Format de știri-divertisment: The Colbert Report

Am dat peste asta pe YouTube, poate că unii din producătorii TV care intră aici îl știu; nu e cazul meu.

Wikipedia zice ca “The Colbert Report” se dă pe “Comedy Central” și este un spin-off de la “The Daily Show”, unde Stephen Colbert a fost un fel de corespondent la oha. E vorba de o abordare parodică, deoarece Colbert s-a inspirat dintr-un personaj real.

Alte info pe pagina show-ului de pe The Comedy Central.

UPDATE: Și, iată, Colbert a fost considerat interesant și de “Cotidianul” de mâine. Taman ce-am linkuit subiectul din “Evenimentul zilei”, 22 ianuarie, la postul meu din 19 ianuarie.

Dacă e să găsim un corespondent în “România”, ar fi vorba de emisiunile lui Gheorghe și de “Săptămâna nebunilor” de pe Prima TV. Câteva ingrediente pe care “The Colbert Report” le are – de unde și succesul – și show-urile românești nu sau nu într-o asemenea măsură:

– sumar propriu. “Politică, frate” a lui Gheorghe e o regurgitare a prăfoaselor Jurnale Realitatea TV, cu un pic de vopsea personală a la Gheorghe
– poveste proprie. Informațiile se înlănțuie într-o poveste, ceea ce e mai mult decât o juxtapunere de momente amuzante (sumarul propriu)
– acțiuni. Încă o treaptă peste poveste, e oarecum vorba de filozofia happening-ului
– premeditare, la care pe undeva se rezumă toate cele de mai sus. Vedeți poanta cu “baseball” și “football” de la final. În general, show-ul e atent scriptat, chiar dacă există și grade de libertate
– spetz-uri (așa se scrie? l-am văzut scris în câteva feluri în televiziuni și mărturisesc că n-am dat de original). Pentru ne… producători, e vorba de grafica aia, de obicei statică, care apare în stânga sau în dreapta și completează mesajul, dinamizând cadrul. Fragmentul de pe YouTube oferă, de altfel, câteva alte soluții de dinamizare a discursului, cu material brut puțin
– ritm. E însușirea dintotdeauna a comicului bun. Un bătrân operator al lui Chaplin povestea cândva cum s-a filmat celebra secvență a boxului: Chaplin e mai mult cu spatele în cadru, pentru că număra, obsedant: “One-two! one-two!”, iar asta s-ar fi văzut pe ecran. Arbitrul și oponentul lui, dar și toată sala, reacționează ca un ceas elvețian.

Bonus: secvența lui Chaplin (din “Luminile orașului” era, nu?)

2 thoughts on “Format de știri-divertisment: The Colbert Report”

  1. colbert il pariodiaza pe bill o’reilly de la fox news. intreaga emisiune preia formatul “o’reilly factor”. e un fel de a face misto de republicani, ramanand conservator. nu prea se poate compara cu nici o emisiune de la noi, pentru ca la noi nu exista polarizarea stanga-dreapta in media (cnn-fox).

  2. ios ala de a scris de colbert :). si am scris ptr ca s-a intalnit cu o’reilly ( care e un bou imens 😛 ) si a fost un fel de valva prin state . sunt un mega-fan colbert si stewart… pacat ca o sa transmita doar daily show pe a2… asta e, n-avem inca cohones pentru o parodie dura ca si alu colbert 🙁 ( pont pentru cei care vor sa vada, pe comedycentral.com e updatat zilnic , si report si daily! ) aaa si gheorghe nu are nimic din colbert. ce avea el ( ca acum face cu C. Dragotescu) era o chestie facuta special pentru el, cu un singur textier, el. la colbert e o echipa intreaga.
    uite un alt format tare, nu de stiri, ci doar de divertisment : Whose line is it anyway, incercat fara succes pe tvr2 si la chisu in cafenea :|… http://youtube.com/watch?v=LwQnlZIAfg4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *