Ghid TV pentru oamenii deștepți în Dilema

Numărul de joi al “Dilemei” apare în acolada “Ghid TV pentru oamenii deștepți”. Mă bucur că revista menționată m-a considerat și pe mine deștept, sau cel puțin așa presupun, fiindcă mi-a cerut niște răspunsuri la un interviu-anchetă. După ce mi le-a solicitat, m-a făcut să mă simt mai deștept decât mine însumi solicitându-mi un articol, pe care o să îl puteți citi joi, când apare revista. Așa se face că au rămas pe-afară răspunsurile mele deștepte despre TV, pe care nu-mi rămâne decât să le postez ca prostul aici:

1) Ce merita vazut/urmarit la TV (din oferta canalelor romanesti si straine deopotriva)? Ce va face cu adevarat placere sa urmariti cand deschideti televizorul?

Jay Leno, cu care ma culc, fiindcă funcționez bine seara, pana la miezul nopții. E o sărbătoare, păcat că se difuzează cum dă Dumnezeu, ba de acum o săptămână, ba de acum patru luni. Primele trei-patru minute de jurnal de la Realitatea TV sau Antena 3, dacă e iar cod galben, bătaie între două babe sau Paianjenul Văduva Neagră, schimb pe CNN. Acolo mai caut și uneori găsesc The Screening Room. Zappez intre Discovery-uri și National Geographic până găsesc niște documentare ca acum 10 ani, nu mă pasionează noua direcție, de “factual entertainment”, pe care au abordat-o. Regret BBC, pe care nu-l am. Sunt fan Bear Grylls (Discovery), căruia îi zic “Supraviețuitorul scârbos”, fiindcă mănâncă toate mizeriile alea. Oftez tot timpul când mă gândesc că am pierdut “Mondenii” de pe Prima TV. Ar mai fi Top Gear, The Apprentice (când e pe post). Când și când mai aterizez pe TVR Cultural, unde mă împleticesc în papionul lui Patapievici sau mă înțep în bățul acela în care e înfipt Alex Ștefănescu și dau pe Trinitas. Serios. Uneori mai apare câte-un teolog inteligent care-ți explică Evanghelia după Ioan sau reportaje lungi, destructurate și realizate cu picioarele despre duhovnici sclipitori și greu de înțeles, cu peisaje minunate. Din cu totul alt registru e Apropo TV a lu Andi Moisescu, singurul format lejer decent din România.

2) Ce seriale urmariti si de ce?
Larry David de pe HBO, evident, din cauza lui Larry David. Am mai văzut “Roma” și “The Tudors”. Mai scap la câte-un “Californication” sau “Dr. House”.

3) Ce talk-show-uri urmariti cu placere si de ce?
Niciunul. Din când în când mai aterizez pe Dan Diaconescu și mă minunez. Singurul moderator prezent pe ecran care merită cât de cât acest nume e Răzvan Dumitrescu. M-a pierdut când a început să invite câte 12 persoane în studio și să vorbescă numai despre faptul că “s-a scumpit”. Ar trebui să facă un pas în lături față de actualitate, știu că ăsta e formatul lui, dar când actualitatea e cine știe ce guițat scos la tribuna Parlamentului de vreun politician de strânsură…

4) Ce sau cine va place (v-a placut/impresionat) de la televizor?
Florin Călinescu, fiindcă a avut o perioadă când era la ani-lumină de tot ceea ce se întâmpla în România, singura vedetă autohtonă care a fost iubită și respectată așa cum a fost în America un Johnny Carson. Recunosc că sunt subiectiv, am lucrat pentru el și a fost o onoare, încă mai visez la asta. Andrei Gheorghe a mai prins niște momente magice, din păcate rarissime. Astfel de oameni probează că televiziunea nu trebuie să fie – și nu e – gunoi. Mi-ar fi plăcut să lucrez cu Teo. Poate că aș fi ajutat-o să fie mai bună și mai mare. Mai bună și mai mare decât era la Pro TV, nu ulterior.

P.S.: Articolul care va apărea joi se cheamă “Minimax, teroarea mogulilor”. O să vedeți de ce. Revin cu linkul când va fi pe net.

9 thoughts on “Ghid TV pentru oamenii deștepți în Dilema”

 1. Sunt eu exagerat de blonda sau “The Screening Room” de pe CNN e, de fapt, “The Situation Room”, cu Wolf Blitzer? Nu de alta, dar si eu sunt fan…:)

 2. daca tot esti pe CNN, incearca si un GPS, al lui Fareed Zacharia. Michale mann era si el de vazut, in timpul campaniei electorale, cu Campaign Trail. acum nu stiu ce mai face, precis are o alta emisiune, dar eu aici in Anglia n-am CNN. Si sufar, din cauza asta. Vreau un BBC World, mai degraba decat BBC1, BBC2, BBC News mi se pare cat de cat acceptabil pentru ce informatii caut eu. 🙂

 3. Cu toate precautiile pe care vi le-ati luat (“singurul moderator care-si merita cat de cat numele”) Razvan Dumitrescu nu merita onoarea de a-i fi pomenit numele. Simpla mentionare a numelui il pune intr-o categorie in care n-are ce cauta. Si nu numai din cauza numarului invitatilor (de altfel, paradoxul e ca desi invita multi oameni, ei sunt mereu cam aceiasi). Personajul e indigest, tendentios, narcisist si lipsit de simtul umorului. Repet, discut de personajul “realizator de talk-show-uri”. Persoana RD poate fi un om minunat – dar atunci intrebarea mea e: de ce nu se vede asta pe ecran?

 4. Dilema a ajuns sa publice programul TV?
  Le-au spus consilierii ca trebuie sa vina cu articole obiective si de actualitate ?

 5. Anne-Marie: Tarod Farfuria rulz, și pe print și pe TV, am văzut, dar numai pe fugă. Campaign trail a fost beton, pe Michael Mann nu știu de unde să-l iau, spre rușinea mea.

  Renoar: persoana RD e mișto, cât mi-am putut eu da seama, am lucrat patru luni la Realitatea și i-am făcut și câteva emisii. Realizatorul RD e singurul care se apropie de stilul clasic de moderator. Poate să ne placă sua nu…

  Adrian: Nu știu sumarul numărului, dar Ghid TV pentru oameni deștepți este bineînțeles o metaforă pentru o discuție despre televiziune. Metafora e înțeleasă ca atare de către oamenii deștepți, cărora li se adresează Dilema. Marțienii și idioții au desigur probleme cu sesizarea sensurilor figurate, dar ei nu cred că citesc Dilema, deci…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *