Liga, un cartof fierbinte pentru RCS-RDS și Intact/Antena

S-a mai scris despre faptul că între Intact/Antena și RCS-RDS au intervenit în aceste zile interese divergente legate de costisitoarele meciuri din Ligă, pe care cele două companii le-au câștigat anul trecut în cartel la licitație, contra a peste 90 de milioane de euro. Problema e că investiția nu s-a dovedit a fi deocamdată una rentabilă, iar meciurile au devenit un cartof fierbinte. Care vor fi consecințele? Se dărâmă GSP TV-urile? Pleacă RCS-RDS cu meciurile și își înființează un canal propriu? Se duc meciurile în altă parte?

Zilele trecute, s-a vorbit despre o ședință care a avut loc la Intact/Antena cu privire la întreaga poveste. Conform unor surse din grupul menționat, la mijloc se mai află și o datorie pe care RCS-RDS o are către grupul Voiculescu, legată de drepturile pentru meciuri. A mai contat și achiziția drepturilor pentru Primera Division la RCS-RDS și zvonurile că această companie ar intenționa să-și lanseze un canal propriu de sport. Se vorbea chiar despre ieșirea din emisie a GSP TV, ipoteză care a fost ulterior dezmințită neoficial.

Oricum ar sta lucrurile, formula actuală, cu meciurile de Ligă pe GSP TV, nu mai pare probabilă. E posibil un GSP fără ele, ceea ce ar însemna că telecomanda ar putea include într-un viitor apropiat numai televiziuni de sport fără fotbal (intern) 🙂

Nu putem ști exact ce conține contractul dintre RCS-Antenă și Ligă, dar dacă grupul Voiculescu renunță la meciuri, ar putea avea de plătit niște penalizări, posibil mai mici decât pierderile generate de contract. Pe de altă parte, nu cred că meciurile ar rămâne automat RCS-RDS, fiindcă un nou contract pentru drepturi pare necesar. Disponibilă pentru o asociere oarecare ar putea fi Realitatea-Cațavencu, care a achiziționat anul trecut Telesport, dar nu a mai obținut meciurile.

Oricum ar sta lucrurile, ideea că meciurile de Ligă vor fi o marfă disponibilă pentru toată lumea, așa cum cer microbiștii, e destul de îndepărtată. Apropo, eu unul nu cred deloc în argumentația cu interesul public și fotbalul…

Deocamdată, RCS-RDS nu comentează, iar Intact/Antena a dezmințit plecarea lui Radu Naum din fruntea GSP TV, despre care au apărut informații în presă. Pe lângă faptul că formula actuală, cu meciurile pe GSP preluat de RCS-RDS, este incertă la viitor, e de remarcat noua poziție a cabliștilor, de gatekeeperi pe conținut, lucru pe care îl anticipam pe la începuturile acestui blog. Posturile TV nu mai sunt singurii ofertanți de grilă, ca să spun așa, iar cabliștii își ameliorează ofertele cu posturi deținute în exclusivitate. Oare faptul că Cine Star, Action Star și Comedy Star de la Realitatea-Cațavencu sunt exclusiv pe Dolce are vreo importanță în ecuația de mai sus, măcar la timpul viitor?

P.S.: Multe din detaliile înțelegerii dintre Ligă și RCS-Antena îmi scapă, fotbalul nu mă interesează și am urmărit acest business doar în linii mari. Sper că nu am greșit cu nimic mai sus. Aștept cu interes precizările.

6 thoughts on “Liga, un cartof fierbinte pentru RCS-RDS și Intact/Antena”

 1. Pentru ca pana acuma nimeni nu raspunsa , o sa raspund eu .
  Meciurile din campionatul intern nu mai fac audienta !
  Chiar daca se stia ca meciurile din campionatul intern nu isi justifica banii , totusi erau considerate o rampa de lansare pentru GSP Tv , si aducatoare de abonati pentru Digi Tv .
  SOV si Mitica Dragomir au sabotat alianta dintre RCS&RDS si Intact , numind Liga I , Realitatea-Catavencu .
  Chiar daca nu se scoteau bani din aceasta asociere , se castiga imagine si o delimitare foarte clara a brandurilor .
  Actuala criza financiara mondiala va mai dura destul de multa vreme , asa ca suma platita de RCS&RDS si Intact , nu mai este justificata , pentru ca de banii astia obtii imagine la greu , pentru jumatate din aceasta suma .
  Scandalul blaturilor in fotbal , declansat odata cu arestarea lui Gigi Becali cel slobod la gura si Cornel Penescu , nu mai vinde publicitate , pentru ca lumea evita sa-si asocieze imaginea cu niste escroci , pentru ca aranjarea unuia sau mai multor meciuri inseamna escrocherie .
  Fotbalul inseamna inainte de toate , imagine !

 2. Zona slaba de acoperire a canalelor GSPTV a determinat si scadearea audientei meciurilor romanesti. Evident se alatura cazurile de coruptie din fotbal si jocul extrem de prost in special al echipelor nu de mult fruntase.

 3. In momentul in care au hotarat sa tina toate meciurile doar pe RDS au ingropat afacerea. romanul inca se uita mai intai la costuri, adica debransare de la concurenta si rebransare la RDS. Plus ca suntem comozi. Mai bine stam pe canapea si ii injuram ca nu dau etapa decat sa facem ceva pentru a putea accesa gsptv.

 4. @ andreic – si mie mi s-a parut bizara decizia lor sa forteze lumea sa treaca la un furnizor care oferea gsptv. nu cred ca e vorba de comoditatea romanului, e o reactie naturala. daca ma obligi sa merg intr-o directie, du-te-n pana mea, uite nu merg, renunt la meciuri, ma uit la altceva… eu abia acum o luna mi-am tras cablu de la rds, ca aveau oferta foarte buna.

 5. Legendary English socialist Tony Benn, when asked why he didn’t leave the Labour Party even when it all but completely abandoned socialism, memorably said “because there are too many socialist parties in the world and not enough socialists.” Strikes me we now have a similar situation with sports channels in Romania: too many sports channels and not enough sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *