Moldova: referendum probabil invalidat (m-am enervat)

Pentru că m-am enervat destul de tare încercând să citesc despre rezultatele referendumului din Moldova, aflați de aici ce (presupun că) s-a întâmplat: referendumul pentru modalitatea de alegere a președintelui are șanse mari să fie invalidat, fiindcă ultimele rezultate despre prezența la vot se referă la aproximativ 30%, în timp ce pentru validarea referendumului e necesară o treime din totalul alegătorilor. Dacă lucrurile rămân așa, cei 90% care s-au pronunțat pentru alegerea directă a președintelui nu contează.

Motivul pentru care scriu știri de politică moldovenească aici e că povestea e pusă, de nu înțelegi nimic, doar pe vreo două site-uri românești. Ceilalți, mai rău de atât, dorm. Nici din sursele moldovenești nu înțelegi mare lucru decât dacă citești vreo cinci și mai întrebi pe cineva de la Chișinău. În general, ce se scrie despre toată treaba e o asemenea torocală, că mi se pare că am ceva mai bun de făcut decât să dau nume de canale media și să arăt cu degetul.

Ce urmează? Posibilă e revenirea la cercul vicios în care parlamentul ar trebui să aleagă președintele, dar niciun candidat nu are destule voturi. Alianța pentru Integrare în Europa pare a se pregăti de niscai contestații și, în plus, am auzit și ipoteza că președintele interimar, Mihai Ghimpu, ar putea dizolva parlamentul.

Sursa mea de la Chișinău insistă asupra faptului că peste noapte “se pot schimba multe”. Mai vedem și mâine.

3 thoughts on “Moldova: referendum probabil invalidat (m-am enervat)”

  1. Mda, mai trist e ca 50%+1 dintre cei 33% necesari sunt mai putini decat 89% din acesti 30% realizati.
    Ei, ce sa-i faci, miscarea pe acolo e mai lenta. Poate le este sa nu pateasca precum niscai efemeri presedinti romani (insa diaspora moldiveneasca nu are acelasi acces la vot).

  2. Salut! Si eu ma asteptam ca acest referendum sa fie validat. Totusi sunt niste lucruri care se bat cap in cap: 91% voturi Pentru, din 30% de alegatori care au mers la vot. In acelasi timp, sondajul IMAS din august arata ca 73% din cetatenii Republicii Moldova urmau sa participe la referendum. Inainte de 5 septembrie, AIE n-a functionat deloc (comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand dinamica politica a aliantei a atins un varf considerabil). Ghimpu a militat pt referendum. Filat- la fel. Lupu si-a facut campanie electorala. Nu mai zic nimic de restul partidelor si partidutelor care au aparut in ultimul an ca ciupercile dupa ploaie si fiecare a comunicat ce-a vrut in aceasta perioada.

    Pe scurt: comunicare deficitara, alegatori zapaciti de mesajele politice lansate inaintea referendumului & un PCRM suficient de puternic pentru a pune bete in roate, in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.