Cum făcea emisiuni Valeriu Lazarov și de ce un om de factura lui făcea acele emisiuni

Ieri n-am apucat să spun prea multe aici despre Valeriu Lazarov, deoarece “Cotidianul” și “Evenimentul zilei” mi-au cerut niscai vorbe chiar pe tema respectivă. În “Cotidianul” este vorba de caracterul elaborat al emisiunilor lui Lazarov, cu totul altceva decât improvizațiile care se văd pe majoritatea posturilor românești. În “Evenimentul zilei” am încercat să lămuresc de ce un tip sclipitor, ca Valeriu Lazarov, făcea acel gen de show-uri blamate de publicul sofisticat.

Bun și comentariul lui Ghibu din “Evenimentul zilei”, citiți acolo o întâmplare cu Dan Negru, în care Lazarov îi dă acestuia un răspuns de un cinism blând. Pe Twitter a fost ceva agitație, mai ales în limba spaniolă. În rest, mai toată presa se ocupă acum de cauza morții și moștenirea lui Lazarov (câteva zeci de milioane de euro, se zice 35, dar cred că asta e o evaluare mai veche), plus diferitele platitudini puse în circulație de vedetele create de dispărut. Majoritatea blogurilor românești au regurgitat știrea.

Pe YouTube puteți găsi o serie întreagă de videoclipuri realizate de Valeriu Lazarov în Spania, recirculate cu prilejul unei retrospective TV de acum câțiva ani.

15 thoughts on “Cum făcea emisiuni Valeriu Lazarov și de ce un om de factura lui făcea acele emisiuni”

 1. Dumnezeu sa-l odineasca ! dar mie emisiunile aduse de el in Romania nu mi-au placut absolut deloc…Mereu mi s-a parut ca ne sfideaza ca si inteligenta…..Iar ”vedetele” facute de el -destul de ieftine si ridicole(Andreea Marin bate toate ”fitzoasele ” din tv-uri)

 2. @Iulian: Dupa aceeasi logica, si stirile de la ora 5 reprezinta excelenta: au audienta si sunt filmate intr-un studio ultramodern cu echipamente HD. Cred ca excelenta nu inseamna sa le oamenilor ce vor sa vada si sa te bucuri ca se uita – asta poate oricine. Sa impachetezi arta si cultura astfel incat toata lumea sa se uite de placere – asta ar fi excelenta.

 3. Adrian: există o diferență între “lazaroave” și Știrile de 17, primele sunt povești cu happy end și relativ cuminți, iar celelate colportează tot felul de umori negative. Nu insist asupra acesteia, neapărat, dar problema e cum te raportezi la media: ca o chestie care se ocupă cu interesul public și educă sau ca la un business în care uneori se dau tot felul de lucruri fără relevanță pe post. Pare-se că din păcate a doua atitudine e mai realistă. Eu, oricum, ca profesionist, văd lucrurile mai puțin din unghiul politic și educativ.

  Așa că da, 17-le PRO-ului a fost și el ceva ce poate fi numit excelență. Nu ca rol democratic, educativ etc. 🙂

 4. @Iulian
  “Excelenta” de care faceti vorbire este identica cu “excelenta” alimentelor cu Euri – dau dependenta, nu hranesc si ne otravesc in doze mici!

 5. Hai să parafrazăm nițel și să zicem că noi toți ăștia de avem treabă cu televiziunea am ieșit din mantaua lui Lazarov. E ușor exagerat, dar nu în mod necesar neadăvart. Sigur că alde stupize-stupize își merita renumele de prosteală de fițe, ca și minunăția făcută din dragoste, bre, dar să fim serioși, nu sîntem un neam format exclusiv din filosofi, oameni de știință și descoperitori de antarctici pe bandă rulantă. Lazarov a preferat să se adreseze unui public cu nu prea multă carte, emotiv și lacrimogen, care era dispus să stea lipit în canapeaua din sufragerie ca să vadă ce rubedenie a mai traversat oceanul ca să își vadă nepoții în direct, prezentați de fata aia frumoasă și sensibilă, Andreea Marin. Cine spune că e o crimă să faci bani mulți din lucruri de interes pentru marea masă?

 6. Vasilissa: da, respectul pe care îl am pentru el este unul profesional. În rest – să judece moraliștii, eu nu sunt așa ceva. Cert e că heroină n-a vândut. Și în rest, sunt de fiecare dată puțin mirat când văd că lumea cere de la presă un fel de aptitudini și situare de cler incoruptibil. Sunt de acord că e o meserie mai altfel decât altele, dar oamenii care o fac au și ei soț sau soție, rate, copil, nevoia de a băga ceva în burtă de trei ori pe zi. Deci până la urmă trebuie să creeze o marfă pe care să o vrea un public, iar de-aici ies bani pentru cele de mai sus.

 7. Deci ne referim la “prosper om de afaceri” nu la “excelenta” si in niciun caz la “vizionar” (sa vii cu emisiuni lacrimogene dupa cativa ani in care telenovele faceau furori nu e chiar inovativ). Nu stiu cum a fost in alte tari, vorbesc numai de Romania.

 8. Usor pe langa subiect:e de analizat la programe in TVR cum in seara asta -miercuri 12aug in jur de ora 23 pe TVR 1 era festivalul romanilor prin Carpati (un show dat de Felicia Filip si baietii aia care cantau Phoenix pe ritmuri moderne) pe TVR2 era Live Festival Callatis si pe TVR Cultural era LIVE o alta emisiune cu cantare-Timpul chitarelor. Evident pe TVR 3 tot un festival-cel l clatitelor de la Timisoara .Nu gandeste nimeni acolo o politica de progrme astfel incat sa putem vedea si altceva decat festivaluri inregsitrate sau live?Poti sa ne dai audientele canalelor TVR sa vedem la care fstival se uita lumea ?multumesc

 9. Andrei: TVR a avut vreo două materiale bine făcute (au și cu ce, arhivă) și o intervenție a Margaretei Pâslaru la Jurnalul cultural, interesantă și emoțională. Scrisoarea lui Sassu mi se pare o chestie cam stalinistă 🙂 E drept că la ce au în custodie puteau face mult mai mult.

 10. Mi se pare contradictoriu ca spuneti in unul din comentarii: “să judece moraliștii, eu nu sunt așa ceva.”, iar in cadrul articolului din Ev. Zilei: “…s-au format o serie de oameni cu calități și statură morală și intelectuală, ca Tudor Vornicu, Alexandru Bocăneț, Catinca Ralea și mulți alții. ”

  Sa inteleg ca afirmatia din articol se bazeaza pe informatiile primite de la altii? Totusi, stiu ca aparusera acum citva timp dezvaluiri ce il vizau pe Tudor Vornicu, punindu-l intr-o situatie destul de delicata/imposibila pentru a putea fi caracterizat ca avind “statura morala.”

 11. Ovidiu: nu e tocmai contradictoriu. Diferența dintre guzganii teveriști de la sfârșitul anilor ’80 și oameni ca Vornicu, Bocăneț sau Lazarov se vede cu ochiul liber, nu am scris un tratat de morală practică pe tema asta. Dacă e să discutăm despre etică, există o etică a muncii, un fel de a răzbate al acestor oameni care nu are multă legătură cu binele suprem. Există și oameni care au făcut mult rău în istorie tocmai fiindcă au avut capacitatea de a-și realiza proiectele, exemplele sunt la îndemâna oricui.

  Cu privire la lucrurile care îl vizau pe Tudor Vornicu, probabil că vorbim despre asta:

  http://www.cotidianul.ro/tudor_vornicu_il_turna_pe_brucan-46781.html

  Toți acești oameni, și mulți alții, au avut păcatele lor. Influența pozitivă și locul în istoria televiziunii sunt însă de necontestat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *