Registrul brandurilor monstruoase

Acum vreo doi ani, căutând niște date despre companii serioase la Registrul Comerțului, am dat peste o mulțime de denumiri caraghioase de firme, de la Tit Electro SRL, la Farteg By Vulcanizare SRL. Am scris un articol pe tema asta și l-am publicat la vremea respectivă în Esquire. Azi am descoperit un text pe aceeași temă al Rodicăi Zafiu, din Dilema, și mă gândesc că vreți să vă distrați și cu al meu, care nu se găsește pe internet.

Amintirile cele mai frumoase le aruncăm la gunoi. Din colecția de scrisori de dragoste din adolescență am zvârlit exact piesele cele mai compromițătoare, idioate, rușinoase. Balotul cu ziare din anii ’90 cuprinde numai publicațiile respectabile, deși poate că „Oblio”, revista porno cu imagini de nedescifrat din cauza tiparului, sau primul număr din „Dimineața” lui Ion Iliescu descriu mai bine vremea respectivă. Ceaușescu însuși a devenit o pasăre rară, sub formă de bust sau maculatură tipărită în tiraje de masă pe vremuri, dar redusă azi la câteva exemplare care trec de la un colecționar la altul pe bani buni.

Cu alte cuvinte, de câte ori n-am trecut pe lângă Cafe-barul Ass – cu doi de „s”, ca în, iertăciune, „cur”, în engleză – din Grădina Icoanei și mi-am jurat că o să revin cu un aparat foto ca să-l pozez?

Ei bine, nu e totul pierdut. O bună parte din aiurelile și stridențele tranziției se păstrează într-un loc unde nu te-ai aștepta să le găsești, anume în memoria de elefant a Registrului Comerțului. Acolo, de pildă, există nu mai puțin de 42 de societăți cu echivalentul englez al lui „Cur” în denumire, dintre care, desigur, numeroase impex-uri. S-or înțelege patronii de la Ass SRL-uri cu partenerii lor de Imp(ort)ex(port) în limba lui Shakespeare? Greu de crezut, de la Ass Invent SRL de la Baia Mare, la Ass Ritm Trans din București. Există de altfel o gamă largă de nume care sună scabros în limbi străine, de la bedesemiștii Tit (țâță) Electro SRL, la Cul (ass în franceză) Consult SRL din Zalău, trecând prin luxurianta paradigmă a lui fart (pârț, în engleză): Fart. Co SRL, Farteg By Vulcanizare SRL, Farten-Food SRL, Fartrio Internațional SRL și, asonant, Fartex Impex SRL din Borod de Bihor.

Dacă această lipsă de grijă pare bizară, aflați că întreprinzătorii români nu au complexe nici cu propria limbă. Poate nu e cazul să te ascunzi după deget atunci când te cheamă Cacalete Laurențiu-Samuel Persoană Fizică din Capu Dealului de Gorj, Flocosu T. Polixenia din Răcăciuni/Bacău, Jeg Daniel (sau Ervin) ori Pipi Ion din Bârca/Dolj. Nu e totuși clar de ce ar trebui să îți înrăutățești situația, ca Scrotaru Țăranu Persoană Fizică din Drobeta-Turnu Severin sau Bulă Ludovic Zidarul din Arad. Prin comparație, Buci Auto SRL din Sfântu Gheorghe/Covasna sună chiar inocent, victimă probabil a unui funcționar care a scris greșit numele unguresc Bucsi – bineînțeles, dacă nu cumva firma respectivă nu e specializată în scaune de microbuz.

Manualele de publicitate nu trec de obicei peste capitolul cu Chevroletul Nova lansat în America de Sud, unde „no va” înseamnă „nu merge”, sau „Mist Stick-ul” pus în vânzare de Clairol în Germania, unde „mist” înseamnă bălegar. Operațiunile de acest fel se soldează de obicei cu pierderi importante. Pentru micul întreprinzător român, conotațiile negative ale numelui par a fi mai curând o mândrie. Registrul comerțului înregistrează nenumărate exemple de antibranding, de la Tun Pig SRL, la Sila Mode SRL și mai multe variații pe tema Zero SRL. Mangafaua Production, Ciuciu & Comp 2005, Vax Com Dorohoi SRL, Nimic SRL din Iași, Mama Ei DC Service SRL din București reflectă și ele ceva din neîncrederea cu care au fost privite strigările publicitare la începutul anilor ’90, de românul obișnuit să fie mințit în discursurile oficiale.

Întreprinzători care se cred mai „altfel” există și la celălalt capăt al spectrului. Hotelurile, hârtia igienică, detergenții și laxativele au avut dintotdeauna nume care inspiră noblețea, regalitatea sau chiar dreptul divin. Și în registrul comerțului „nostru” am găsit 233 de companii cu „Regal”, printre care „Regal Dent” și vreo două „Regal Taxiuri”. E prea puțin pentru cei 339 de asociați care se cred „Imperial”, inclusiv Imperial Cin-Cin și Imperial Elena SNC. Personajele istorice sunt conduse detașat de Napoleon (Napoleon Magazin SRL în Văcărești de Dâmbovița), urmat de Michelangelo (de 24 de ori), Da Vinci (18) și Ștefan cel Mare (numai 10). Ficțiunea bate istoria la capitolul „Muschetari”: Cinci „Muschetarii și Muschetarul SRL”, 125 de Athos incluzând trei Athos & Aramis – și poate și oameni care știu că există o republică autonomă a călugărilor cu acest nume -, șase Porthos, 89 de Aramis, dar zero D’Artagnan. Probabil din cauza apostrofului.

Trecem din lipsă de spațiu peste niște Rahani și Tarzani și câțiva Cireșari, dar ne poticnim de patronii pașoptiști care și-au botezat companiile Tricolor 21 SRL, Suflet Românesc SRL, Dumnezeu Trăiește și Vorbește SRL din neverosimila localitate Ațel de Sibiu.

O altă denumire contemporană cu Andrei Mureșianu, Mamele Secolului Nostru SRL din Pitești, face o trecere lină către firmele cu nume de rude: Mama Jeni SRL din Cluj, Mama Latină din Victoria Brașov și Mama Leone, prezentă în vreo trei varietăți, cu și fără Impex, fiindcă poți înregistra două firme cu același nume în două județe diferite. Urmează la rând Tata Gigi și Tata Relu SRL din Puțuri de Dolj și din Iași, Frate și Sora din Valea Voievozilor (Dâmbovița), numeroase Sora SRL, Nepoții Impex SRL din Târgu Mureș, cu un punct culminant la Nepoții lui Decebal Pascu SNC din Puchenii cum altfel decât Mari, județul Prahova.

Putem continua bătaia pe burtă – la urma urmei, nu e chiar așa de rău – cu Hai la Bădica, Hai la Gheorghe, Hai la Judele, Hai la Mama, Hai la Măru, Hai la Masă, Hai Noroc, Hai Ou Medical (două ouă, în București și Satu Mare) și în fine Hai la Lilu SRL. Un îndemn identic, dar inconștient, lansează un întreprinzător străin, cu Hai Biao Impex din București, ca și tentantul Ling Hai Internațional Impex SRL din aceeași localitate. Lor li se adaugă un pluton compact de opt Habibi, cu Habib Still 2005 SRL în frunte, cu doi de „l”.

Cum nu e frumos să râdem de străinii care nu știu limba română, o să ne întoacem la lipsa neaoșă de simț al ridicolului, care pocnește în Cleo Feeric SRL, Fifi & Fifi SRL (din Suceava, vai, în lichidare), Mimi Prompt SRL, Cici Holding Internațional SRL, Multi Mihai Construct SRL, Bibi Alianța Impex SRL, Titi 16 Impex SRL, Costel & Bilă Impex, Momo & Willy, Laie și Petre, Rege & Silă și Pic & Poc Impex SRL, ultima din sectorul 6, București. După Fofo Internațional SRL din Târgu Jiu, cu filială la Hațeg, restul nu poate fi decât tăcere.

Oricine și-a deschis o firmă știe cât de ușor e să-i stai în gât funcționarului de la Registru, care îți caută și apoi aprobă denumirea. Toate monstruozitățile de mai sus au trecut cu brio de ochelarii cu dioptrii negative ai acestuia. E prea posibil ca purtătorii lor să facă afaceri bune cu astfel de branduri. Totuși, cum ar fi o asociație a patronatului condusă de Napoleon, Bulă, Rahan, Momo, Fifi, Cleo, Athos, Portos și Aramis? Mai ceva ca Guvernul României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *