Nou! Soluție de curățat România

Există ceva care se poate numi “a treia cale” în România, din punct de vedere politic? Nu la modul structurat și nici ca parte din sistemul partinic, care se-mparte, precum știm, în două: PNL+PSD și PDL. Simptome de acțiune concertată încep însă să apară în societatea civilă și aici mă refer la ceva pus pe roate de Alina Mungiu-Pippidi, în primul rând, dar cu sprijinul multor nume cunoscute din zona civică: www.romaniacurata.ro.

Nu vă grăbiți să dați clic, noul site o să fie sus de mâine, va fi anunțat printr-o conferință de presă care se face în Calea Victoriei 120, la GDS, de la 11.30. E însă o inițiativă pe care o susțin cu toată dragostea din două motive. Primul, că așa cum o înțeleg eu e în mod egal critică, în intenție, cu ambele capete ale spectrului politic românesc (că un centru nu părem a mai avea). Al doilea, că site-ul se vrea o platformă de interacțiune a cetățenilor cu autoritățile, cu medierea și sprijinul Alianței pentru o Românie Curată. Ce înseamnă asta? Că o persoană care a avut probleme cu corupția poate fi susținută juridic dacă își expune cazul pe www.romaniacurata.ro și așa mai departe. Ce știu eu e că există oameni calificați pentru asta.

Astea sunt motivele pentru care eu am marșat la întreaga poveste, cu o colaborare, deocamdată punctuală, cu Alianța pentru o Românie Curată. Alina Mungiu-Pippidi dă o serie de explicații mai extinse în “România liberă” de azi. Citiți aici, fiindcă eu unul nu pot spune mai bine ca ea ce și cum.

Alina Mungiu-Pippidi, Cătălin Tolontan și Toni Grecu vor fi mâine la GDS, unde o să vedeți ce-o să se întâmple. Cred că întreaga poveste are masa critică pentru a declanșa ceva și ăsta e un alt motiv pentru care subscriu. Dacă vreți să vă raliați, mergeți pe site și scrieți acolo de mâine ce vă doare.

6 thoughts on “Nou! Soluție de curățat România”

  1. Salut,

    A treia cale este ca romanii sa nu se mai planga si sa participe la aceasta initiativa. Daca se va bloca si strada, va fi si mai bine. Cunoastem toti dezamagirea din jurul nostru. Nu neaparat pentru ca ARC este o Alba ca Zapada, ar trebui sa o sustinem. Nu ca sa ajunga unii sau altii ministri. Ci ca sa aratam ca se simte aceasta dezamagire, ca nu putem fi toti politicieni si ca trebuie ca cineva sa se ocupe de politici publice in interesul unei anumite majoritati (nu pot fi multumiti toti!). In plus Romania are o problema de sistem si de sisteme. Romania sufera de defectiuni sistemice. Ne furam unii pe altii. Si pentru ca indiferent de partid, rotativa politica nu a rezolvat nimic. Toti s-au impotmolit in jocuri de interese, mici afaceri, si mai ales imbogatire. Ce fel de partide ? Altele ! In particular, ce fel de crestini suntem daca imbogatirea, rapida, fara masura, a noastra si a neamurilor noastre, intr-o goana salbatica contra mortii inevitabile, de a avea cat mai mult acum, este scopul suprem ? 88% crestini ? Ma rog…ipocriti

  2. Tiberiu: pe mine mă tentează “strada” Facebook și Romaniacurata.ro. Am prins foarte din mers proiectul ăsta, nu avem încă un mod clar/permanent de lucru, dar am un feeling bun, că se poate transforma în ceea ce trebuie, ca să zic așa.

  3. Astept detalii si sa vedem cum decoleaza proiectul. Referitor la articolul Alinei Mungiu, nu pot sa nu observ discreptanta dintre obiectivele generoase si solutiile practice, acordarea de asistenta juridica. Sper sa ma insel eu in apreciere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.