Digi24. Oare?

Digi24 este ultima din televiziunile de știri care apare în oferta cabliștilor (de astă-dată numai RCS-RDS), după o listă lungă de inovații asemănătoare. Televiziunea RCS-ului ar putea fi una interesantă, fie și numai fiindcă lansările anterioare sunt ciudățenii din clasa Giga TV și TV H 2.0. E vorba însă și de numele asociate cu noul post, care sunt ale unor posesori de CV în materie de televiziune: Adriana Muraru, Sanda Nicola, Luca Niculescu – cărora li se adaugă și oameni de spate ca George Orbean, care a făcut Jurnal TV la Chișinău (project manager), și Antoaneta Dohotariu (producător general, înainte de Digi, reporter-vedetă la “România, te iubesc” și editor general la Poveștirile de Acasă).

E suficient pentru o televiziune de succes? Zilele trecute, Digi a organizat, la Afi, un preview al producțiilor pe care le pregătește. S-a vorbit mai mult de emisiunea de filme, probabil prima mai ambițioasă, dar și de altele. Digi24 are în grilă inclusiv o emisiune pentru copii, una despre diplomație, un cooking show și o serie întreagă de alte lucruri, pe care le puteți vedea mai la vale, în comunicatul de presă.

"Jurnal pentru copii", sâmbăta și duminica, de la 9.30, Digi24

"Jurnal pentru copii", sâmbăta și duminica, de la 9.30, Digi24

Una peste alta, e o grilă garnisită cu emisiuni tematice, într-o țară în care televiziunile de știri își umplu spațiile dintre știri cu felurite fabrici, programe în care politicienii se pot vedea pe ei înșiși la televizor, în compania analiștilor cât mai previzibili, mai înregimentați politic și mai multilateral dezvoltați care se caută în acești ani electorali. 

Cu alte cuvinte, ce încearcă Digi e o diversificare normală și necesară de multă vreme. Singurul motiv pe care mi-l pot imagina, pentru modul cum la televiziunile de știri existente se toacă atâtea vorbe despre nimic – sau despre politică – e că politicienii își doresc acces la TV ore întregi, indiferent de numărul și caracteristicile telespectatorilor. E un soi de vanity publishing audiovizual, care, de altfel, a dus numărul televiziunilor de știri la 10, pe o piață pe care și două (Realitatea și Antena 3) s-au dovedit a fi, la un moment dat, prea multe.

Problema e însă că emisiunile respective se concentrează mai ales în zona de week-end. Nu știm foarte multe despre grila din timpul săptămânii, în care, deocamdată, o propunere clară și ambițioasă pare a fi poziționarea unui Business Club, în access, de la ora 18.30. Emisiunile de cooking, sănătate, film și altele se vor o alternativă la ceea ce există pe piață și ar putea reuși să devină acea alternativă. Însă nu au cum să definească televiziunea, care, în ciuda politicii de programe alternative, nu a fost nici ea scutită de rumori referitoare la afilierea politică. Despre știri nu am aflat, până acum, decât că mizează pe oameni ca Adriana Muraru, Sanda Nicola sau Liana Alexandru, care sunt altceva decât moderatorii de un cretinism enciclopedic (scuzați termenul, nu am altul) care apar în unele studiouri. Iar de pe site-ul televiziunii ne putem da seama că cineva a lucrat bine la styling.

Ar mai fi de urmărit și ce se va petrece la 24 într-o oră, programat în fiecare seară de la ora 20.00, probabil talk-show-ul serii, cu Luca Niculescu. De late night nu am auzit nimic. Știrile încep la ora 19.00, chiar astă seară, cu Adriana Muraru. Sigur că, în principiu, e destul de ușor să faci știri mai bune decât cele care, atunci când nu mușcă din dușman, se ocupă cu inepții și non-evenimente din clasa Cămătarii rămân în arest. Însă în practică nu-i chiar atât de ușor.

Una peste alta, proiectul Digi24 are elemente promițătoare. Un best case scenario ar fi ca politica alternativă de programe să se cupleze cu știri mai de Doamne-ajută decât în alte locuri și, după ce va înceta asediul TV electoral, RCS-RDS să se aleagă cu o televiziune pe picioarele ei, plus un număr important de noi abonați la serviciile proprii. Worst case scenario e, desigur, acela în care toată retorica de lansare – “Nu vrem publicitate, ne măsurăm singuri, ne interesează valorile” – sunt o perdea de fum pentru beneficiarul politic. Ce și cum se va întâmpla cu adevărat ne putem da seama doar de pe la ora 19.00 încolo.

Mai multe despre emisiuni, în comunicatul de presă:

Din 1 martie, la Digi24,

EMISIUNILE CULTURALE, MEDICALE, DE REPORTAJ, FILM, PENTRU COPII SAU DE LIFESTYLE SE VAD IN FORMAT FULL HD

Digi24, prima televiziune de stiri din Romania care emite in format full HD, le aduce telespectatorilor din reteaua RDS&RCS, in premiera pe piata de televiziune romaneasca, un regal al emisiunilor TV. In fiecare week-end, de la Digi24, telespectatorii vor afla ultimele noutati din viata artistica, culturala, sfaturi de intretinere, ultimele apartii de pe piata gadget-urilor si vor avea si o emisiune speciala, dedicata celor mici.

O echipa de profesionisti lucreaza, de cateva luni, la realizarea celei mai indraznete emisiuni de reportaj din Romania, prezentata de Cosmin Stan, care vorbeste despre lucruri care vin “Din interior”. In Romania, tot ce apare in presa este socant, senzational, exclusiv, dar exista si oameni care fac lucruri… normale, care au indraznit sa-si urmeze visele, care au luptat “in tacere” ca sa obtina ce si-au propus. Reporterii Digi24 prezinta descopera si promoveaza persoanele care fac lucrurile sa mearga din pasiune, fara sa caute cu orice pret celebritatea, oamenii care atrag atentia in mod pozitiv prin ceea ce gindesc si construiesc. „Pozitivi, indrazneti, altfel. Descoperim povestile unor tineri progresisti, nonconformisti, cu perspectiva, liberi si inteligenti. Promovam oamenii care au curajul sa faca schimbari radicale in viata lor, lupta contra curentului si cred intr-o Romanie normala”, spune Cosmin Stan, prezentatorul emisiunii.

Digi24 va fi locul unde cultura va ocupa, in fiecare week-end, o pozitie fruntasa. La „Digicult”, emisiunea de cultura povestita, vor fi prezentate portretele unor oameni exceptionali, a caror viata si cariera pot constitui un model. Telespectatorii ii vor cunoaste pe cei care inoveaza, care exceleaza in domeniul lor, fie ca este vorba despre teatru, muzica, desen sau arte plastice.

Iuliana Ciugulea va prezenta, in prime time, in fiecare sambata, de la 20.10, emisiunea ”Conversatii esentiale”, locul unde vor venisa vorbeasca despre cultura personalitati care conteaza pentru romani. „Care conteaza de fapt pentru mersul inainte. Toti cei care performeaza in meseria lor sunt importanti pentru noi, cei din echipa Digi24 si implicit din echipa emisiunii mele. Daca unii dintre invitati nu sunt cunoscuti de publicul larg, misiunea noastra este cu atat mai laudabila. Vor fi invitati actori, regizori, balerini, scenografi, scriitori, muzicieni, dar si leaderi de opinie sau de breasla, chiar daca nu apartin zonei culturale. Sunt sigura ca vom face o emisiune care se va impune in timp prin sinceritate si foarte multa iubire”, marturiseste Iuliana.

La Digi24 telespectatorii vor putea urmari, in exclusivitate in Romania, sambata de la 18.30, in reteaua RCS&RDS, singura emisiune de televiziune despre profesionistii din diplomatie, „Pasaport diplomatic”. Emisiunea aduce in prim-plan o lume greu accesibila si ofera gratis “viza” romanilor care calatoresc, cu informatii de ultima ora despre tot ce se intampla in lume. In prima editie Balasz Barabas il are invitat pe ambasadorul Suediei.

Din viata multora pare ca lipseste, in viata de zi cu zi, un curs de bune maniere. La ”Bonton”, sambata, de la 15.30, oferim gratuit un curs televizat de bune maniere aplicate la lumea in care traim. Intr-o lume care in care mitocania a devenit fapt divers iar tupeul o calitate ,,Bonton” vorbeste despre politete, buna cuviinta, eleganta, staif, domnie.

Filmul are si el un loc de seama in grila de programe a primei televiziuni de stiri full HD din Romania, Digi24. Duminica seara, de la 20.20, telespectatorii sunt invitati sa incheie un week-end „Ca-n filme”, emisiune prezentata de Cristina Bazavan. „Ca-n filme” este locul unde se vor intalni toti greii cinematografiei romanesti si nu numai, unde conversatiile inteligente iau locul vorbelor goale si unde, in orice moment, poti avea parte de o revelatie. Luni,27 februarie, la Cinema City din AFI Cotroceni, echipa de productie s-a intalnit cu personalitati marcante ale vietii artistice romanesti pentru a prezenta formatul acestei emisiunii dedicata filmului.

Evident Digi24 nu-i uita pe cei mici. In Romania sunt aproximativ 5 milioane de copii care traiesc in Romania. Aici se opreste statistica cand vine vorba despre ei. Dar cum arata universul copiilor dincolo de cifre? Digi24 intra, sambata si duminica, de la 09.30, intr-o lume in care valorile familiei chiar conteaza. Emisiunea va aborda problemele reale ale copiilor si isi propune sa educe, sa informeze si in acelasi timp sa surprinda universul celor mici.

Si cum „fericirea trece prin stomac”, cum zice un vechi proverb romanesc, la Digi24 doza de fericire trece prin „Sanatatea in bucate”, o emisiune de cooking care-si propune sa devina prima sursa de gatit sanatos din Romania. Sambata si duminica, de la 12.30, telespectatorii vor primi retete simple, usor de facut de catre oamenii ocupati, care lucreaza 10 ore pe zi si sunt mereu pe fuga. Pentru ei “Sanatatea in bucate” va fi furnizorul numarul unu de informatie gastronomica.

Din 1 martie, din grila Digi24 nu vor lipsi nici emisiunile de sanatate si lifestyle, auto, revista presei sau un jurnal extern.

Digi24 vrea sa revolutioneze piata media din Romania, sa fie prima televiziune de stiri care emite in forma full HD, care acorda spatii ample emisiunilor culturale, de copii sau de lifestyle. Digi24 vrea sa le aduca telespectatorilor, in fiecare zi, 24/24 actualitatea in direct prin intermediul unei echipe de profesionisti dedicati unui singur scop- sa faca televiziune de calitate si stiri care sa-l informeze si formeze pe telespectator.

One thought on “Digi24. Oare?”

  1. nu prea mai consum stiri interne, tocmai din cauza calitatii lor si din cauza faptul ca astazi stirile nu mai sunt informative, asa ca mi-a trezit interes proiectul asta. ce-i drept, sa fiu sincer, am fost si sunt extrem de sceptic in privinta unui program de calitate pe televiziune. mi-a placut ce-a fost realitatea dupa rebranding, cand se interesau activ de subiecte externe, aveau corespondenti si trimisi speciali care faceau o treaba buna, dar, de atunci, cam nimic.
    ma rog, sa revin. digi24 s-a promovat, cat am vazut eu, ca un post echidistant, o alternativa, insa, in ceea ce priveste expresiile pe care le-a folosit pentru a sublinia diferenta dintre ei si piata actuala, majoritatea au fost cel putin bizare (http://www.youtube.com/watch?v=0gWWddWMK9M). stiri adevarate, fara vorbe goale, ca si cum exista stiri ce spun doar adevarul sau ca a spune ca exista nu e, de fapt, o vorba goala.
    am vazut cateva stiri pe site si, trebuie sa recunosc, am fost dezamagit. stirea asta, de exemplu http://www.digi24.ro/stire/Sali-de-sport-construite-pentru-elevii-cu-scutiri~981 e plina de presupuneri si speculatii. si nici nu era vorba de vreo problema de nuante sau subiect in desfasurare. au ales vorbele goale (“parintii merg de obicei la medic sa ceara scutiri”, “la orele de sport participa de multe ori mai putin de jumatate din elevii unei clase”, “salile de sport n-au fost tot timpul construite in cele mai potrivite locuri“) in locul informatiilor concrete. si e doar un exemplu. iar eu nu sunt specialist, nu sunt jurnalist ci doar consumator de stiri. si m-au dezamagit din start. editorial vorbind.
    grafica e inghesuita, desi crawl-ul e larg, textul e foarte mare, cel putin asa mi se pare mie. movul imi aminteste prea mult de antena2, la fel si studioul. nu stiu de ce incurajeaza o astfel de comparatie. poate pentru ca, intre timp, de la lansare pana acum, antena2 si-a schimbat grafica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *