În plin scandal al stenogramelor Realitatea, cu două zile înaintea moțiunii de cenzură, Regele Mihai a împlinit, luni, 89 de ani. Cum de-a trecut aproape neobservat?
Realitatea TV a difuzat niște imagini în care Regele se ține încă drept alături de Regina Ana, pe o scară. Agerpres publică o telegramă de felicitare a lui Gheorghe Ciuhandu, primarul țărănist al Timișoarei, iar HotNews.ro vine cu o scurtă biografie. Dar, în rest, cam liniște. De ziua lui, Regele petrece. Dar la Aubonne, în Elveția, cu familia. Acolo unde presa nu ajunge.
Ce-ar putea să-i treacă prin minte Majestății Sale pe 25 octombrie 2010? Poate, faptul că iată, Regele e mai longeviv decât comunismul. Cu care a avut de-a face pentru prima oară pe la 26-27 de ani. Oricare-ar fi polemica istorică din jurul evenimentelor petrecute între 1944 și 1947, că Regele ar fi fost în termeni cordiali cu comuniștii nu poate nimeni susține.
Un motiv de satisfacție. Printre multe altele.
Despre asta, ca și despre celelalte, Majestatea Sa a vorbit destul de rar și de succint, fără a căuta vreo reparație istorică și fără a încerca să se cațere pe propria biografie pentru a accede la vreo funcție politică.
De ce nu s-a implicat Regele mai mult în treburile României? Pentru că implicarea ar fi însemnat în ultimă instanță renunțarea la statutul regal, ca în cazul lui Simion de Saxa-Coburg, regele-premier al Bulgariei. Altfel, în România nu există o majoritate care să aleagă monarhia. Dar, chiar și așa, Regele Mihai merită și poate fi sărbătorit. La mulți ani!
Articol apărut în ediția de tipar a “României libere” de marți, 26 octombrie. Trimiterea de internet.