Spoturi Superbowl 2014 – ce m-a interesat

Știți probabil că în SUA Superbowl, finala campionatului de fotbal american, e evenimentul anului nu numai în materie de sport, ci și de audiențe TV – și în consecință, o miză pentru advertiseri. O reclamă de Superbowl costă cam patru milioane de dolari (la fel ca la ultimul episod din Seinfeld) și de multe ori e un one-shot, programată o singură dată, iar costurile mari se justifică prin coverage-ul de știri pe care îl generează ulterior. Genul ăsta de viralitate-avant-la-lettre a folosit-o printre primii Steve Jobs acum fix 30 de ani, cu al său 1984, reclama lui Ridley Scott pentru Apple Macintosh.

Acestea fiind zise, vă închipuiți de ce e în același timp interesant și amuzant să aruncăm o privire pe ceea ce s-a întâmplat în 2014.

Cea mai feministă: Dannon Oikos Greek Yoghurt

Mă-mânjesc-pe-bot-cu-iaurt-ca-să-mă-pupi. Ar fi fost destul de lame dacă ar fi fost numai asta, oricât de bine și sexy s-a filmat. Dar la 0.18 apare surpriza, fata e răzbunată. Presupun că targetul Dannon Oikos Greek Yoghurt e feminin.

Cea mai ticăloasă (și preferata mea): Jaguar

“V-ați întrebat vreodată de ce în filmele de la Hollywood personajele negative sunt totdeauna jucate de britanici?” ne stârnește Ben Kingsley – specialist britanic în ticăloși hollywoodieni, bineînțeles. În reclamă apar și Mark Strong și Tom Hiddleston, alți experți în același domeniu. Nu vă spun răspunsul de la sfârșitul reclamei, dar seamănă foarte tare cu un citat din Mae West. Slogan: “How Alive Are You?”

Cea mai interzisă: Scarlett Johansson – Sexy Soda Stream

Nu e nevoie să fii prea creativ atunci când ai la dispoziție o Scarlett, un pahar de suc și un pai. Interesant la reclama asta e altceva: a fost interzisă de Fox, broadcasterul Superbowl, de unde un val de acoperire media conflictuală, numai bun pentru un brand-outsider. Soda Stream, un fabricant de device-uri care fac suc în casă, a inclus și o înțepătură la adresa celor două mari branduri de acidulate (“Sorry, Coke and Pepsi” – la 0.27). Interdicția poate însemna că Fox e la mâna Coca-Cola și Pepsi, mai ales că Soda Stream vine din Israel și e fabricată în West Bank. Detalii aici și aici.

Cea mai crizată: Toyota Highlander

Highlander-ul transformă un corporatist în fiară? Nu, îl ajută să-și regăsească sinele, cu ajutorul Muppets, în acord cu sloganul mașinii: “Let’s go places.” Un ideal care n-ar fi existat fără criza economică, iar transformarea e potențată puternic de faptul că Terry Crews, protagonistul uman al reclamei, a fost jucător de NFL și s-a făcut actor de sitcom, foarte cunoscut pentru rolul lui Julius din “Everybody Hates Chris”, un soț zgârcit și precaut. Pun pariu, fără să mă uit, că Toyota Highlander nu e prea scumpă?…

Cea mai siropoasă: Budweiser Puppy Love

Îmi plac câinii, fermele și caii, îmi place și berea, dar să mă tai dacă pricep genul ăsta de macho-cu-melasă. Pentru mine, reclama funcționează ca un inhibitor de consum de Budweiser.

Cea mai pe bune: GoPro Hero în Stratosferă

Probabil că știți ce e un GoPro, o cameră nu-prea-scumpă cu care poți filma diferite chestii extreme în HD. De unde saltul din stratosferă al lui Felix Baumgartner, skydiver celebru. Numai vreo 600 de mii de views pe YouTube, dar cred că așa ceva induce decizia de cumpărare. Versiunea de 8 minute are milioane de views, apropo.

Cea mai amuzant gălăgioasă: BeatsMusic, cu Ellen Degenerres

Dr. Dre a lansat în decembrie 2013 BeatsMusic, un serviciu de streaming cu care poți să-ți alegi muzica în funcție de mood. Pe lângă protagonistă – celebritate de sitcom și talk-show – ad-ul are o savoare manieristă, care ține de realizare.

Cea mai tembelă: KIA cu Morpheus

Ce faci când ai un brand așa-și-așa și vrei să lansezi o mașină de lux? Îl pui pe Lawrence Fishburne, Morpheus din “Matrix”, să cânte “Nessun dorma”. Pentru mine, cântă la altă masă.

Sigur, selecția de mai sus e una personală. Mai multe reclame de la Superbowl 2014 aici.

P.S.: În ipoteza improbabilă că vă interesează fotbalul american, în finala Superbowl Seahawks a bătut Broncos cu 43 la 8, cea mai mare diferență de scor din 1992 încoace. Detalii aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.