De ce Narcis?

Puștiul cu voce stridentă de contratenor, Narcis Iustin Ianău, a devenit o senzație instantanee după apariția la “Românii au talent”. De ce atât de repede?

Vezi mai multe pe Romanii au talent

Am spus deja în altă parte, recordul de rating obținut de PRO TV (23 de puncte) cu un format de import, pozitiv ca puține altele de pe televiziunile românești, e o veste bună pentru piața TV. Narcis Ianău are, deci, o mașinărie bine unsă și frumos colorată, călare pe care să-și înceapă urcușul către celebritate. Dar, dincolo de asta, sunt și alte motive pentru care s-a propagat foarte bine.

În primul rând, adolescentul are ceva prețios într-o lume în care te asaltează în primul rând stimulii vizuali: o voce recognoscibilă. Or brandingul sonor e foarte eficace, tocmai fiindcă cel vizual e mai la îndemână.

Un al doilea motiv pentru care Narcis Ianău a devenit atât de repede celebru ține de faptul că presa a văzut în el două povești cu un grad înalt de stereotipie. Noi, cei care creăm celebritățile, gândim în déjà vu-uri, fie că ne place, fie că (mai plauzibil) nu. Narcis e obligatoriu copilul sărac din provincie ajuns departe, în ciuda adversității colegilor de școală, rudă cu Rățușca cea Urâtă, Cenușăreasa, Elvis Presley, și un număr neprecizat de nume cu traiectorii asemănătoare. Iar undeva în fundal mai erau două istorii care au creat un grad de familiaritate al presei cu întreaga poveste. E vorba de schema mentală legată de tenorul (fără contra-) Costel Busuioc, care a concurat pentru un “talent show” asemănător, Hijos de Babel, în Spania. Dar și de Susan Boyle, vocea de la Britain’s Got Talent care a reușit să “prindă” până și coada trogloditelor jurnale de știri românești.

Nu în ultimul rând, elementar dar necesar, Narcis Iustin Ianău are un nume individualizant. Și, în plus, aliterativ, plin de vocale. E drept, “Narcis” e un prenume ingrat pentru o vedetă, cu ale sale conotații legate de iubirea de sine și disprețul față de admiratori, dar hermeneutica e deplasată în acest context. Iar ursitoarele sunt nu la căpătâiul leagănului, ci în regia de emisie.

Articol scris pentru ediția de tipar din 23 februarie a “României libere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *