Cum se face live text/coverage: BBC News despre Ucraina

Live textul sau live blogging-ul e un gen cunoscut de mai mulți ani: mesaje scurte, cu ora-n față, de obicei ordonate cu cel mai recent, cel mai sus. BBC News a dus toată povestea la un alt nivel, cu pagina de live de la evenimentele din Kiev.

BBC News Live Coverage de la protestele din Kiev

BBC News Live Coverage de la protestele din Kiev

Dincolo de video și sinteza din deschidere, cel mai interesant element e feed-ul text+foto din stânga. BBC News agregă acolo:

  • știri de pe agenții și din alte surse clasice
  • foto
  • e-mail-uri primite de la utilizatori (mai ales ucraineni)
  • tweet-uri.

Cele mai interesante sunt tweet-urile preluate. Azi noapte erau preponderent oameni care transmiteau din piață – și sunt convins că era vorba de conturi verificate, de jurnaliști sau asemănător. Se adaugă mesaje de la politicieni occidentali și ucraineni și, dacă e vorba de opinie, simpli utilizatori. Nu am stat să verific fiecare nume, dar după ce am googluit câteva nume, convingerea mea e că Twitterul a fost bine triat pentru relevanță și factualul a fost lăsat în sarcina celor care știu ce spun și o fac cu bună intenție și acuratețe. La capitolul opinii, filtrul e mai lax, se rezumă la a prelua ceva pertinent. Metoda pe care o intuim aici e de luat în seamă în contextul în care multe outlet-uri media au preluat, în trecut, prostii de pe rețele. Mi-aduc aminte ce câmpi băteau în 2009 televiziunile românești referitor la evenimentele din Moldova, pe motiv că “a scris pe Twitter”.

Pagina de mobile e centrată pe feed-ul live, deși include și video și sinteză (deasupra capturii):

Live coverage Ucraina, varianta mobile

Live coverage Ucraina, varianta mobile

Pe site-ul BBC News, pagina de live e complementată de un round-up clasic, actualizat permanent. Una peste alta, oferta BBC e cu sens pentru breaking news adevărate (prin opoziție cu eticheta galbenă care se pune la televiziuni pe aproape orice) și se adresează celor foarte interesați de evenimentul în desfășurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *