Cum s-a dezbrăcat Mircea Radu de superstar

Scandalul din TVR riscă să facă o victimă inocentă: pe Mircea Radu. O scrisoare acuzatoare la adresa lui Andi Lăzescu, președintele-director general al instituției, semnată de membri ai Consiliului de Administrație, amintește defuncta și neperformanta emisiune Întrecerea anilor, prezentată și o vreme produsă de Mircea Radu, legat de costuri foarte mari de producție, 25 de mii de euro pe ediție, și de o firmă pe nume Iedera Show SRL, care a câștigat licitația pentru program înainte de a fi legal înființată. „În spatele” firmei, spun acuzatorii, se află tot Mircea Radu, cel devenit între timp prezentator neconvingător și fără rating la Jurnalul TVR. 

Desigur, Consiliul de Administrație al TVR, din care fac parte semnatarii, a știut despre toate cele de mai sus, fiindcă în TVR totul se licitează, negociază și parafează la multe mâini. Într-o lume normală, am putea vorbi despre o scrisoare-kamikaze, cu care semnatarii riscă să-și producă singuri daune, măcar de reputație, fiindcă acuză lucruri despre care au tăcut mâlc ani de zile. Dar, la cum se petrec lucrurile în România, totul riscă să se spargă în capul echipei Andi Lăzescu-Dan Radu.

Vom vedea. Dar, în privința celuilalt Radu, Mircea, lucrurile sunt clare. Vorbim de omul care într-o vreme se transformase într-un fenomen popular și ar fi trebuit să fie în continuare o găină cu ouă de aur pentru producătorii și televiziunea care îl găzduiesc. Din contră, Mircea a venit în TVR în 2010, după ce Antena 1 oprise celebra Din dragoste. Acolo, Mircea Radu păruse poate cam Bre și vulgar, dar la ceea ce se vede în 2012 pe televiziunile din România, emisiunea, ca și celelalte producții ale regretatului Valeriu Lazarov, e destul de cumsecade și pozitivă, chiar dacă plină de melasă.

Decizia Antenei 1 de a renunța la Mircea Radu, la vremea respectivă, poate fi discutată. Însă Radu a reapărut în TVR la Întrecerea…, după ce a câștigat un concurs („trucat”, spun curajoșii din Consiliul de Administrație în scrisoare) pentru Redacția Minorități. Formatul e un Endemol, deci scump, de la care ar trebui așteptate ratinguri de top în prime-time. Însă Întrecerea anilor s-a învârtit între 2 și 3 puncte, într-o piață în care Românii au talent au depășit adesea 20, iar X Factor, o producție a Antenei 1, a obținut de regulă 6-8 puncte.

În toamna lui 2010, la lansarea Întrecerii…, Mircea Radu făcea și o afirmație bombastic-inabilă: „Dacă nu va fi de marcă, îmi dau demisia.” Dar din grila TVR a dispărut apoi nu prezentatorul, ci emisiunea, fiindcă Radu a trecut la Telejurnalul primului post, după ce Întrecerea… a fost anulată, la începutul lui 2012.

Ideea nefericită de a muta știrile TVR1 la aceeași oră cu cele ale PRO TV, ale Antenei 1 și ale Kanal D nu putea produce decât o scădere de rating. S-a discutat și despre prestația cam melodramatică a lui Mircea Radu la pupitrul știrilor, mai greu de evitat după 10 ani de divertisment. Dar, în toată această bejenie prin TVR, Mircea Radu-prezentatorul a fost în cădere constantă nu neapărat din vina lui, a prezentatorului, cât din cea a oamenilor din spate, manageri și producători, care l-au poziționat prost și produs prost. Drama lui e aceea că producătorul de la Întrecerea anilor s-a numit o vreme tot Mircea Radu, ceea ce e un eșec cam ca al lui Gheorghe Hagi la primul sezon la Națională.

După ce Andi Lăzescu va fi îndepărtat din fruntea TVR și postul de director de la Știri va fi ocupat de o persoană la fel de convenabilă politic și cu competență la fel de relativă ca predecesorii, Mircea Radu ar putea rămâne și fără sinecura de la Telejurnal, fiindcă la schimbările de regim (TVR și guvernare) prezentatorul zboară de pe scaun. Dar, și dacă va rămâne la masa lui George Marinescu, Radu e evident distribuit prost în rolul pe care l-a abandonat în anii ’90 pentru superproducțiile lui Lazarov. Ceea ce putem să-i dorim, pe termen scurt sau mediu, e doar să aibă suficientă inteligență să își caute un producător care să-și amintească de potențialul lui de prezentator, și nu de ambițiile și deciziile greșite din ultima vreme.

Articol scris pentru ediția de joi, 31 mai a revistei Dilema veche


De la domnul de mai sus, zis Señor Zoom, a început de fapt totul.

3 thoughts on “Cum s-a dezbrăcat Mircea Radu de superstar”

 1. Din punctul meu de vedere, de om care mai rataceste uneori (dar foarte rar, ce e drept) butonul telecomenzii pe TVR, titlul corect era: Cum s-a dezbracat Mircea Radu de superstar, pe bani.
  Iar victima inocenta e, de fapt, victima “inocenta“.

  Bre, mai deschideam si eu tevereul la orele 20 ca sa urmaresc un telejurnal curat si oarecum echilibrat, semnat in mare parte de cei doi Mihai (Radulescu si Constantin). Aiurea, nu dadea bine, asa ca l-au transformat intr-un mare show-fiasco, de la sapte fara sapte.

  Miscarea cu Mircea Radu este doar un episod din actiunea de recuperare a unor vedete de pe la televiziunile private lovite de criza. Hai la tevereu, fratilor, ca aici e pe buget de la stat si pe banii pe care ii luam cu japca, cica pe “abonament“.

  Un mic fapt divers si gata, m-am potolit. Eu, la o casierie Enel, acum cateva zile, pus pe glume:
  – Doamna, de ce nu-mi scadeti 4 lei din factura?
  – ???
  – Da, cei 4 lei pentru tevereu, ca au conturile blocate. Daca mi-i luati, ce faceti cu banii astia?
  Dupa cateva secunde de uluiala:
  – Da, am auzit si eu, dar ce pot sa fac? Sunt doar o casiera, eu va iau ce scrie pe factura.
  O parte din cei de la coada au inceput sa rada, o parte mi-au dat dreptate, alta parte a vociferat ca “ne grabim dom`ne, hai sa platim si gata, gasesc ei ce sa faca cu banii nostri“.

  Da, chiar asa, ca am ramas nedumerit: unde se duc cei 4 lei pe care ii dau degeaba???

 2. Cu ce-a făcut și ce-a dres Mircea Radu cu emisiunea aia, ca producător, o să mai vedem. Deocamdată n-avem decât niște acuzații în privința cărora nimeni nu s-a obosit să-l contacteze pe realizator.

  Cu cei 4 lei, prin “conturi blocate” se înțelege că posesorul nu mai poate cheltui din ele, și nu că plățile nu se mai fac în ele. Logica e tocmai ca posesorul să fie obligat să plătească prioritar anumite angarale. Dacă o prăvălie în suferință s-ar apuca să respingă și plățile care i se fac, n-ar avea sens economic. Deci cei 4 lei ai tăi ar trebui să ajungă într-un târziu la TVR. Deocamdată sunt la Enel, care colectează și el cât și când își aduce aminte, că s-a privatizat și numai grija altuia, adică TVR-ului, n-o are.

 3. Ce-a făcut și ce-a dres Mircea Radu cu emisiunea aia, ca producător, nici măcar nu am luat în considerare.
  Eu m-am referit doar la prezentator. Nu vii tu, din postura de fostă vedetă din dragoste, bre, pe salariul minim pe economie la ditamai televiziunea națională.
  Emisiunea aceea trebuia închisă după primele cinci episoade, maximum! Iar telejurnalul trebuie readus in formula care i-a asigurat succes, pur și simplu.

  Dar în ceea ce privește mironosițele care acum urlă ca din gură de șarpe… îți dau dreptate: unde erați, fraților, la vremea aceea? Cred că îi legase cineva la ochi și n-au văzut nimic până acum, că se uitau pe Discovery.
  Enelu`, privatizat (care este) colectează banii cu sârg, nu face rabat, își “aduce aminte“ în fiecare lună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *