De pus diacritice

O problemă a noastră, a scribilor de toate felurile, e cantitatea mare de texte pe care le primim la redacție sau în alte locuri, fără diacritice. E posibil ca unii dintre voi să fi aflat deja de Diacritice.com, dar pentru ceilalți linkul ăsta poate fi util:

Srv.diacritice.com.

Ideea e destul de ușor de intuit: pui un text de până în 6000 de caractere, fără diacritice, acolo și obții unul cu. Dacă e vorba de forme duble gen “factura/factură”, ai un selector de unde poți modifica.

P.S.: Dacă mai e nevoie: diacriticele sunt semnele care alterează valoarea literei, adică virgula sau căciula – ceea ce face din s ș și din a ă.

26 thoughts on “De pus diacritice”

 1. Salut,

  Mulțumesc pentru reclamă. Promit să-l fac mai performant (dicționar mai mare, viteză mai mare, în general… mai mare).

  Mulțam.

 2. All: ma bucur ca va foloseste. Cat priveste explicatia cu diacriticele, mai bine sa fie in plus decat sa nu fie si sa aiba cineva nevoie de ea.

  Marian: felicitari. Ati muncit ceva la dictionar deja. Iar ideea cu selectarea formei dorite mi se pare simpla si eficace.

 3. Ma intreb daca limba romaneasca scrisa nu ar fi mai acesibila fara diacritice, mai usor de batut la masina de tiparit, etc…

 4. Dragii mei, nu pot decat sa ma bucur ca o idee buna a cuiva primeste aplauze. Prea des se cauta nod in papura si exista strambaturi. Tineti cont ca proiectul e unul aproape de hobby (nu ca profesionalism al autorului, ci ca resurse) si totusi merge spre ireprosabil.

  Singura mea obiectie, in momentul de fata, e ca 6000 de semne nu e acoperitor pentru un material mai lung de revista sau o pagina de cotidian mare. Dar sunt convins ca serverul lui Marian o va duce oricum greu, la succesul pe care il vedem aici si la Taralunga.ro, pe blogul lui.

 5. E bun instrumentul… efortul creatorului merita remarcat. As adauga ceva… lucrez des cu texte care au diacritice dar care nu se potrivesc cu diferite tipuri de tastaturi si sisteme de operare. Exemplu: autorul scrie pe PC si livreaza textul pentru tehnoredactare pe MAC. Sunt redactii care nu iti pot furniza fonturile lor asa ca cei de la corectura trebuie sa dea find/replace manual. Cautind o solutie am gasit in word/tools un instrument care se cheama macro. Nu e chiar simplu (nu e insa nici foarte complicat – eu unul nu sunt foarte avansat in materie) dar se poate crea o marocomanda (record) care poate inlocui dintr-o singura tasta (una dintre tastele F de pilda) toate caracterele alterate.
  Insa pentru lipsa totala a diacriticelor linkul e foarte util.

 6. daca nu va e de ajuns impartiti in 6000 sau instalati tastatura romaneasca, ce o fi asa greu

  la masina de scris erau diacritice de pe vremea strabunicii

  daca aveti pretentii de profesionalism, invatati, sunt doar 6 taste in plus si in timp ce corectati va mai puneti ordine si in idei.

  (e drept ca aici si in general pe web nu iti vine sa scrii cu diacritice pentru ca de multe ori risti sa iti apara doar ? ?? si nu poti corecta comentariile deja puse – utf8 webmasterilor ) ia să vedem șțîâ 😀

 7. Așa e Iulian – știu ca 6000 de semne e mult prea puțin – cu siguranță voi schimba restricția în momentul în care voi solidifica aplicația.
  Trebuie sa mă înțelegeți si pe mine – nu mă așteptam la un așa val de vizitatori – altfel mai făceam si eu curat prin dicționar, prin logo-ul ăla foarte foarte criticat…
  Mulțumesc.

 8. nush altii cum sunt, dar in ceea ce priveste comunicatele pe care le trimit, admit, sunt fara diacritice – ai sa vezi ca si platforma de la comunicatemedia dar si aia de la comunicatedepresa te obliga sa nu folosesti diacritice – de gustibus. eu am adopat politica asta dintr’un motiv f simplu: nu toata lumea foloseste in ziare arial (de exemplu, e un font comun), motiv pentru care prefer sa trimit fara. oricum, ideea e sa nu ia nimeni cu copy/paste din comunicate ci aia doar sa fie baza de documentare. sau, ma rog, stirea bruta. plus backgrounder. dar cred ca asta ar trebui sa faca obiectul altei discutii… 🙂

 9. Pentru texte mai mari de 6000 de caractere puteți folosi o aplicație offline pe care o găsiți la http://www.softset.ro și se numește AutoCorect. Help-ul vă va ajuta să configurați corect aplicația în funcție de nevoile fiecăruia.

  Succes la diacritice.

 10. va multumesc mult pentru crearea acestui site si felicitari creatorului, sunt elev si mi se cere sa scriu compunei cu diacritice, si dumneavoastra mi-ati rezolvat problema, o sa-mi anunt colegii ca sa foloseasca si ei acest site ca sa il facem mai popular 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *