E mort au viu? Eu oricum ii fac autopsia!

300_atac.jpg

Mai jos scriam ca Andrei Balan a spus pe blogul lui ca Atac a murit. Ei bine, Balan, aceasta Christiane Amampour a presei sportive din Romania, continua sa transmita in direct agonia arafat-ului presei romanesti din rezerva alaturata, ca Sport Total e-n aceeasi cladire cu Atac. Precum vedeti, la 17.44 se stia ca Atac a inviat, cel putin pentru maine, dar s-ar putea sa nu apara luni, dupa care sa reapara marti. Sau, ma rog, ceva de genul asta, am simtit o intepatura in tample dupa ce am citit depesa lui Balan.

Prin urmare, nu pot sa va spun daca prima pagina de mai sus e ultima sau nu, dar nimic nu ma impiedica sa fac autopsia Atacului, fiindca s-ar putea sa nu moara, dar nici prea bine nu se simte, iar asta de multa vreme.

Aici, pe BRAT, scrie ca ziarul a pornit in 2005 pe la 12.500 de exemplare si in martie 2006 mai avea vreo 6.000. Pentru un tabloid yellow, rezultatele sunt remarcabile in sens negativ, asa ca, excluzand proasta distributie si altele de acest fel, e clar ca au fost niste probleme de continut. Pare ciudat, fiindca pozele cu Alex Leo Serban in pielea goala si Laura Andresan in diferite pozitii, cu si fara fotbalisti, au creat, de ce sa mintim, discutii la tigara intre ziaristi.

Continutul a fost probabil cu suisuri si coborasuri, iar intre anunturile obsesive gen “Banca Tiriac pica” si interesele lui Ovidiu Tender, apoi ale Fratilor Iancu, sponsori nedovediti ai gazetei, s-au facut destule legaturi. Insa, probabil, nu genul asta de fluctuatie a facut cititorii sa ocoleasca gazeta, ci inadecvarea generala a ceea ce s-a scris in ea. Atac are ca model tabloidele “gutter” sau “yellow” de afara, dar din ce-am mai vazut eu prin “The Sun” si “Bild”, ce se intampla in ziarul romanesc era pur si simplu prea de tot. Asta, atunci cand se intampla. Cand au dat, cu alte cuvinte, peste un filon real gen Andresan, baietii de la “Atac” s-au infipt in el prea tare, provocand repulsia fata de ei insisi a publicului, iar in rest, mi se pare ca imi amintesc lungi si triste pictoriale cu vedete surprinse in ipostaze cu totul infame gen “cu caruciorul la Billa” si alte lucruri la fel de “scandaloase”. Criza de subiecte yellow adevarate combinata cu exagerarile punctuale a tinut ziarul departe de public. Despre patratelele de text scrise superficial sau supte din pix nu mai vorbesc.

Lucrurile de acest fel s-au suprapus peste un anumit traditionalism al publicului romanesc, care multa vreme a gustat abordari prietenos-relaxate precum cea a “Libertatii” sau a “Formulei AS”, zona de vedete. Se stie ca nici la saptamanale, “Ciao” sau “Star” n-au rupt, iar in televiziune, formatele scandaloase gen Big Brother n-au prea prins la noi, iar eu o alta explicatie decat traditionalismul publicului mass nu gasesc.

Cred insa ca, in mod curios, “Atac” are o sansa tocmai acum, cand moare, pornind tocmai de la ce s-a intamplat in televiziunile romanesti. Ma refer la faptul ca formate gen “Tradati in dragoste” sau “Schimb de mame” sunt mult mai agresive decat “Big Brother”, dar au prins. Explicatia: s-au lansat mai recent, iar publicul evouleaza, poate, catre mentalitati mai apropiate de cele occidentale, iar asta inseamna apetit pentru yellow. Cine se va pozitiona cu un tabloid agresiv langa “Libertatea” ar putea castiga tiraj, cu alte cuvinte, dar numai cu conditia ca treaba sa fie bine si fara exagerari facuta. Curios, ziarul care se va pozitiona langa “Libertatea”, diferit de “Liberatea”, ar putea fi chiar “Libertatea”, fiindca momentum-ul imprimat de Ana Nita la tot scandalul cu The Sun si “Uite cine vorbeste” a fost, probabil, bine primit de public si e-n linia frustrat-agresiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *