De prin blogosfera .md: colegi transpirați, feminism basarabean și măgari deghizați în milițieni

Așa cum spuneam, revin cu o listă de lucruri (bune) de pe blogurile .md, culese la jurizarea pentru Blogovăț, la care mi-au propus să iau parte Valeriu Tihai și Artur Gurău. Ce vedeți mai jos nu are legătură directă cu notele pe care le-am dat.

– Paul Hodorogea [Paul.Ziarulstrazii.com] ne clătește ochii cu un concurs de miss, fără a sări totuși peste cal. Sau peste concurente.
– Alexandru Culiuc [Culiuc.com] scrie competent despre economie, pe un blog cu aspect grafic curat și atrăgător.
– Soacra Mică [Soacramica.ladyclub.md] bagă feminisme dar la modul feminin (nu e un truism), sper să nu și-o ia de la bărbații moldoveni.
– INconstantIN [.ro – nu știam că e moldovean] dă sfaturi avizate despre community building în jurul unui blog.
– Nicolae Apostu [Nicolaeapostu.blogspot.com] scrâșnește pe tema imbecilității, reușind s-o scoată la capăt deloc rău.
– Vasile Gălușcă [nu râdeți, Galusca.com] polemizează cu AdAge și n-o face rău deloc.
– Mihai Stipanov [Mihaistipanov.com] face un inventar de defecte ale marketeerilor din Republica Moldova valabil și dincoa’.
– Proiectul privind apa și asanarea din Vorniceni [Sea-vorniceni.over-blog.com/] a avut ideea să promoveze scopurile onegistice cu un concurs de fotografie numit “Toaletele în ariile rurale ale Moldovei”.

De citit, la grămadă: Cojocari.ro, al unuia Vitalie, ajuns pe la PRO TV București și observator amuza(n)t al realității (nu TV) de pe ambele maluri ale Prutului, acrobațiile celibatarei Ena de pe Ladyclub.md, coșmarurile Olginei cu “un tip care seamana cu un fost coleg de serviciu, de la care mereu mirosea a transpiratie, avea camasi necalcate, sau calcate doar pe jumatate, nu se prea berbierea, era grasut si josut”. Mintea de pe urmă a lui Verva, imagini vechi din Basarabia [punct Cartofilie punct ro]. Ar mai fi și altele, dar am obosit.

La urmă, dar nu ultimul, măgarul deghizat în milițian pe care l-am găsit la Ghenadie Brega:

Dincoace, am senzația că vorbim mai des de curcani sau sticleți…

În fine, ceva ce m-a pus pe gânduri, mai ales că a candidat la “cel mai bun post”. Asta. Ce părere aveți?

21 thoughts on “De prin blogosfera .md: colegi transpirați, feminism basarabean și măgari deghizați în milițieni”

 1. Iulian, mă bucur să găsesc pe blogul tău acest mic review despre blogosfera din Republica Moldova.

  Totuși, având în vedere că te urmăresc de mai mult timp și știu că ești un profesionist, mi-aș fi dorit să faci lucrul până la capăt. “Ar mai fi și altele, dar am obosit” – nu cred că-ți face față. Tu poți mai mult 😉

  PS: Nu mă auto-propun pentru critici sau laude, dar doresc ca review-ul lui Comănescu să fie de nota 10!

 2. Iulian, e dreptul tău să crezi așa.

  dar, în lista ta de “lucruri (bune) de pe blogurile .md” nu au încăput mai multe bloguri bune, cum ar fi lupusor.com, dumitruciorici.com, mihaibologan.wordpress.com, npopescu.yam.ro, stelapopa.unimedia.md etc. Asta dacă ne referim strict la Blogovăț. Dacă tragem cu ochiul peste toată blogosfera.md, atunci sunt și câteva bloguri mai vii ale politicienilor – pavlicenco.md, olegcernei.wordpress.com etc.

  respectiv, cred (și am argumentat de ce!) că nu ai dus lucrul până la capăt.

  în rest, sunt liniștit și voi urmări cu plăcere și alte articole de pe blogul tău 😉

 3. Tudor Darie: ce e mai sus e ceea ce m-a interesat pe mine. O să accepți diferențele de gusturi și, în plus, faptul că nu am fost expus ani de zile la ceea ce se întâmplă pe blogurile .md, deci e inevitabil să-mi fi scăpat unele lucruri.

  Pe de altă parte, eu unul scriu mai ales pentru cititorii de dincoace de Prut și lor ceea ce am făcut mai sus le este util. Am văzut pe Twitter pe cineva din Moldova care constata că postul de față le-a adus o mulțime de hituri și se mira că un “prost” ca mine a putut face asta. Eu am întins o mână încolo și am muncit câteva ore, benevol, pentru Blogovăț. Aștept ziua când cineva din .md va face măcar un gest simetric. Dacă va fi mai mult, cu atât mai bine, dar eu cred că nu.

 4. Iulian, mersi de post, am mai descoperit un blog de pe celalalt mal de Prut. Ce tine de posturile mele, nu credeam ca cel mentionat aici este cel mai reprezentativ 😀

 5. Spunem și mie te rog dacă “mintea de pe urmă” e de bine sau de rău, să știu dacă să-ți sar în cap sau nu. 🙂

 6. Iulian, mulțumesc încă o dată pentru implicare. Pentru Blogovăț este important, la fel cum a fost în ediția precedentă, ca din juriu să facă parte persoane cunoscute, bloggeri, nu numai din Moldova dar și din Romania.

  Pentru Tudor: Iulian nu și-a luat angajamentul să facă o radiografie a blogosferei moldovenești. Acceptînd să facă parte din juriu, a apreciat blogurile așa cum a crezut el de cuviință. După 21 martie aceste aprecieri vor fi făcute publice.

 7. Artur: da, imi asum limitele si mai ales rog pe toata lumea sa nu confunde ceea ce am scris mai sus cu jurizarea. Nici nu era frumos sa dau rezultatele in avans 🙂

 8. I.C.,
  “Ce părere aveți?”
  Ca poate-ar fi fost mai bine sa nu-l aduci in discutie, chiar daca te-a pus pe ganduri.

  Tudor Darie,
  multumesc pentru completari.

 9. mie mi-a parut intereant articolul..
  cu opinie peronala care nu neaparat coincide cu a cuiva..dealtfel ca si a ma acum pt ca am fot mentionat de bine, se pare:)
  oricum multumesc si spor!

 10. Verva: păi da.

  Nicolae: ce-ai scris tu acolo a fost una din chestiile care m-au amuzat, ce să zic? Spor simetric…

  bbbb: de ce să nu aduc în discuție? Ăsta nu e un blog despre trandafiri și mimoze…

 11. “ceva ce m-a pus pe gânduri, mai ales că a candidat la “cel mai bun post”. ”
  Care-au fost gandurile acelea, I.C.?
  Ca poate te-am inteles eu gresit, caz in care imi voi cere scuze pentru interventie si nu voi reveni.

 12. bbbb: păi judecățile globale despre țigani și români, care-s de undeva din perioada 1933-1945, dintr-o anumită parte a Europei. Nu am prețuit niciodată prea tare bigoții corectitudinii politice, dar de data asta e prea de tot. Pe urmă, complexele de superioritate, care de fapt sunt de inferioritate (Adler cred că ne învață asta). Mai sunt călcătrui în străchini de felul fascinației pentru catolicism a românilor, care de fapt se referă la ecumenismul Bisericii Ortodoxe predominante – cu totul altceva. În fine, obsesii localiste – noi suntem așa și pe dincolo – care țin de marginea civilizației și lipsa unui sentiment clar a ceea ce suntem.

  Interesant e că și dincolo de Prut românii (sau moldovenii, dacă ei se consideră așa) au oarecum aceleași probleme cu ei înșiși ca și noi, cei de dincoace. Dar la linkul respectiv ele apar sub formă acută.

 13. mie mi-a placut pseudo-recenzia, m-am plimbat cateva minute prin blogurile de peste Prut. lasati omul in pace, a facut un lucru foarte bun sa ne vorbeasca de cateva bloguri ok de-acolo, doar nu era sa le scaneze pe toate. numultumitului i se ia darul…

 14. I.C.,
  omul vorbeste despre fobii, incearca timid si niste contraargumente, tind sa cred c-a ales exemplele cele mai “arzatoare”, poate de-asta pare prezentata forma acuta.
  Daca exista(?) probleme, este bine ca ele sa fie expuse pe tapet si discutate. (chiar intr-o romana mult prea chinuita, precum cea a autorului nostru.)
  Pana la urma, celalalt te vede (sau te compune, mai exact) din franturi oferite fie de tine (mai greu in cazul nostru), fie de catre altii. 🙁

  In fine, cred ca ne putem imagina amandoi o lista cu fobiile noastre legate de cei de acolo (romani sau moldoveni, dupa cum se considera fiecare, sau dupa cum i-a considerat recensamantul tov. Voronin).

  Am apreciat gestul tau de cand ai prezentat Blogovatul, asta cred ca nu-i necesar s-o mai spun, totusi …

 15. bbbb: ce spui tu e foarte adevărat, dar e altceva decât am citit acolo 🙂 Nu că autorul mi se pare a fi “om rău”, dimpotrivă, are un ton conciliant și asta mă bucură. Dar ca idei e la 180 de grade față de mine.

 16. Daca tot i-ati luat pe baieti la ,,bani marunti,, trebuie sa-i acordati putin timp si Oxanei Greadcenco pe blogul ei : http://oxana90.wordpress.com/
  Pustioaica asta a avut de tras inainte de alegerile de pe 5 aprilie cu MAI si SIS cat sa-i ajunga pe viata.
  Baietii ca baietii ,dar ea e dupa parerea mea mai ceva decat un baiat.Si nu e deloc usor sa fi bloggeritza in RM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *