#Selfie – noul “Liceenii”

La prima vedere, te sperii: o cocălăreală și o bubuială de club de-ți vine să dai bir cu fugiții. După ce reziști, derutat, câteva minute, îți spui: stai puțin, dar chestiile astea chiar se întâmplă în viața adolescenților de azi. #Selfie, filmul cu liceeni al Cristinei Iacob lansat de Mediapro, începe să curgă în ritmul corect imediat după secvența de deschidere, a balului de absolvire. Filmul e mai mult decât pasabil, cu câteva bonusuri pentru cinefilii pretențioși: secvențe antologice cu Răzvan Vasilescu și Florin Călinescu, hohote de râs (și) de la cei șase (3+3 fete+băieți) foarte tineri distribuiți în rolurile principale. Plus tușe naturaliste/neorealiste care dau pe alocuri profunzime poveștii.

O panaramă, o grasă și o tocilară pleacă la mare intempestiv, cu două zile înaintea examenului de bacalaureat, cu un Mini. Cele trei intră pe curs de coliziune, la propriu, cu trei derbedei care vor să pună mâna pe cardul burdușit al panaramei (Yasmine – Crina Semciuc), fiica lui Dan Chișu și a Mihaelei Rădulescu, părinți generoși dar prea dezinteresați și prea permisivi.

Grasa (Roxana - Olimpia Melinte), Panarama (Yasmine - Crina Semciuc și Tocilara (Ana - Flavia Hojda. Niciuna chiar atât de grasă, panaramă și tocilară, de fapt

Grasa (Roxana – Olimpia Melinte), Panarama (Yasmine – Crina Semciuc) și Tocilara (Ana – Flavia Hojda). Niciuna chiar atât de grasă, panaramă și tocilară, de fapt

Urmează alte bum-bum-uri la discotecă, hăhăieli în Mini, șaorme clefăite la terasă. Pe fir intervin părinții (ai Grasei-Roxana și Tocilarei-Ana), Cecilia-Alina Chivulescu și Nicu Ceaușu-Răzvan Vasilescu. Cei doi pleacă să-și recupereze fetele de la mare cu autobuzul cu instalație de gaz și accesorii ceaușiste al lui, tautologic, Ceaușu. Antagonismul e perpetuu, fiindcă Chivulescu-Cecilia este o hipioată dezirabilă, iar Ceaușu-Vasilescu o specie de criptocomunist ușor idiot, dar în ultimă instanță curat și simpatic.

Ceea ce urmează e revoltător. Ca să nu ajungem la spoilere, o să spun doar că include înjurături, multe costume de baie, eleve combinate cu profesori, iarbă, tequila, bere, vomă, sânge și urticarie. Curios, lucrurile astea funcționează, în nota neo-realistă de care vorbeam, uneori în contexte care te fac să râzi și nu alterează încărcătura senzuală a filmului. Olimpia Melinte, Crina Semciuc și Flavia Hojda joacă în general convingător și ating un paroxism în scena în care se încaieră cu două șaorme în mână. Sărutul cu care culminează, al Olimpiei cu Crina, e antologic, chiar dacă l-am mai văzut odată în Zaruri și cărți, unde Florin Piersic Jr. îl pedepsește pe Petre Fumuru fix în același fel. Băieții (Vlad Logigan – George, Alexandru Călin – Bogdan și Levent Sali – Mihai) sunt și ei absolut în regulă. Spre final, avem un bonus de la Florin Călinescu, care joacă cel mai comic, la modul lugubru, dintre multele roluri de polițist pe care le-a jucat.

Scena sărutului

Dacă mergeți la linkurile de mai sus, aflați că actorii din rolurile de tineri sunt din pepiniera Mediapro, cu antecedente în telenovele și seriale gen Pariu cu viața. Ana-Flavia Hojda e totuși de la concurență, de la X-Factor, fiindcă trebuie să cânte la chitară și face asta binișor. Castingul e foarte bine făcut, inclusiv pentru că rolurile sunt bine individualizate. Sfârșitul e, cum se putea altfel, fericit și moralizator, după o amenințare cu bomba care e probabil cel mai scandalos și ambiguu moral episod din tot filmul.

Nu pot încheia fără să menționez imaginea lui Viorel Sergovici, care e contemporană, glam și funcțională, ca o glazură care potențează comicul și atenuează naturalismul poveștii.

Una peste alta, e un film la care nu poți să-ți duci copilul de 10 ani, dar pe care un puști de 16 îl va urmări probabil cu un aer blazat și multe satisfacții secrete. Din punctul de vedere al adultului, nu e deloc o tortură. Referința obligatorie e Liceenii, chiar dacă între cele două filme sunt 30 de ani și, probabil, peste încă 30, voma, înjurăturile și culorile din #Selfie vor părea la fel de cuminți și anacronice ca uniformele din seria lui Corjos. Dacă #Selfie va avea un marketing corespunzător – și a mai rămas destul din Mediapro încât să aibă -, va avea recorduri de încasări în săli și va funcționa și în anii care urmează.

#Selfie poate fi văzut în cinematografe din 9 mai. Detaliile tehnice.

3 thoughts on “#Selfie – noul “Liceenii””

  1. Sorry, dar paralela inversa nu e cu liceenii. E cu Salutari de la Agigea. Adica si acolo aveau chef de mare in loc de scoala – dar ii ardea buza sa munceasca la canal :)))

    1. Nu prea le-am văzut pe astea, recunosc, dar știu ce impact a avut Liceenii, cu enșpe dări la televizor și DVD-uri scoase în mileniul ăsta. La asta mă refeream, deși la câte blestemății sunt în #Selfie, nu cred că o să fie prea curând și prea mult la TV. Poate să-l vrea HBO, că e pay TV, cine știe?

  2. salut, exista vreo sansa sa pot afla cum se numea piesa pe care o canta Flavia pe plaja, as fi foarte recunoscator?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *