MediaPedia.ro

Un proiecțel pe care îl coc de ceva vreme, ajuns undeva între stadiul alpha și stadiul beta: MediaPedia.ro. Este, așa cum se poate vedea, un wiki, în care încape cam tot ceea ce ține de mass media, advertising, comunicare, tehnologii conexe, din perspectivă românească. Poate scrie oricine în el, ca în orice wiki, prin urmare, dacă aveți plăcere, poftiți de o faceți – cineva va veni și va fasona articolele din punct de vedere tehnic și al conținutului.

Deocamdată, cuprinde doar câteva zeci de articole.

22 thoughts on “MediaPedia.ro”

 1. Întrebări: 1. Domeniile New Media, Web 2.0, Blogging sunt eligibile? 2. Articolele publicate pe mediapedia.ro să fie brand new, sau pot fi și posturi de pe un blog, de exemplu?

 2. INconstantIN: da, orice e eligibil, c\t timp are legătură cu comunicarea. La blog și new media există deja niște marfă, care însă poate fi completată.

  Posturile de blog nu au structura unui articol de wiki, de regulă, și pe Mediapedia nu prea au ce căuta lucruri puse cu copy & paste, fiindcă nu prea cresc valoarea site-ului. Totuși, de la un post explicativ poți construi un articol de wiki.

 3. Eu cred ca e chiar Zoso. Nu de altceva dar la pagina cu Ion Cristoiu se spune că “Evenimentul zilei, cotidian lansat în 1992 și care a atins cel mai mare tiraj al tuturor timpurilor în România, 600 de mii de exemplare tipărite”.

  Eu stiam ca “Universul” antebelic este liderul de tiraj istoric al presei romanesti. Sau Scanteia.

  Ma rog informatia asta nu diminueaza cu nimic meritele lui Cristoiu sau ale lui Zoso.

 4. @ Iulian: Nu mi se pare deloc un “proiectel”. Mi se pare o initiativa extraordinara. Cum dracu’ nu m-am gandit EU la asta… 🙂
  Felicitari. O sa ceara o multime de munca, sunt sigur, si editare, si celelalte… dar cred ca se merita.
  @petrisor socol&Eftimie: ce-are zoso cu proiectul lui Iulian?!?
  Daca suferiti de “zosolita”… tratati-va pe blogurile personale.

 5. Eftimie: sunt convins că există și alte inexactități, iar multe dintre articole (blog, de pildă) încă n-au un grad mare de relevanță. Asta-i tocmai ideea wiki-urilor: sunt perfectibile și perfecționate de useri.

  E chiar motivul pentru care spun că Mediapedia e între alpha și beta în momentul de față. Cred că o să putem vorbi de beta când vor fi câteva sute de articole utile pentru cititori.

  Dacă ai date referitoare la un tiraj mai mare, poți intra și edita pagina. Rugămintea mea e să adaugi sursa informației, așa se scrie pe Wiki.

 6. Sunt impresionata. Contrar multor pareri, se pare ca mai exista oameni care vor sa demareze proiecte valoroase prin continutul lor. Felicitari, Iulian! Mi-am facut deja cont si intentionez sa scriu si eu cate ceva:) si-asa ma plangeam ca mi-e dor de scris:)

 7. Eftimie si Iulian: scuzati-ma ca ma bag si eu ca musca in lapte, dar, ca si musca, nu ma pot abtine. Din cate stiu eu, Universul n-a avut niciodata cat Evenimentul zilei. Chiar daca tiparea cinci editii pe zi, nu erau destui oameni in Romania acelor vremi. Am facut la un moment dat o cercetare la Biblioteca Academiei si imi amintesc, parca, ceva de 250.000 de exemplare pe zi. Totusi, nu EVZ e ziarul cu cel mai mare tiraj din toate timpurile, ci, pe undeva, pe la 1.500.000, avem Romania libera si Adevarul in perioada scurta si fierbinte de dupa decembrie 1989, cand lumea statea la coada sa ia toate ziarele si revistele care se tipareau. Tineretul liber a ajuns si el pe la 1.000.000. Atunci s-au facut marile averi de presa, pentru ca, daca te chema Carciog, de exemplu, stiai sa tiparesti un ziar platind pentru costurile tipografice (oricum mici) din banii incasati din vanzari. EVZ, parca, si-a atins propria culme dupa meciul cu Argentina de la Mondialul din SUA, cand a tiparit vreo 700.000 de exemplare intr-o zi.

 8. Ideea in sine este foarte buna, felicitati! Totusi, la astfel de proiecte, bazate 100% pe foarte foarte mult continut, nu ideea e cea mai importanta ci punerea ei in aplicare. Daca numarul de articole va fi mic sau daca vor fi multe articole dar insuficient de bine documentate/necuprinzatoare (cioturi), cititorii isi vor pierde increderea in el.

  Succes si la cat mai multe “vezi pe mediapedia.ro” in discutiile dintre oameni! 🙂

 9. Brădutz: îmi amintesc într-adevăr că așa umbla vorba despre Adevărul și Evenimentul zilei în 1990 – 1,5 milioane de exemplare. 600 de mii era un tiraj curent prin 1993-1994 la Evenimentul zilei.

  Din păcate, toate estimările astea sunt destul de laxe, n-au o valoare intrinsecă. Dată fiind discuția de aici, o să scot pur și simplu informația referitoare la tiraj din articolul respectiv.

 10. Felicitări! Media românească este total haotică în momentul de față, astfel încât ideea unui wiki e binevenită, pentru a se mai face un pic de lumină în păienjenișul actual! 😉 Eu mă bucur foarte tare și îți doresc ca site-ul să devină o “instituție”!

 11. Iulian: desigur, vrei sa spui Adevarul si Romania libera (nu Evenimentul zilei, care in 1990 inca nu se inventase – stiu ca stii asta, dar fac precizarea pentru cititorii mai tineri si mai putin informati cu privire la perioada anilor 90 in presa). In privinta estimarilor laxe, sunt de acord cu tine ca e o mica marja de eroare acolo, dar sunt cifre pe care ne putem baza. Ele au aparut in mai multe studii privind perioada respectiva si se bazeaza pe date stranse de la jurnalisti si tipografi. Fie ca exista, fie ca nu exista registre clare care sa ateste cifra de 1,5 milioane exemplare, cred ca e destul de safe sa o consideram exacta, avand in vedere ca exista surse multiple care o mentioneaza. O sugestie ar fi sa incerci sa-l implici pe Marian Petcu, de la Fac de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea Bucuresti, in proiectul asta. Este autorul mai multor carti de istorie a presei si a petrecut mult timp printre arhive si statistici.

 12. Raluca: mulțumesc, te aștept să revii pe mediapedia și sper să-ți fie de folos.

  Bradut: cred ca mai am pe undeva nr. d-lui Marian Petcu. Am vorbit cu el de vreo doua ori si mi-a fost de folos, in diferite contexte.

 13. Iulian, citesc de mai bine de un an blogul tau si mi se pare exceptional! mai sint vreo suta(?!) de bloguri de jurnalisti insa majoritatea nu sint OK (apropo , cite scandaluri sint in presa din Cluj, ce tare se balacaresc unii pe altii:-)
  Imi place ca:
  -verifici informatiile
  -esti obiectiv
  -scrii bine:-).
  Iti multumesc! Numai bine!
  PS. Mai multe ymterviuri? Ar fi bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *