De ce nu ne mai schimbăm laptopul. Și când să-l schimbăm totuși

O asociație americană a producătorilor de semiconductori a publicat un document care spune că celebra Lege a lui Moore, care afirmă că puterea de calcul se dublează la fiecare doi ani, ar putea deveni inoperantă prin 2012. Ne-am epuizat posibilitățile tehnologice? Mai degrabă nu, problema e de bani. Utilizatorii normali, ca noi, pur și simplu nu mai au nevoie de procesoare mai puternice decât acum. Totuși, când și de ce avem, de fapt, nevoie?

Documentul e publicat de Asociația Industriei de Semiconductoare, care include Intel și IBM, și poartă numele greu de tradus în română de „roadmap”. Care va să zică un fel de hartă la timpul viitor, în cazul nostru a unei tehnologii. Endgadget, care preia știrea, spune că dublarea puterii de calcul nu mai e „practică din punct de vedere financiar”, cu alte cuvinte nu mai produce bani.

Legea lui Moore a împlinit anul trecut 50 de ani. Gordon Moore, co-fondator al Intel, publicase în 1965 un articol care afirma că numărul de componente din circuitele integrate – tranzistori și alte componente elementare pe o singură plăcuță – se va dubla la fiecare an. Ulterior, și-a revizuit predicția referindu-se la intervale de doi ani, iar de atunci lucrurile au funcționat cam în ritmul dictat de Moore.

Fizica de liceu ne învață totuși că Universul se mișcă în conformitate cu legi matematice mai complexe. Chiar cu intervenția omului, dublarea numărului de componente – sau a puterii de calcul – la fiecare doi ani, adică 2 X 2, sună simplist față de PI-urile și constantele Planck despre care ne mai amintim câte ceva. Tot Engadget dă explicația: legea lui Moore era ceva apropiat de „roadmap”, pe nume „self-fulfilling prophecy”, adică o predicție care se îndeplinește singură influențând evoluțiile dintr-un anumit domeniu.

De prin 2008, de când au apărut procesoarele Core i3, i5 și i7, puterea de calcul a crescut cam de șase ori, deci până în momentul de față Legea lui Moore, oricât de arbitrară e, a funcționat. Dar, după toate explicațiile teoretice necesare de mai sus, asta ne duce fix la problema noastră practică: avem nevoie de un calculator nou la fiecare doi ani, de exemplu? Răspunsul e mai curând nu. Și motivele sunt mai multe.

Primul e criza economică. Statistic, aceasta a făcut o parte dintre utilizatori să se bizuie pe mai vechile mașinării, eventual cu reparații relativ ieftine gen schimbarea bateriei. Un laptop de ultimă generație nu mai e un obiect atât de dezirabil, fiindcă cel vechi îndeplinește sarcinile curente – Internet, texte, Excel și așa mai departe – foarte bine. Dar dezirabilitatea se leagă nu numai de funcționalitate, ci și de glamour tehnologic, iar asta ne duce la al doilea motiv. Cam tot pe când au apărut procesoarele cu „i”, Steve Jobs a lansat mai întâi iPhone-ul (2007), iar apoi iPad-ul (2010), care au schimbat radical opțiunile tehnologice. Laptopurile și calculatoarele de birou au devenit mai puțin râvnite și admirate, cât niște scule productive.

Din punctul de vedere al glamour-ului tehnologic, locul lor a fost luat de smartphone-uri. Statisticile din ultimii ani spun că vânzările calculatoarelor propriu-zise stagnează, tabletele merg așa și-așa, în timp ce telefoanele continuă să se cumpere, de la variantele de top Apple, la cele mai democratice și ieftine versiuni cu Android. Azi, smartphone-urile bune au procesoare aproape la fel de puternice (chiar dacă cu o altă arhitectură) cu laptopurile curente, deși o comparație riguroasă e imposibilă.

Acestea fiind zise, dacă puterea de calcul nu ne mai interesează foarte tare la un laptop, de ce lucruri ne-ar putea păsa? Anul trecut, Apple a lansat un Macbook care ironizat și de utilizatori, și de presa de specialitate, care dă cumva tendințele viitorului. Știți poate că e un laptop foarte subțire și cu un singur conector exotic, cu un procesor relativ lent, 1,1 GHz în prima versiune, în condițiile în care mobilele de top se laudă cu viteze de peste 2 GHz. La 6.700 de lei cea mai ieftină versiune actuală în România, mașinăria e mult mai leneșă decât altele la același preț. Și utilizatorii, și specialiștii au început însă să remarce în timp avantajele noului Macbook, fără PRO sau AIR în nume, dar mai subțire și mai ușor și decât ultimul: tastatura foarte comodă, trackpad-ul complex și mai ales trei lucruri aproape indispensabile la un laptop contemporan: display-ul grozav (faimosul Retina), bateria interminabilă (Apple se laudă cu 9 ore de funcționare) și viteza. Pentru aplicațiile curente, aceasta e obținută datorită memoriei SSD („solid state drive”), adică o piesă asemănătoare cu stick-urile pe care le ținem pe brelocuri, care înlocuiește mai vechiul hard, care se învârte asemănător unui CD sau unei dischete și pornește programele mai lent.

Cam astea-s și lucrurile care ne trebuie azi la un laptop și sunt mai greu de găsit la dispozitivele de acum câțiva ani: memorie SSD și baterie. Dacă prețul Apple vi se pare năucitor, am găsit așa ceva în magazinele românești cu 1.500 de lei. E vorba de un Lenovo, cu procesor nu tomai grozav (i3, cel mai ieftin) și o baterie care ține, în viața reală, puțin peste 4 ore. Dar, în ideea că vă schimbați laptopul de acum câțiva ani, veți simți diferența.

Articol scris pentru ediția de joi, 28 iulie, a săptămânalului Dilema veche. Imagine: Wikimedia Commons

3 thoughts on “De ce nu ne mai schimbăm laptopul. Și când să-l schimbăm totuși”

  1. Partea mai proasta e ca sunt laptop-uri noi cu procesoare ce au performante la fel de slabe ca cele de acum 7 ani (de ex Intel Celeron N2840 sau Intel Celeron N3050). In general ar trebui evitat orice procesor cu Celeron, Atom, AMD (a pierdut cursa cu intel si procesoarele AMD se incalzesc mai mult ca cele de la Intel). Ca sa ne dam seama cat de puternic e un procesor se poate cauta pe google numele lui si click pe site-ul cpubenchmark.net (de cele mai multe ori apare intre primele rezultate). Orice rezulate sub 1500 pentru un procesor nou si 1200 pentru unul mai vechi fac procesorul respectiv indizerabil. Alte cerinte la un laptop ar fi minim 4 GB de memorie (de preferat 8GB, dar in general memoria se poate upgrada), rezolutie minima de 1600×900 (cele mai multe calculatoare ieftine au rezolutie de 1366*768), card-ul de WI-FI sa contina “a” sau “ac” in tipul lui (de ex 802.11 b/g/n/ac sau 802.11 a/b/g/n pentru cele mai vechi). Cea mai eficienta imbunatire a unui laptop/calculator mai vechi e sa-i fie schimbat hard disk-ul cu un SSD. La SSD trebuie evitate cele cu TLC (memorie inferioara si care au durabilitate scazuta) si preferate cele MLC. Daca nu apare in specifatiile SSD-ului, folositi google.

    Dintre calculatorele vechi cele mai fiabile si cel mai usor de upgradat sunt Lenovo ThinkPad (seria T sau W). Sunt din clasa de business cu calitatea aferenta si sunt echivalentul calculatoarelor Apple d.p.d.v al calitatii in lumea Windows-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *