De duminică: cum scapi de prietenii junk de pe Facebook

Dacă ții neapărat să iei Facebook-ul în serios, unul din lucrurile pe care poți să le faci cel mai greu e să-ți triezi, din timp în timp, lista de prieteni, renunțând la conturile dezactivate, inactive sau ciudate cu care te-ai procopsit. Poate fi vorba de limita de 5.000 de contacte de la care Facebook nu te mai lasă să adaugi prieteni sau de altele. Cert e că atunci când îți listează prietenii, Facebook ți-i dă în browser pe cei cu care interacționezi mai des. Să ajungi la “adormiți” sau “insignifianți” e mai greu.

Azi, când am avut o jumătate de oră liberă, am încercat să mă ocup de problemă. Am aflat că există un script pentru Firefox cu care poți să-ți ștergi în bloc prietenii inactivi, dar nu am Firefox, așa că îl pomenesc doar în treacăt, testați-l voi dacă vreți. Am descoperit însă o șmecherie destul de simplă prin care poți scăpa de câteva zeci de prieteni inutili.

facebook_friends

Ca să o pui în aplicare, trebuie să pornești de la pagina de Friends (butonul de sub cover sau facebook.com/numecont/friends), unde obții listarea în care cele mai frecvente interacțiuni apar cel mai sus. Nu folosește la mare lucru așa cum e, dar în dreapta, sus, găsești un box de căutare. Acolo m-am apucat să caut întâi literele puțin folosite în alfabetul autohton – q, w, y și așa mai departe. Am obținut câteva conturi de o formă ciudată la fiecare dintre ele. Au urmat combinațiile venite tot din limbi străine, gen “ck”, “ll” sau “sz”, pentru care am mai găsit câteva conturi-nonsens.

De ce-a funcționat până aici e ușor de intuit: în principiu, Facebook e o rețea construită pentru oameni care-și dau numele real, iar originalii, ciudații și tăntălăii vor avea tendința să-și ia pseudonime cu tot felul de combinații “străineze”. Am și câțiva prieteni pe care-i știu, cu nume ciudate pe Facebook, pe care evident că i-am păstrat. Dar în etapa asta m-am descotorosit ușor de câteva zeci de prieteni cu care, sincer, nu știu cum mă cotorosisem, cu excepția faptului că acum patru-cinci ani eram tentat să dau “add” din politețe mai oricui mă adăuga. Unfriend-ul se dă direct de pe lista obținută după unul din criteriile de căutare de mai sus.

Etapa a doua a fost un pic mai laborioasă, fiindcă a trebuit să mă gândesc la cuvintele care ar putea să apară cel mai des în conturi “junk”. Pentru mine au fost “editură”, “gandul/gindul” (mă enervează cât de pushy sunt în ultima vreme toate app-urile și chestiile lor de Facebook), “adevarul” (o mulțime de ediții locale presupun defuncte din epoca Patriciu) și alte chestii specifice. Probabil, la voi sunt altele. La capitolul generalități, am mai găsit vreo două de “srl”, iar de departe, cuvântul cel mai productiv în logica unfriend-ului a fost “romania”, care mi-a listat câteva zeci de conturi. N-aveam nevoie decât de vreo două. Cu “roman” am mai scăpat de câteva junk-uri din paradigmă, iar “agen”(ție) și “imob”(iliar…), probabil valabile pentru conturile tuturor, mi-au mai procurat vreo duzină de clienți.

Probabil că aș fi putut găsi mai multe criterii de căutare de felul celor de mai sus, dar cu ce v-am spus, în vreo oră, m-am dus de pe la 4980 pe la 4840 de prieteni. Un spațiu de manevră deocamdată suficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *