De ce suntem varză la scris în presă: n-avem ghiduri stilistice… sau avem?

Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova are un ghid stilistic, aflu de la Brăduț Ulmanu, care a participat la redactarea acestuia. Preiau știrea fiindcă nu privește, așa cum s-ar părea, doar presa moldovenească, ci și pe cea de dincoace, care nu prea e în stare să-și pună la punct astfel de documente nici măcar la nivel de redacție. E o carență destul de gravă, mai ales în ultimii ani, când în birouri apar o mulțime de oameni de entry level. Lucrurile din ghidul API sunt în foarte mare parte aplicabile și la ce se întâmplă la noi, drept pentru care vă propun să descărcați ghidul de aici.

Din aceeași gamă e de studiat BBC Style Guide, mai aplicat pe scriitura audiovizuală și legat de engleză, dar cu destule principii utile chiar și pentru ziariștii de print din România. Mai există la liber și The Economist Style Guide, nu atât de centrat pe jurnalismul economic pe cât s-ar părea, iar pagina respectivă conține și un link către un text pe care îl recomand adesea la traininguri, “Politics and the English Language” al lui George Orwell – de studiat în România fiindcă ieșim dintr-o epocă în care limba de lemn a fost la putere. În fine, aici mai poate fi găsit Quick Associated Press Style Reference.

Un manual de stil cu aplicare generală la limba engleză este cel al lui William Strunk, “Elements of Style“. Apărut în 1918, acesta e domeniu public și iarăși – nu faceți greșeala să vă închipuiți că se referă doar la scrierea în engleză.

În fine, am făcut și eu ceva asemănător pentru Realitatea TV, în 2004.

Mai știe cineva linkuri către astfel de manuale online?

21 thoughts on “De ce suntem varză la scris în presă: n-avem ghiduri stilistice… sau avem?”

 1. http://www.chicagomanualofstyle.org/home.html
  nu e doar pentru jurnalisti, ci pentru scriitori in genere, dar stiu ca e foarte aclamat in state. sunt posesorul unui volum, editia a 15-a si e intr-adevar o treaba serioasa, cum scrie pe coperta: “updated material thourghout to reflect current style, technology and professional practice.” inveti nu doar sa scrii, ci si ce limba se vorbeste astazi. de exemplu, daca nu stii ce inseamna dpi, il gasesti in lipsa de prescurtari si te clarifici…

 2. Are si Pro-ul un manual asemanator, facut de un editor destept, care nu mai e in tara. Cred ca mai toate institutiile de presa au asemenea ghiduri, dar numai de circuit intern.

 3. Tocmai ce am primit si eu ghidrile de reporting si de stilistica editate de Associated Press. Le-am comandat pe Amazon.com, nu cred sa fie undeva online…

 4. Oana: nu, e doar quick reference-ul ăla.

  Ruxandra: are un manual de stil sau așa ceva? Îi știu doar articolele f. competente și o serie de lucrări pe alte teme.

 5. De ce sunt unii colegi de breasla “varza” la scris?
  Din dorinta de a epata si a demonstra restului ca el, ea, ei sunt culti, cititi, destepti. Aceste “specimene” folosesc figuri de stil, metafore si trucuri poeticesti intr-un material de presa care ar fi trebuit sa indeplineasca o singura cerinta majora si generala: sa ofere informatie. Asta ar fi un prim raspuns.
  Tentatia este mare, mai ales pentru cei care vor sa obtina rapid in statut de “cel mai citit comentator sau editorialist”, insa tot la buna educatie gramaticala si lingvistica ajungem.
  Doi la mana, facultatile de jurnalism nu ofera sprijin concret, din pacate, unui student in a-si insusi stilistica limbii romane in redactarea materialelor jurnalistice. De altfel, nici partea de gramatica nu este bine acoperita in invatamantul superior de specialitate, fac aici referire la jurnalism. Cum se vrea performanta si educarea publicului cand tocmai promotorul mesajului este slab pregatit?
  Se merge dupa principiul ca deja studentul are bagajul de cunostinte gramaticale acumulat inca de prin clasa a 7-a pana la bacalaureat, asta in conditiile in care a terminat profil filologic.
  De cele mai multe ori insa nu este asa, lacunele educative regasindu-se in “stilul” fiecarui jurnalist, in propriile sale materiale, de cele mai multe ori supervizate superficial de coordonatorii redactionali.
  Nevoia unui manual de stil este stringenta in massmedia romana si nu cred ca sunt singurul care crede si doreste acest lucru. Solutia cea mai simpla si eficace este autoreglementarea.
  Cu un ajutor de la lingvisti, profesori de specialitate in facultatile de profil, jurnalistii cu experienta, se poate inchega un mic manual de stil al presei romanesti.
  Nu intotdeauna trebuie sa “importam” de la altii. Presa romana are problematica si stilistica proprie si nu poate fi mulata intocmai modelului francez sau englez. A aprofunda o problema nu este egal cu a copia tematica si a o folosi ca si regula pe un calapod stramb.
  Mult spor in toate!

 6. Variantele moderne ale “The Elements of Style” au adaugata semnatura lui E.B. White, si mai recent (desi mai putin relevant in context) ilustratii foarte frumoase de Maira Kalman. Desigur, Struck 1919 are avantajul de a se gasi gratuit, dar mie mi-e tare drag E.B. White si nu-mi place sa-l vad trecut cu vederea. 🙂

 7. Domnule Comanescu,

  Sunt studenta in anul III la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti si as dori sa stiu daca imi puteti acorda un intreviu interviu scurt (10-12 intrebari), pe mail, despre tendintele jurnalismului.
  Interviul este tema pentru laboratorul de Jurnalism Online (sustinut de Horea Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media) si va fi publicat pe un blog pe care il voi concepe impreuna cu colegii mei de grupa (proiect-tema de laborator).
  Va multumesc anticipat si sper ca veti da curs cererii mele.
  Cu respect,
  Roxana Neagu
  roxanacarmen.neagu@yahoo.com

 8. dragul meu, fara discutie ca este nemaipomenit ca exista asa ceva (in RM), dar eu nu cred ca il va respecta cineva. este suficient sa luam ziarele importante si ne vom ingrozi de “stilul” fiecaruia.
  API a avun niste bani pe care i-a impartit cui a crezut ca este mai bine.
  problema este ca nici acest ghid nu respecta o limba romana corecta. ex: calchiere. poate cineva sa traduca acest cuvant?

 9. Cosmin: cuvântul calchiere există de multă vreme în română. Se poate să nu te fi
  întâlnit cu el. Oricum, în faptul că îți sună bizar e un tâlc: toți vorbim și avem opinii despre limbă în funcție de ceva numit “simț lingvistic”, care diferă de la o persoană la alta. Așa se ajunge la “ei este”, “renumerație” și multe altele. S-ar putea ca uneori să ne stea în gât niște forme omologate drept corecte.

 10. Exista pe site-ul StartMedia o pagina de pe care poate fi descarcat in format pdf un manual despre cum se face un ghid de stil (folosit si de autorii ghidului din R. Moldova).

  Sunt foarte mandru pentru faptul ca in urma unui proiect al StartMedia si al organizatiei FreeVoice din Olanda (pe care l-am initiat si l-am coordonat si la care ai participat si tu, Iulian, ca trainer intr-una dintre actiuni), cateva ziare locale de la noi au luat-o inaintea presei centrale si au elaborat ghiduri de stil.

  In Bucuresti, eu am facut o schita de ghid de redactare pentru Romania libera in 2004, motiv pentru Bacanu, Ficeac et co sa spuna, cand s-a declansat scandalul cu WAZ, ca “nemtii astia vor sa ne impuna pana si cum si despre cine sa scriem”. Mai tarziu, m-am ocupat de o serie de documente interne gen ghid de stil, ghid de redactare, cod deontologic la NewsIn.

  Desigur, e o distinctie intre ghidul de stil si cel de redactare, insa eu cred ca la noi e bine sa fie combinate, pentru ca regullle de scriitura jurnalistica sunt uneori la fel de ignorate ca ceea ce tine de norme stilistice sau etice.

  Si ar mai fi o gramada de spus, dar nu vreau sa ma lungesc. Poate facem odata o discutie mai larga despre asta.

 11. iulian, am citit postul acum cateva zile si nu am comentat nimic deoarece mi s-a parut ca nu am ce. si postul si comentariile sunt foarte bune si pertinente.
  totusi, mi-am amintit ceva. anume ca se poate obtine calitate atunci cand se doreste. trebuie sa vrea, in primul rand, jurnalistul. asta inseamna ca va cauta tot ce nu stie pe toate caile posibile. in mod sigur va gasi si isi va imbunatati substantial pixul. in al doilea rand, trebuie sa i se ceara. si sa fie ghidat atunci cand e cazul.
  e ca atunci cand incerci sa inveti o limba straina de unul singur. principalele carente apar din cauza lipsei de exercitiu cu un nativ. dar daca esti autodidact in jurul unor oameni care vorbesc acea limba si ii asculti in fiecare zi, rezultatele vor fi mult mai bune.
  din pacate, la noi nu se intampla nici una nici alta. in scoala nu se invata, dorinte personale nu prea exista, iar la munca nu se cere. cred ca pot fi scoase 200 de ghiduri cu rezultate zero atata timp cat nu le citeste nimeni.

 12. postul asta e aur si pentru mine, ca pr.

  cuprins de un fior de sinceritate am de multe ori impresia ca multe comunicate de presa sunt facute sa starneasca orgasme de autosatisfactie managementului, nu sa fie utile si informative pentru presa.

 13. Aurel/Alex: avem niște resurse gratis la dispoziție, precum cele de mai sus și vezi ce zice și Ulmanu cu privire la Startmedia. Prin urmare, să le punem la dispoziția altora și să le folosim, nu? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *