Mestecători de vorbe cenzurați la Realitatea TV? Mai bine…

Tolo scrie astăzi despre o scrisoare internă a Realității TV, în care Sergiu Toader interzice pe post personaje precum Gigi Becali, CV Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu sau Lavinia Șandru. Project managerul Realității mai încurajează apariția pe post a unor oameni ca Solomon Marcus sau Mircea Diaconu și consideră că un Cozmin Gușă sau Bogdan Chirieac sunt supraexpuși.

Cătălin reflectează asupra faptului că ar putea fi vorba de o încălcare a libertății jurnalistice. Formal, s-ar putea să fie o problemă cu blocarea unor asemenea oameni pe post, dar în practică, e vorba de o decizie care ar putea avea efecte foarte bune.

Una din marile probleme ale televiziunilor de știri românești este aceea a invitaților-abonați. Scriam și prin carte despre politicienii care prosperă pe seama propriului partid, de exemplu: ieșiți din structurile de conducere și nemaitrecuți pe la sediul partidului de luni de zile, un anumit tip de oameni își petrec jumătăți de zi la televizor, unde, adesea, își exprimă nedumerirea sau dezavuarea pentru anumite decizii ale partidului din care provin. Știu cel puțin un caz în care o formațiune politică a trebuit să trimită televiziunilor o listă cu oamenii care o reprezintă (Partidul Conservator, la referendumul din 2007). Producătorii de talk-show cultivă această specie de gică-contra pentru că e vorba de conflict, un ingredient important, iar domnii și doamnele gică-contra se duc pe urmă la partid cu capitalul de imagine acumulat pe la talk-show și obțin locuri pe liste sau colegii.

E drept, pe lista de interziși a lui Sergiu Toader există și un președinte de partid cu reprezentare în Parlamentul European. Dar, în principiu, nu văd nicio problemă îi dispariția totală de pe post a unor oameni ca Lavinia Șandru, Aurelian Pavelescu sau Cozmin Gușă. Nu e vorba de cenzură, ci de o decizie de bun simț: cei trei nu mai prea reprezintă pe nimeni, “nivelul lor ideologic” nu e tocmai o comoară de înțelepciune pentru telespectator, iar dacă e să vorbim de ratinguri, bănuiesc că se pot găsi alți mestecători de vorbe la fel de plini de succes ca ei.

Zic prin urmare să vedem cum evoluează lucrurile, fiindcă oricine a stat mai multă vreme într-o redacție a auzit cel puțin odată un șef zicând “nu mai vreau să-l văd pe X niciodată” pe post/în ziar/în revistă.

Dacă există, problema e mai curând în forma deciziei, decât în fond. BBC-ul are ceva asemănător, foarte bine formulat: “Never go for the most obvious solution”, în privința invitaților. Cu alte cuvinte: ai un subiect de politic și ideologie? Cristian Pârvulescu e cel mai bun, dar nu îl lua tot timpul pe el. Mergi și la cutare, și la cutare. Altfel, paleta de specialiști interni, folosiți constant, e destul de restrânsă, ei chiar au specialități și sunt chemați pe subiectele la care se pricep.

Interesant e că regula se aplică și la Realitatea-Cațavencu în grup. Nu de alta, dar am aflat-o de la Teo Tiță, redactor-șef la Realitatea FM, fost la BBC. Se știe că Realitatea FM a urcat în cifre rapid și surprinzător pentru un radio care transmite altceva decât hituri și glume porcoase dimineața. Ceva asemănător se întâmplă și cu programele de zi ale Antenei 3, unde invitații sunt “la liber”, contrastant cu discuțiile despre implicarea politică din prime-time. Și lucrurile nu arată rău, mai ales de când formatele au început să se diferențieze (Alina Petrescu a primit “News Magazine” dimineața, din câte am văzut, oamenii se stabilizează pe sloturi orare și rămân acolo).

15 thoughts on “Mestecători de vorbe cenzurați la Realitatea TV? Mai bine…”

 1. spui ca exista invitati permanenti . Eu ii numesc ” atotstiutori de serviciu ” . Mereu in studiouri , dandu-si cu parerea despre orice . E incendiu ? Se pricep . Vreo decizie guvernamentala ? Stiu si asta . Meteo ? Desigur , se pricep . Serban Nicolae , Ghise , Codrin Stefanescu , Lavinia Sandru , Ionita M Ionita , Ghise ( il zic de doua ori ca am senzatia ca are o garsoniera in RTv) , Tudor Octavian ( ah si cat imi placea cand nu le stia pe toate ) , Madalin Voicu ( si asta are o camera acolo )…
  Acuma sa te intreb brusc : de ce crezi ca l-a adus Vintu pe Sergiu Toader ? Pentru economii ? Nu cred . Trustul lui de presa nu e o afacere , afacerea e in spatele trustului . Pentru o noua politica editoriala ? Nu prea vad noua orientare . E tot aia . In fine , vom vedea .

 2. nu văd să fie pe listă pe alde Adrian Păunescu care apare de obicei ca să ia atitudine în registrul moral. Chestie care pe mine mă depășește. Dar mă depășește de-a dreptul.

 3. Vasilissa: da, nici Păunescu n-are ce căuta după părerea mea. Ar mai fi și alții. Să vedem dacă lucrurile merg în direcția asta.

  Capra Vecinului: păi tocmai am avut un simptom de nouă politică editorială, vedem încotro se va duce. L-aș exclude pe Ion M. Ioniță de pe lista de mai sus, mi se pare un bun și neînregimentat comentator politic, dar în rest…

 4. Interesantă schimbare de politică din partea lui Sergiu Toader. Chiar el era cel care, acum câțiva ani, încuraja chemarea lui Cristian Tudor Popescu pe orice subiect și respingea ideea aducerii de specialiști pe subiect dacă erau necunoscuți. Adrian Păunescu rămâne pentru că are contract cu postul. Cei excluși sunt personaje neagreate de Sergiu, pe bună dreptate, dar pe care producătorii le apreciau foarte mult pentru că veneau fără fițe la orice oră și pentru orice. S-a făcut ceva curățenie, dar mă îndoiesc că va fi cu mult mai multă competență pe post pentru că, repet, tot de la Sergiu va veni întrebarea: cine mai e și ăsta? Cheamă pe cineva pe care îl știe lumea.

 5. Mama! Comanescu si cei de la Realitatea Catavencu au descoperit apa calda. E drept, ajutati de Sergiu Toader. Tare de tot, frate!
  Ramane sa mai aflati ca nu trebuie data o stire decat cand e SIGURA. Nu viteza e importanta ci veridicitatea. La mai mare.

 6. Sa vedem cat ii tine chestia asta. Poate pana incep sa sune telefoanele ‘de sus’. Care ‘sus’? Fiecare a ajuns acolo unde este pentru ca cineva ‘mai sus’ a pus o vorba/facut ceva atunci cand trebuia. Iar scandenta pentru ‘vezi ca eu te-am urcat/adus unde esti acum’ nu exista.

 7. Nicio problema pentru personajele respective. Isi vor gasi loc de manfiestare pe la concurenta si daca vor produce audienta iar Realitatea nu vor fi din nou adusi.
  Nu avem inca un public echilibrat. Uitat-te la politicieni care se poarta cu “cojones” doar, doar mai castiga 10 voturi.

 8. discutie in urma cu ceva timp in vestiarul unei sali de forta, intre un oarecare si unul din matinalii de pe sticla:
  – “de ce-i aduci frate pe toti manelistii aia in fiecare zi, nu te-ai saturat de ei?”
  – “pai ce sa fac frate, daca nu vine nimeni si ramane locu gol, astia sunt singurii pe care-i suni si la 4 dimineata si intr-o ora sunt in platou”

  ce sa faca…sa gandeasca, dar probabil ca e prea mult. in alta ordine de idei, exact ca manelistii se comporta toti harciogii astia care sunt gata sa comenteze orice, oricand, oricat. si nu becali sau gusa sunt periculosi – ei au agenda politica, sunt doar niste curiozitati, te uiti la ei ca la urs.
  periculosi sunt alde cumpanasu (cine-i omu asta si ce-l aduce pe el pe tv?!), tudor octavian, hurezeanu, chireac, nistorescu, laura chiriac, prelipceanu etc etc – oameni care nu au nici o competenta si care comenteaza orice, cat mai violent si isteric.

 9. “L-aș exclude pe Ion M. Ioniță de pe lista de mai sus, mi se pare un bun și neînregimentat comentator politic”… hai mai nene comanescule, tu vb. serios?!!!

  hai sa facem o teorema. daca ceea ce ai afirmat mai sus e adevarat, atunci marmota este cel mai bun comentator politic din lume.

  cu toate asta… fiecare are dreptul la o parere! si totusi, daca parerea mea ar fi ca regimul ceausescu a fost macar OK, mi-as tine parerea pentru mine. asta ca un fapt divers!

 10. O initiativa buna, care daca va avea succes ar trebui extinsa si in alte domeni sau rubrici TV.
  Si printre asazisii “formatori de opinie” sunt destui care ar trebui sa primeasca interzis pe micul ecran (ex. Cornel Nistorescu care are obsesii plitice dincolo de bunul simt), si…sa nu mai vorbim de anumiti politicieni care prin faptele si discursul lor aduc un mare deserviciu bunului simt si exemplele ar putea continua…..

 11. Cred ca managerii RTV au pus problema pe dos. Mai intai au interzis niste “invitati”, apoi s-au apucat de prelucrat principiul… In mod normal, respectand principiul, nu puteau lua aceasta masura. Pe de alta parte, selectia invitatilor este o consecinta a temei pe care vor televiziunile sa le abordeze. Prin urmare, nu era nevoie nici de interdictie, nici de marturisirea publica a acesteia. In alta ordine de idei, cred si povestea asta a moderatorilor aroganti, obraznici si atotstiutori (cum e si dsra Cretulescu) ar trebui sa nasca o dezbatere. E prea mult amatorism in spatele atitudinii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *