O mostră de pluralism al opiniilor tipică pentru presa românească, în “Cotidianul”. Alin Fumurescu e convins că PD-L va guverna cu PNL, în timp ce Adrian Ursu zice că PD-L e condamnat la opoziție, sub altul pe site.
Editorialul lui Alin îmi place mai mult, pot spune și că sunt amic cu el, deși nu ne-am mai văzut de ani de zile, fiindcă “Fumi” bântuie acum prin America. La modul cum sunt scrise cele două texte însă, asta n-are nicio importanță, cred că-s pur subiectiv. Problema care se pune e câți cititori vor lua în serios un ziar cu accese de schizofrenie de felul ăsta (simultan pe net, la o zi pe print).
Mai rămâne să trăim ziua când Traian Ungureanu o să-l contrazică pe Traian Ungureanu. Dar asta nu cred să se întâmple, oricât se ceartă Traian Băsescu cu Traian Băsescu.
ma enervezi cand scrii despre politica. in sensul ca n-o faci destul de des 🙂
cred ca exagerezi, totusi, Iulian. ambele comentarii sunt simple supozitii, in genul celor care, in lipsa unei abordari de substanta a campaniei, aglomereaza presa. versiunea “tehnica” a problemei suna cam asa: se incurajeaza diversitatea opiniilor, un ziar “obiectiv” gazduieste comentarii care uneori se pot bate cap in cap: omul citeste si-si formeaza o a treia opinie 🙂 . apropo de “diversitate”, mie mi-a placut – in ziarele de ieri – un alt comentariu la chestiune, cel al Ioanei Lupea 🙂
in realitate, exista o problema – dar ea vizeaza nu doar ziarul cotidianul: daca opinia trebuie lasata la absoluta latitudine a emitatorului ei, subiectele de comentat nu. pentru ca nu putine sunt cazurile cand 3,4,5 “formatori de opinie” scriu in acelasi ziar, in aceeasi zi, despre acelasi subiect, fara sa stie unii de altii, ratandu-se astfel fenomene sau evenimente care chiar ar avea nevoie de comentarii serioase si nu de pronosticuri si supozitii.
Eu nu sunt de acord cu editorialul lui Alin, l-am citit aseara, mai mult imi place ce scrie pe blogul lui de calatorii. Cat priveste Traian Ungureanu, n-o sa avem ocazia sa puna macar o virgula contra lui Basescu, sa fim seriosi, iar daca se va intampla asta cu adevarat ar fi un moment istoric in esichierul analistilor politici.
mihnea are dreptate, lasă politica și datul cu părerea despre domeniul ăsta în seama celor care cred că se pricep.
Ai grijă, folosești cuvinte prea tari care nu te caracterizează. Schizofrenie bănuiesc că știi că este o boală psihică. De ce exprimarea a două opinii divergente (una aparținând unui comentator care nu are contact direct cu politica românească) ar fi un exemplu de schizofrenie?
e schizofrenie pentru ca asa ceva nu e normal pentru presa romaneasca… cred 🙂
Mihnea: toată lumea scrie despre politică, ce rost ar mai fi s-o fac și eu? În plus, faptul că am luat bani de la partide ca să le fac imagine îmi subminează credibilitatea. Vezi că am comis ceva pe politichia.com, dacă ești curios:
http://politichia.com/2008/11/11/eu-cu-cine-nu-votez/
Cristian Grosu: păi tocmai asta-i problema, că sunt “simple supoziții”. A scrie comentarii nu înseamnă să bați câmpii la timpul viitor.
iulian:
da, da’ chestia asta se numeste altfel, nu “schizo” 🙂
Cristi Grosu: Schizofrenia este o afectiune psihica in care realitatea e presarata cu niste elemente de delir gen un ceas in burta sau un pitic in ureche, care apar de niciunde. Bolnavul le vede ca facand parte din acea realitate desi intre vis si ce se-ntampla sunt fracturi importante, vizibile pentru ceilalti.
De-aici folosirea asta metaforica a cuvantului schizofrenie, care se refera la persoane sau lucruri care sustin in acelasi timp doua lucruri incompatibile logic. Cotidianul e in situatia asta.
Stau si ma gandesc acum ca insignifianta mea floricica de stil suna “tare”. N-am vrut neaparat sa fie asa. Cotidianul e ziarul meu preferat, desi n-am nicio legatura cu el. Era si cand scriam la Adevarul, si in tura trecuta cand am fost la Evenimentul zilei, angajat sau colaborator, de prin 2006-2007 incoace. Tocmai de-aceea sunt mai atent si sever cu el.
@iulian
nu spuneai tu (cu date certe) ca le-a crescut tirajul? La o tara schizofrenica, un ziar schizofrenic. La mai mare….
Codruț: nu de la chestii de-astea le-a crescut tirajul 🙂
Eu văd problema astfel.
Fumurescu scrie cam ce crede el că o să se întâmple după alegeri, bazându-se pe informațiile pe care le are, pe experiența sa și pe modul de gândire propriu (nu toți suntem la fel).
Ursu scrie în alt context, el este în România, are informații pe care le citește altfel decât Fumurescu. În plus, cine știe, fiecare cu sursele lui care surse pot prezice cu destulă exactitate ce se va întâmpla.
Dacă vrei, este o dovadă de echidistanță (?) editorială a celor de la Cotidianul. Este democrația de trust despre care vorbea Ciutacu ieri :).
auzi.. aia cu luminita anghel, filmuletul, e tot pe ideea aia cu starurile. si chiar e mai bun decat onania bloggerilor mari, ca sa zic asa :))
@dimitri
I.C. este mai subtil decat putem banui. Cand un ziar o tine langa ( timp indelungat), ceva nu este in regula; un ceas, un pitic, ceva este 🙂
P.S. Baleind comentariile am citit : “iar daca se va intampla asta cu adevarat ar fi un moment istoric in esichierul asasinilor politici.”
M-am speriat. Am recitit si mi-am revenit 🙂
Constantin: mulțumesc frumos. Mă faci să mă simt Nicoleta Luciu. De ce: pe vremuri, la Cârcotași, am auzit următoarea știre – “Un studiu al specialiștilor finlandezi a constatat că femeile cu sânii mari sunt mai inteligente decât cele cu sânii mici. Cu această ocazie, s-a dovedit că Nicoleta Luciu e mai deșteaptă decât ea însăși”.
Nu fac complimente gratuite. Unii spun ca sunt chiar carcotas 🙂