Iordache: artist român, distribuție digitală

Mihai Iordache, cel mai prolific (și poate singurul în activitate :-)) saxofonist român al momentului a anunțat acum câteva minute pe Twitter lansarea unui album pe nume Start From Scratch. Ce legătură are asta cu lucrurile despre care discutăm de regulă aici?

Start from Scratch

Start from Scratch

Păi are, fiindcă după toate probabilitățile e vorba de o înregistrare care se va distribui numai așa, pe internet. Start from Scratch e disponibil pe Bandcamp.com în regim “name your price”, adică poate fi descărcat într-un format audio de bună calitate (gen FLAC sau mp3 la 320 kbps) contra prețului pe care îl stabilește cel care descarcă, “even free”, adică zero dolari. Linkul de download duce către PayPal, dacă scrii un preț, sau spre un pop-up care îți cere adresa de e-mail.

Am testat un free download și linkul către prima piesă mi-a venit prompt pe mail. Singurul lucru pe care mi l-aș mai fi dorit ar fi fost un link către întregul album (pe care aș fi dat bani :-)).

Cu alte cuvinte, avem un artist român care folosește un sistem de distribuție din categoria long tail. Ce interes ar avea Iordache să împartă muzica pe nimic sau pe cât vrea persoana care descarcă?

Experimente anterioare, marca Radiohead sau Nine Inch Nails, arată că acest gen de distribuție, inspirat din mișcarea open source, funcționează pentru un anumit tip de muzicieni și de produse ale lor. În versiunea “gratis”, lucrurile se leagă de un alt concept al lui Chris Anderson, cel cu “coada lungă” de mai sus: freeconomics. “Start from Scratch” este o înregistrare cu valoare comercială redusă/în care muzicianul a investit mai puțină muncă decât în albumele de studio. Ea promovează însă artistul, într-o țară în care jazz-ul e un fenomen de nișă, și creează o ofertă și pentru fanii de jazz din alte țări. Lumea s-ar putea duce la concertele Iordache din pricina ei (că doar e vorba de un album live) sau ar putea da bani pe CD-urile din magazin, fiindcă Iordache e prolific și a reușit să găsească pentru cel puțin două dintre ele o casă de producție majoră: Friday, Dissipatin‘.

One thought on “Iordache: artist român, distribuție digitală”

Leave a Reply

Your email address will not be published.