ,de pretentiosi,..dar dac nu mai sapa nimeni la mod concret,..v-ati dat dracu,..nu mai aveti ce minca ,..ma filozofilor ,..care suntem…na ,..ca pina si Vanghelie asta are un rost,..Incredibil,..e???…hai dracu sa ne culcam ,si sa ne rugam sa ne mai tolereze D-zeu,..ca prea ne-am facut ai Dracului,..cu minme sperante,..dar totusi existente,pe ultima reduta ,..Iulian,..

 4. cu sigurnata noi suntem cei care pierdem…si vom pierde in continuare daca lucrurile nu se vor schimba cat mai repede. ce ma socheaza cel mai mult etse tema falsa de campanie a lui traian basescu-referendumul. Neavand realizari proprii acesta mizeaza tocmai pe saturatia la care ne-a adus toata clasa politica, si spera sa obtina astfel un nou mandat. Avem o veste pentru el ….nu mai tine…

 5. Antonescu ii da oricand clasa lui Geoana. Geoana e la fel de ahtiat de putere precum Basescu si este compatibil cu realitate. Pe cand Antonescu vine in ajutor cu propuneri si solutii viabile care sa scoata tara din impas. De exemplu scaderea impozitelor si a taxelor. Cetatenii vor vota schimbarea pentru un viitor mai bun. Gabi A.

 6. Al lui Basescu mi se pare cel mai potrivit pentru el, pt ceea ce reprezinta. E de ajuns sa spui “Basescu pentru Romania” si e clar ca nimeni n-o sa il voteze. Basescu a demonstrat in 5 ani de mandat ca nu e pentru Romania, asa dovada cea mai clara ca omul asta vorbeste ca sa nu doarma. Basescu nu e pentru Romania.

 7. Mie, personal, imi place foarte mult de domnul Antonescu. Intr-adevar nu mai exista bun-simt in Romania, incepand cu caricatura asta de sef al statului care este Basescu si pana la ultima institutie. Cred ca a venit vremea ca Romania sa se trezeasca si sa voteze democratia adevarata si nu dictatura lu’ Basescu.

 8. Antonescu: “România bunului-simț”- Romanii chiar au nevoie de mai mult bun simt. Eu unul m-am cam saturat de nesimtirea unora.
  Băsescu: “Băsescu pentru România”- Ceasusescu pentru o viata mai buna? ………………………………………………………………………………………………………………………. Start bun? 🙂 ma gandesc decat la atletism cand aud asta, dar dl. Basescu daca ar participa la o cursa de atletism, ar fi singurul participant si tot ar iesi pe locul II ( in cel mai bun caz)
  Geoană: “Învingem împreună”- La lupta vitejii mei!
  Oprescu: ”Hai, România”- Gooooooooooolllllllllll

 9. De ce in sondaje dl. Basescu scade ? O intrebare care mira doar pe talibani!
  Lumea a inceput sa-si dea seama ca au de-a face cu cineva care ,,nu este in regula cu capul” respectiv o personalitate paranoica.
  Am citit recent ,,Revolta de pe Caine” a lui Herman Wouk…cititzi-o este un roman stralucit! Vetzi avea o mare surpriza! Vetzi descoperi in paranoicul capitan al distrugatorului american exact ,dar absolut identic, personajul Basescu! Este descrisa remarcabil evolutzia spre paranoia a acestui capitan de vas.
  Cred ca lumea a inceput sa realizeze ca ,,omu ne-a pacalit” !

 10. Parerea mea este ca, fara modestie, Crin are de departe cel mai adevarat slogan si cea mai corecta campanie. De laudat faptul ca nu s-a manifestat pe bani publici cum face Basescu. Am considerat in tot acest timp ca atunci cand Antonescu a cerut un euro prin telefon, care sa-l ajute la campanie, a facut un lucru de apreciat, nicidecum de criticat. Comparativ, Basescu se plimba prin toata tara pe banii romanilor – fara sa ceara, fara sa intrebe, fara sa vorbeasca!! In acest moment, Crin are reale sanse la castigarea alegerilor prezidentiale si acest lucru s-a intamplat numai prin modul in care a gestionat ultimele intamplari din viata politica. Faptul ca merge pe mana lui Johannis ca premier il duce si mai aproape de un mandat pe care, dupa opinia mea, il asteapta majoritatea romanilor!!!

 11. In 2000 Roman a avut “Roman pentru Romania” (slogan dat de cineva care nu a fost platit… si care sta acum pe acelasi scaun cu mine). Atunci era eufonia (aliteratia) care ar fi trebuit sa exprime ideea de naturalete, de potrivire dorita de soarta…
  Ma bucur ca se refoloseste peste ani, aparent cu mai multe sanse, desi la un mod absolut formalist. Daca Roman era pt. Romania, geniul limbii spune ca Basescu sa fie pentru Basarabi (locul sau natal, redenumit Murfatlar de curind).
  Acum dsp. mesajul polemic dsp. referendum. Parerea mea e ca un mesaj despre “frica” si “nu scapi” linga chipul unui om, fara delimitare grafica pe layout intre scris si poza, se citeste (fie macar si subconstient…) ca “de ce ii e frica LUI – de aia nu scapa”.

 12. sicer nu cred ca ne incalzeste pe noi oamenii de rand sloganurile… dupa 20 de ani de la revolutie cred car trebui sa devenim mai liberali.vad in crin sans a de a depasim aceste vremuri dificile

 13. Domnule Comanescu,
  Prin “reactii stereotipe si sectare” intelegeti toate comentariile impotriva simpatiei Dvs., Basescu? Ar trebui sa va dea de gandit, sunt cam multe. Chiar toti suntem “sectari”?
  Ideea cu startul bun e ridicola pentru un om cu inteligenta Dvs. Sunt convinsa ca, daca ati analiza problema fara partizanat politic (impus sau auto-impus, oricum nu mai conteaza), ati realiza faptul ca e vorba de ceva gaunos. Fara nicio solutie, not now, not ever. Pana si sloganul semidoct al lui Oprescu suna mai mobilizator. OK, vom avea un referendum. OK, vor fi mai putini parlamentari.Si? Ce se intampla mai departe? Asta e tot ce-mi poate oferi candidatul Basescu? Asta numiti Dvs. “start bun”??
  Din punctul meu de vedere, niciunul dintre cei 4 candidati mentionati de Dvs. nu-mi merita votul pe deplin.Campania dusa de ei pana acum m-a determinat insa sa ma pozitionez de partea lui Crin Antonescu. Pentru ca a fost singurul care a venit cu o solutie (Johannis) cat de cat coerenta. Asta ma face, deocamdata, in ciuda retinerilor nenumarate pe care le am si in privinta sa, sa ma duc totusi la vot.
  Regret daca v-am indispus.Imi asum reactia stereotipa si sectara, deci si probabilitatea de 99,99% sa mi se dea “delete”.

 14. Dacă Traian Băsescu are curaj trebuie să vină în fața oamenilor și să vorbească despre România, nu despre luptele sale cu Mircea Geoană, nu despre luptele sale cu Dan Nica, Marian Vanghelie sau cu Partidul Social Democrat. Domnul Traian Băsescu este responsabil de distrugerea în 9 luni de zile a ceea ce România acumulase în aproape 10 ani.
  Politica externă este un dezastru. Am ajuns să ne bucurăm ca de o floare rară de vizita vreunui președinte cum este cel al Azerbaidjanului. În rest, România este din ce în ce mai izolată din punct de vedere diplomatic.

 15. Cristina: sunt de acord că niciunul dintre candidații importanți nu e o soluție. În chestia cu simpatia mea față de Băsescu sunteți în schimb pe arătură. Când spuneam că încep să șterg mă refeream la mesajele imbecile pro și anti, care au iz de postări la comandă. Ăsta e un blog pentru oameni deștepți, și subsolul trebuie să se conformeze regulii.

 16. BAsescu a avut startul campaniei inca de la inceputul anului. L-am tot vazut la manifestari la care participa un numar mare de cetateni. Isi face reclama in randul oamenilor inca de cateva luni. Pacat insa ca nu poate lauda decat cu prezenta, ca numarul realizarilor este unul nesemnificativ. Trebuie sa ne facem datoria de cetateni si sa ne prezentam totusi la vot, chiar daca nu avem oferte prea bune. Consider ca trebuie sa alegem un om “cu bun-simt”, lipsit de interese personale.

 17. Sincer, nu cred ca are o relevanta deosebita un slogan al unui candidat, mai mult decat candidatul in sine. Atunci cand punem votul il acordam persoanei in sine si nu sloganului pe care l-a promovat in campania sa electorala. Cat despre campanie, acesta e doar startul…multe urmeaza de acum.

 18. Micile iesiri din decorul obisnuit mizerabil ale lui Crin Antonescu, solutia de bun simt vizavi de nominalizarea lui Johannis pt Palatul Victoria, decentza relativa in exprimare si atitudine m-au facut sa zic: asta e cel mai putin nociv dintre deseurile politice care vor la Cotroceni. Stiu, Antonescu e ca o figura placuta de ceara si atat. Dar urasc ideea de intoarcere a comunismului sub forma dezorganizata (Geoana), ma dezgusta ipocrizia ridicata la rang de arta (Basescu), nu pot aprecia mahalagismul de tip Oprescu (versiunea neimbunatatita a lui Basescu), dar cred ca actualul presedinte va fi si viitorul sef al statului roman. Trebuie sa fii prea inrait sustinator al altora ori prea rupt de realitate ca sa nu vezi ca Basescu are in spate cea mai priceputa echipa de campanie. Nu neaparat inspirata, dar cu siguranta eficienta. Imi pun la bataie salariul pe doua luni: Basescu ne va conduce si in urmatorii 5 ani. 🙂
  Si stiti ceva? Nu vreau sa gandesc in profunzime, nu vreau sa analizez pe toate partile. Pur si simplu, imi place ideea de Parlament restrans numeric. Mai putini viermi de intretinut pe carca poporului. In cazul unui referendum, voi vota cu DA pt ambele propuneri basesciene, dar impotriva lui la prezidentiale. Speculeaza o idee pe care o putea promova atat de agresiv si in cei 5 ani in care n-a facut nimic. Decat gura.

 19. Buna analiza sloganurilor, dar ma indoiesc sincer ca intr-o Romanie intr-atit de ajunsa da stare de depresie un slogan mai paote face diferenta. Si mai e ceva, sloganul ar trebui sa aiba de-a face cu baza ideologica a partidului-suport si sa functioneze ca un motto pentru un plan coerent de actiune in numele ideologiei respective. Or, la noi, in afara de certuri ca la usa cortului, alta ideologie nu am prea mai detectat. Pentru asta nici nu ai nevoie de slogan, iar daca ti-ai facut, nu inseamna decit ca ai mai cheltuit nitel din banii publici. Mai pe scurt, traim intr-o tara condusa de niste indivizi ai caror unic scop este acela de a pune mina pe putere nu ca sa faca ceva, ci ca sa obtina ceva si nici macar nu mai au bunul simt de a mima interesul fata de natiune.

 20. Vasilissa: ei, uite că tot într-o depresie (economică) asemănătoare, oamenii lui Obama au inventat “Yes, We Can”, slogan care a contat. Cu ideologia în schimb e cam cum zici.

 21. Wow ! Am lipsit citeva zile de pe aici (dar n-a simtit nimeni, nu-i asa ?)
  Haideti sa stam stramb si sa judecam drept, dincolo de simpatiile noastre.
  Intr-o prima faza oamenii se impart in doua tabere: pro-Basescu si anti-Basescu. Ii lasam deocamdata pe cei pro, e problema lor.
  Vreau sa va atrag atentia voua, fanilor ANTI. Un vot ANTI am avut si in 1996 si ati vazut bine ce a urmat: cei 15000 de specialisti ai conventiei au facut minuni in tara. Atit de multe incit am tras la greu in toti cei patru ani si inca citiva dupa aceea. A fost cea mai NOCIVA perioada din istoria post-decembrista. Parerea mea, sa ma contraziceti daca aveti argumente.
  Cind incercam sa-mi intreb prietenii INAINTE DE VOTUL DIN `96 de ce vor vota asa imi raspundeau invariabil: pentru schimbare ! votez orice numai pe Iliescu nu !
  Ia spuneti si voi: a fost productiva ideea ? A fost cea mai proasta idee. Si dupa cite vad eu romanii au memorie proasta si vor sa repete greseala.
  Pe de alta parte un proveb spune: cind doi se bat cistiga al treilea. Intre cei scarbiti de actualul prezident si care vad in Crin marea salvare (nu zau, ce a facut acest om pentru Romania de merita sa devina presedinte ?) si fanii actualului se va detasa clar… Mircea Geoana. Din ce in ce mai pregnant ne arata ca nu mai e prostanac, asa cum i-a zis domnul Iliescu. Pe de alta parte, desi inca nu a spus-o in mod clar se observa ca si domnul Iliescu crede la fel si il sprijina oarecum. Unitatea de partid inainte de toate, acum ca tot nu mai poate Adrian Nastase. Si vorbim de un partid care sta (deocamdata) foarte bine pe picioare.
  Pina acum am facut o analiza cit am putut eu de “rece“. Dar ce voi vota ?
  De sorginte liberala nu sunt, provin din familie de muncitori si tot cam asta sunt si eu. Deci ar trebui sa-mi placa social-democratia. PDL sau PDSR ? Deocamdata oscilez intre ideea de a NU merge la vot si aia de a-l vota pe Geoana. Basescu nu-mi mai trebuie, Crin Antonescu e si el pe acolo, alde primarul Oprescu m-a dezamagit deja. Intre cei trei sa da lupta oricit ne-ar place noua de alti candidati de umplutura. Cinic dar … asa e viata.

 22. sinteti mai destepti ca mine si stiti o gramada de lucruri la care nu am acces. o sa citesc. aveti alt stil decit ce am gasit eu saptamina trecuta pe un blog ropresident2009.pe wordpress. nu au privirea larga ca cea din media lui comanescu si limbajul e mai greoi, mai greu de urmarit. pe comanescu acum l-am gasit. o sa urmaresc. dati-mi o carte despre analiza politica sau ceva legat de campanii, ca ma simt cam naiv, ca sa nu zic altfel. succes

 23. vor exista si updateuri la aceasta analiza?
  M-ar interesa o parere mai ales legata de implementarea outdoor.
  Mai exact despre “centrarea” mesajului cu “scaparea de frica” in raport cu “pentru Romania” si despre “Romania bunului-simt” ajunsa pe stalpi, copaci si garduri.

 24. nu ma bag in mari detalii si istorii ca le stim pe toate eu sfatuies si pe altii mai ales pe cei care inca nu sau hotarit sa voteze sa se uite pe siteul lui remus cernea si poate poate se va hotari

 25. Important e cum gandesti si cum traiesti! Sa ii permitem intrarea in politica a unui om tanar, nepatat de comunism si dezintersat financiar! Remus Cernea este alternativa! Ne-am saturat de minciuni si vorbe goale. Remus Cernea este persoana care nu vrea sa para ceea ce nu este, nu joaca teatru! Remus Cernea este interesat de capacitatea omului, de felul in care gandeste, NU de viata personala! Lui Remus Cernea i s-a luat dreptul la exprimare! http://www.remuscernea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.