Hulu.com: o minunată lume nouă care nu e pentru toți

Despre Hulu.com s-au spus multe. În primul rând că se vrea un Youtube killer. Că va fi cea mai tare platformă online de distribuție legală a conținutului video protejat prin copy-right. Că va fi locul de pe web unde vor congrega milioane și milioane de utilizatori de pe tot globul, dornici să vadă ultimele episoade din Prison Break sau Heroes în intimitatea locului lor de muncă. Ok, asta nu cred că s-a spus, dar știm cu toții că așa va fi.
În urmă cu o lună am aflat că varianta beta a acestui nou “Sfânt Graal” al internetului a ajuns online. Așa că m-am înscris pe lista de așteptare pentru o invitație. Ieri, pe seară, invitația a venit.

hulu.com home page

Proaspăt intrat în această minunată lume nouă, am rătăcit prin site, click după click, hotărât ca înainte de a viziona primul clip video, să înțeleg amploarea demersului celor de la FOX și NBC. Prin Hulu, cei doi giganți media (alături de televiziuni ca Bravo, E! sau SciFi Channel) oferă câteva zeci dintre serialele, filmele și talkshow-urile pe care le dețin. Pe site pot fi găsite cele mai recente episoade din seriale precum Prison Break, Heroes, Family Guy, American Dad, 30 Rock, House, Scrubs sau The Office. Cei mai nostalgici au la dispoziție producții de mult apuse precum Picket Fences, Chicago Hope, The A team, Hill Street Blues și altele la fel de populare la vremea lor. Oferta pe care Hulu o aduce legal în online, așa cum arată ea în momentul de față, nu egalează nici pe departe oferta din offline a companiilor inițiatoare. Ea oferă însă o măsura a ceea ce Hulu poate deveni în viitor. În urmă cu doar câțiva ani ar fi fost o utopie să ne gândim că vom putea viziona online, și la timp, seriale care ajungeau pe televizoarele noastre abia după ani buni de la difuzarea lor în State. Acum, acest lucru devine realitate. Asta am crezut și eu înainte de a încerca să văd primul clip pe Hulu.

hulu natalie raps

Imaginea de mai sus apare pe ecranele tuturor internauților care nu au IP de State. Printr-un filtru care determină țara de proveniență a utilizatorilor în funcție de IP, Hulu blochează accesul la conținutul video pentru cei care nu locuiesc în Statele Unite. Desigur, blocajul ar putea fi depășit printr-un proxy. O soluție care nu e neaparat la îndemâna oricui și care nu garantează că filmele astfel vizionate vor curge fără întreruperi enervante. Ceva ce părea simplu devine complicat și moartea Youtube se amână pentru altă dată. Iar eu am sfârșit prin a vedea pe Youtube clipul pe care Hulu nu m-a lasat sa-l vizualizez. Restul, ca de obicei.

Hulu intenționează totuși să își deschidă porțile și pentru restul lumii. Nu se știe exact când, dar reprezentanții companiei declară că au de gând să facă acest pas. Pentru moment se pare că vor începe cu Marea Britanie. Cel mai probabil așteaptă să încheie contracte pentru fiecare piață națională în parte. Asta însemnă un model de bussiness bazat pe o rețea de contracte, tarife, parteneriate – un coșmar logistic pe care nu îndrăznesc să mi-l imaginez prea în detaliu.

Momentan, Hulu e o utopie în variantă beta. În curând s-ar putea să devină o realitate funcțională și profitabilă. Dacă aș fi regie de publicitate mi-aș pune sacoșa la coadă la Hulu pentru a nu rata oportunitatea. Sau măcar aș fi atent la ce se va întâmpla cu implementarea în Marea Britanie pentru a vedea cât de viabilă e toată povestea asta. Însă, cum sunt doar un simplu consumator, îmi văd de treabă cu speranța că lucrurile vor deveni ceva mai simple în curând.

6 thoughts on “Hulu.com: o minunată lume nouă care nu e pentru toți”

 1. Salut ! Ma bucur ca ai adus vorba de acest site. Mi-a venit si mie confirmarea si am intrat. Aceeasi poveste. Intr-adevar, macar de spuneau de la inceput ca e doar pentru US. Oricum nu cred ca va fi un youtube killer. Va musca putin din audienta youtube, insa se mizeaza pe altceva. As putea spune ca sint complementare. Youtube are limita la durata si calitate si trebuie sa fii “plecat rau de tot” ca se stai sa urmaresti ceva mai lung de 10 min pe youtube. Parerea mea.
  Printr-un proxy se poate face, mai ales daca ai rabdare sa se incarce o parte buna de film.
  Ca o alternativa arunca un ochi pe http://www.joost.com/
  Cam aceeasi mincare de peste cu deosebirea ca mai poti viziona si ceva continut.

 2. al placinta: cunosc si eu o multime de astfel de site-uri. e suficient să intri o dată ca să îți dai seama că afacerea nu e acolo. pentru că nu sunt tocmai legale am rezerve în ceea ce privește longevitatea lor. eu, ca utilizator ce beneficiază de un serviciu de genul ăsta, vreau ca site-urile respective să fie profitabile și legale pentru a le folosi și mâine și la anul. exemplul tău și altele asemeni lui, cu toată simpatia pe care o am pentru filosofia “fuck the system”, nu cred că o să aibă o astfel de soartă. pentru confirmare pot să îți pun la dispoziție o listă cu vreo 10 site-uri similare care au dispărut în ultimele luni.

  jules, am încercat și joost. mai degrabă, am încercat să-l încerc. mesajul cu “Oops! a glitch occured – please try again” pe care îl primesc atunci când încerc să mă înregistrez cu ajutorul aplicației lor mă ține pentru moment departe de experiență 🙂

 3. Gabi Dobre: Ai dreptate! in spiritul “fuck the system”,pe mine ma intereseaza doar sa vad anumite filme gratis si nu sunt interesat sa promovez genul asta de saituri,nici nu ma intereseaza durata lor de viata!

 4. Serialele amintite mai sus si nu numai se pot vizualiza tot gratis si cu o calitate buna pe http://www.tv-video.net/ Aici am apucat sa ajung la zi cu serialul Nip/Tuck care pe mine ma captiveaza. De asemenea pentru filme de box office se poate incerca http://www.movieonline.cc/ unde la capitolul free gasiti o colectie lunga de filme inclusiv din 2009. Nu toate au calitatea dorita insa suficiente ca sa va satisfaceti dorintele de cinefil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *