Rezultatele Vodafone, fără cifră de afaceri

Vodafone a trimis uzualul comunicat de presă cu rezultate. E vorba de:

– 133.461 clienți adăugați în ultimul trimestrul din 2008
– creștere anuală de 19,1% la clienți post-paid
– 1,13 milioane aparate 3 G, cu 88 la sută mai mult decât în 2007.

Față de alte comunicate, nu avem nicio mențiune despre cifră de afaceri sau profit. Ghici, criză, de ce. Aflăm doar că “service revenues” (știe cineva să ne explice exact ce înseamnă asta?) au crescut cu 1% și venitul net mediu pe user a ajuns la 10,10 euro în ultimul trimestru din 2008, față de 11,08 în aceeași perioadă a lui 2007. Mai mult ca sigur, de bani mai puțini clienții au consumat mai multe servicii – deci telefonia mobilă se ieftinește, previzibil.

UPDATE: Fără legătură directă, în UK Vodafone o duce bine din cauza devalorizării lirei.

6 thoughts on “Rezultatele Vodafone, fără cifră de afaceri”

 1. erau mai interesante ponturile din media, domnule comanescu

  pentru cititorii blogului dumneavoastra, o precizare: pentru acest trimestru vodafone romania nu a publicat niciodata date financiare. nici cand veniturile cresteau cu 18.8%, nici cand au crescut cu 1%.

 2. Sece: căutați la link și veți vedea că “erau” și posturi despre Vodafone, în care “erau” și rezultate financiare, pe acest blog care este. Dar dumneavoastră erați, cu siguranță, supărat cine știe de ce, inclusiv pe mine, acum câteva minute, când ați scris cele de mai sus 🙂

 3. domnule comanescu, imi cer scuze, nu am reusit sa fiu foarte clar.

  ceea ce am dorit sa spun este ca, de la preluarea connex, in 2005, vodafone nu a anuntat niciodata pentru romania veniturile exacte obtinute in ultimele trei luni din anii 2005, 2006 si 2007 – ci doar rata de crestere a veniturilor. Asa ca nu e o surpriza ca nu s-a intamplat si pentru perioada octombrie-decembrie din 2008.

  da, compania ofera date exacte privind veniturile si ebitda, dar nu pentru trimestrul trei din anul fiscal (oct.-dec.)

 4. domnului sece: Vodafone nici nu e nevoie sa publice el insusi date financiare. Le publica MInisterul de finante oricum. Daca doresti sa afli ce face, cum sta, cit a platit la stat, daca a platit la stat etc. o companie inregistrata in Romania la Registrul Comertului poti intra pe http://www.mfinante.ro. Mai trebuie sa stii chestii minimale de genul cum ii zice companiei, ce cod unic are etc. Dupa aia, daca ai vreo curiozitate de cetatean sa vezi daca de la un an la altul a dus-o mai bine respectiva companiei, iti mai trebuie doar un calculator sau un abac pe care sa socotesti ce si cum e cu datoriile, cu provizioanele, cu conturile de profit si pierderi si alte daravere de gen.

 5. În ultimă instanță, orice companie ar trebui să își comunice EBITDA și cifra de afaceri, eventual defalcat pe operațiuni și arii geografice. Obligația/uzanța asta o au doar societățile listate la bursă, cu AGA și tot restul.

  În loc de asta, tot felul de prăvălii dau în noi cu tot felul de cifre parțiale, ceea ce zăpăcește ziariștii slabi. Pe blogul ăsta n-o să prea vedeți date foarte elaborate, fiindcă e făcut de o persoană, care în plus are și diferite alte treburi mai lucrative. În momentul în care redacțiile românești se vor trezi, probabil că nu va fi nicio problemă ca presa să afle un set de date cuprinzător, cu ajutorul căruia să-și poată constitui o imagine destul de clară a pieței.

  Datele care se găsesc la Ministerul de Finanțe sunt publice și relevante, dacă știi să le citești. Bănuiesc că ele sunt disponibile din momentul în care firma își depune bilanțul și acesta trece printr-o verificare sumară – sau cel puțin așa ar trebui. De ce încep ele să apară în iunie-august nu știu exact. Dar astea-s considerații pentru colegii mei cu normă întreagă, care pot încerca niște telefoane și niște faxuri. Eu continuu să cred că ne bălăcim într-o economie europeană, caracterizată, printre altele, prin transparență și bună credință.

 6. vasilissa: stimata doamna va multumesc pentru informatii si linkuri. va asigur totusi ca stiam unde sa caut informatii despre trecutul financiar al dlui. vodafone, daca nu le publica “el insusi”. nu am precizat acest lucru pentru ca subiectul discutiei era altul. ministerul finantelor nu publica date financiare “la zi” despre veniturile companiilor.

  de aceea, repet ce am scris mai sus: ceea ce am dorit sa spun este ca, de la preluarea connex, in 2005, vodafone nu a anuntat niciodata pentru romania veniturile exacte obtinute in ultimele trei luni din anii 2005, 2006 si 2007 – ci doar rata de crestere a veniturilor. Asa ca nu e o surpriza ca Vodafone Romania nu a anuntat veniturile nici pentru ultimele trei luni din 2008.

  si ca sa inchei: atunci cand am vazut in google reader titlul acestui articol de pe blogul dlui Comanescu tocmai lucram la un text legat de rezultatele financiare ale Vodafone, astfel ca mi s-a parut firesc sa corectez o afirmatie nedocumentata

  toate cele bune, va multumesc,
  adrian seceleanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *