De unde ura pe Huidu

De fapt, ceea ce suprinde în reflectarea media a tragediei provocate de Șerban Huidu e cantitatea imensă de ură pe care a reușit s-o catalizeze realizatorul TV. Dincolo de oribilul accident, acest gen de stigmatizare are și alte cauze, care merg în trecutul lui Huidu, dar și în felul nostru de a fi. 

În privința lui Huidu însuși și a antecedentelor sale, nu e vorba de celelalte contravenții de șofer, ci de calitatea de realizator al “Cronicii cârcotașilor”. Timp de peste un deceniu, Șerban Huidu a judecat din studioul TV, alături de Găinușă, cam tot ce-a fost notoriu în România. Numărul persoanelor publice, fie ele oameni de televiziune sau invitați-paiață ca Gigi Becali, care au fost taxate de cei doi și echipa lor în emisiune e foarte mare. Stilul conflictual al realizatorului are, așa cum am spus-o și în alte părți, destule de-a face cu modul tranșant în care foștii clienți de la “Cronică” îl judecă acum.

Probabil că dacă ar fi fost vorba de o altă persoană, valul de oroare publică ar fi fost mai mic. Presa nu s-ar fi dus la Oana Zăvoranu și Gigi Becali pentru reacții, fiindcă singurul motiv pentru care cei doi au fost contactați e calitatea lor de abonați la emisiunea lui Huidu.

Cu asta ne ducem, însă, la cea de-a doua cauză a tăvălelii care are loc în aceste zile în mass media. Există, desigur, în țara asta și o serie de oameni care nu au trecut prin colimatorul Cârcotașilor, până acum. Printre aceștia se numără, probabil, și jurnaliști care au avut ideea de a contacta oameni ca Becali sau Zăvoranu legat de întreaga poveste, infestând în consecință spațiul public cu prostii și bombe retorice cu ceas. Ce i-a mânat pe ei în luptă? Probabil, succesul lui Huidu. Invidia pe un cetățean care a trecut prin multe, dar s-a menținut în centrul atenției mai bine de 10 ani. Augmentat într-un fel de cyborg ucigaș de propriu-i mașinoi, realizatorul a făcut figură perfectă de Goliat într-o întâmplare tragică, din care a lipsit David. Pe care David au simțit nevoia să-l suplinească tot felul de reporteri cu idei stupide. E asta etic, din punctul de vedere al mass media?

Desigur că nu. Dar aduce rating și vinde ziare. Și asta pentru că reporterii cu pricina simt într-un anumit mod publicul, dornic și el ca mărimile zilei, cele cu mașinoi, carieră, soție, copii și celebritate să o încaseze, măcar din când în când. Desigur că ceea ce a făcut Huidu este greu de calificat, chiar dacă a fost numai o greșeală și nu o călcare deliberată a liniei continue. Însă recolta impresionantă de ură publică cu care s-a ales e relevantă și în sensul unei anume Românii, care nu prea are altă treabă în viață decât să caște gura la accidente.

Articol scris pentru ediția de tipar a ziarului “România liberă” de miercuri, 19 octombrie

P.S.: Și “Evenimentul zilei” a vrut să știe de la mine ce și cum despre Huidu; puteți vedea articolul scris de Cristian Bândea aici. Cam același lucru l-am spus și pentru Werock.ro, site-ul nou-lansat de Adrian Toca. Dar, în orice caz, în ultimă instanță traseul viitor al “Cronicii Cârcotașilor”, varianta de TV și cea de radio, depinde și de o eventuală decizie administrativă, a SBS Broadcasting.

Enhanced by Zemanta

3 thoughts on “De unde ura pe Huidu”

  1. Salut

    Pot fi foarte multe explicatii. Ce nu inteleg este de ce, de exemplu, stirea despre aceasta nefericita intamplare este stirea numarul 1 la Telejurnal, in 19 octombrie 2011? Poate fi o stire, dar nu nationala, la cateva zile dupa. Serban Huidu, este un entertainer, stirea putea fi la momentul intamplarii, adica duminica, dar nu la 2-3 zile dupa aceea. Dupa aceea, este treaba politiei si a justitiei. Este si misiunea media sa educe. La un program national de news, nu concurezi cu cei de la televiziunile comerciale, pe dezbatere. Ca a exista si un comentariu pe margine stirii, aseara, la TVR I, de fapt numai speculatii. In ce priveste necazul lui Serban si al celor care au murit brusc, ce pot spune: Simona Sensual a primit doar o inchisoare cu suspendare, pentru conducere fara permis, a 2-a oara parca. Asadar galeria asa-ziselor vedete-care-nu-patesc-nimic-pentru-ca-sunt-vedete, continua a se extinde cu fel de fel. Asa cum pentru marea coruptie avem nevoie de exemple, nu inteleg de ce in America esti arestat pentru bautura la volan, iar in Romania, daca esti VIP (de orice fel), esti iertat. Este chiar datoria lui Serban sa spuna public ca nu vrea sa intre in galeria celor care sunt scapati pentru ca au notorietate. Cineva totusi, la un moment dat, va trebui sa fie sau sa dea exemplu. Ca in Occident.

  2. Tiberiu: Good point cu data de difuzare. În privința misiunii educative a media, cred că facem figură de burtă-verde dacă o atribuim și altora decât canalelor publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *