Concurs cu vizite în Parlamentul Europei, la Bruxelles, prin EuroSpeak.ro

Parlamentul Europei și în general UE sunt ceva bun, dar nu suficient de cunoscut – iar asta e valabil nu numai pentru România, ci și pentru alte țări europene, conform Eurobarometrului special care a investigat percepția acestor instituții. Așa am ajuns, împreună cu Adina Vălean, la ideea unei enciclopedii wiki, care să explice încurcatele noțiuni de politică europeană și jargonul de Bruxelles. Numele s-a impus de la sine: www.EuroSpeak.ro.

Ideea e de a pune la dispoziția userilor români mai mult decât un site, așa că am pus la cale un concurs în care Adina Vălean oferă 10 vizite la Bruxelles, în Parlamentul Europei, celor care scriu bine și mult pe EuroSpeak.ro. Condiții de admisibilitate: vârste între 18 și 35 de ani și să nu fi fost jurnalist profesionist după anul 2000.

Lucrurile sunt mai precis explicate aici.

Despre cum se scrie pe Eurospeak, aici (chestii tehnice) și aici (chestii de conținut). Concursul începe azi și se termină pe 9 octombrie, din punctul de vedere al participanților, vizita e programată în intervalul 14-16 octombrie.

Motivul pentru care am pus condiția referitoare la profesioniști este că EuroSpeak.ro se vrea a fi o acțiune pentru userii fără afiliere instituțională: bloggeri, forumiști, oricine dorește să ia o gură de aer de Bruxelles, nu doar turistic vorbind, ci și în sensul politicii europene.

Comunicatul de presă:

CONCURS! Adina Vălean invită internauții la Bruxelles, prin EuroSpeak.ro

Bruxelles, 23 septembrie 2008. Europarlamentarul liberal Adina Vălean lansează www.EuroSpeak.ro, o enciclopedie colaborativă de internet ce are ca scop popularizarea noțiunilor de politică europeană în rândul românilor tineri, utilizatori de internet. www.EuroSpeak.ro este o enciclopedie colaborativă (wiki) ce include deja peste 100 de pagini care explică dificilul limbaj diplomatic și instituțional de la Bruxelles și Strasbourg. Odată cu lansarea site-ului, Adina Vălean invită utilizatorii de internet la un concurs în urma căruia cei mai valoroși colaboratori ai www.EuroSpeak.ro vor fi recompensați cu excursii la Bruxelles, în Parlamentul European.

Platforma Web 2.0 pe care rulează www.EuroSpeak.ro, aceeași cu a celebrei Wikipedia, permite oricui adăugarea de articole noi, dar și îmbunătățirea conținutului deja existent, oferind premise de producție colectivă.

„Experiența pe care am avut-o cu blogul personal, de la www.valean.eu, mi-a dovedit că internetul are capacitatea de a capta și interesa românii tineri, cei pe care noi, politicienii, ar trebui să-i vizăm în mod special, cât mai des, cu acțiunile noastre de comunicare”, spune Adina Vălean. „Sper ca EuroSpeak.ro să fie nu doar o bază de date pentru românii interesați de politică europeană, ci și o platformă Web 2.0 pe care tinerii utilizatori să-și creeze și exerseze abilitățile de editare atât din punct de vedere științific, cât și tehnic. Mizez destul de tare pe componenta de <<învață făcând>> a întregii acțiuni.”

Concursul de articole propus de Adina Vălean odată cu lansarea www.EuroSpeak.ro are ca premii 10 excursii la Bruxelles, oferite de Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa. Începând de marți, 23 septembrie și până pe 9 octombrie 2008, toți tinerii români între 18 și 35 de ani pot scrie un număr de până la 10 articole pe www.EuroSpeak.ro. Excursia de grup va avea loc în perioada 14-16 octombrie 2008. Articolele trebuie redactate cu citarea surselor și respectând principiile de neutralitate ale www.EuroSpeak.ro. „EuroSpeak.ro își propune să fie o platformă Web 2.0 și o sursă de date imparțială și utilă, și nu un site de propagandă în favoarea finanțatorului sau a altui grup parlamentar european”, precizează Adina Vălean. „De aceea punem accentul pe informația completă și neutră. Totuși, de pe EuroSpeak.ro, așa cum l-am lansat, lipsesc o serie de termeni importanți tocmai ca să lăsăm concurenților loc de scris.”

Pentru că acțiunea are un scop educativ, singura condiție eliminatorie referitoare la participarea la concurs este calitatea de angajat sau colaborator pe o perioadă mai îndelungată de 6 luni al unei instituții de presă profesioniste. „Nu mi s-a părut corect să punem în competiție profesioniștii cu restul lumii, câștigătorii ar fi fost deciși dinainte”, spune Adina Vălean. „Concursul e destinat bloggerilor, forumiștilor, utilizatorilor de internet fără blog, tuturor celor care nu au experiență îndelungată în media clasică.”

Excursiile vor premia cele mai valoroase contribuții. Mai multe detalii, în pagina Concurs a www.EuroSpeak.ro.

Conceptul și editarea site-ului se datorează Comanescu-Consultanță Media, iar grafica este realizată de Hambar 18.

12 thoughts on “Concurs cu vizite în Parlamentul Europei, la Bruxelles, prin EuroSpeak.ro”

 1. “Cautam tineri pina in 35 de ani“.
  M-am cam saturat de genul acesta de anunt. Cine dracu` stabileste ca unul de 34 de ani e tinar iar unul de 36 e deja batrin ? Si de ce ar trebui explicate incurcatele cai europene doar tinerilor pina in 35 de ani cind se stie ca “batrinii“ de la 36 in sus sunt mai reticenti la aceste idei ? Nu ne invata oare Europa ca nu e frumos (si nici legal) sa facem discriminari pe motiv de virsta ? Asa se procedeaza pe acolo, pe la ei ?
  Uite cum se duce in derizoriu o initiativa pornind de la un mic amanunt. Mic de tot, da-l incolo ca nu merita luat in seama.

 2. Marian: Dimpotrivă, tinerii sunt în același timp apatici din punct de vedere politic și neglijați în sensul că nu se vorbește pe limba lor. De curiozitate: tu ce vârstă ai?

 3. @Iulian

  Felicitari pentru al doilea proiect de enciclopedie, este un lucru foarte bine venit ( am vazut la chinezu pe blog :lol:) dar nu putea fi integrat in MediaPedia? Intreb si eu

 4. Yoda: mulțumesc. Nu aveam cum să îl integrez în mediapedia, fiindcă mediapedia se ocupă de media și eurospeak. de politică europeană. Ăsta-i un motiv. Celălalt ține de finanțare – fiindcă mediapedia e făcut pe resurse proprii, iar eurospeak din bani ALDE.

 5. Marian: aha, mulți înainte. Uite că tu ai 42 și UE te interesează, lucru sesizabil chiar din faptul că protestezi la ideea cu 18-35. Nu te mint – tinerii sunt îngrozitor de depolitizați. Și cred că vina e și a politicienilor pe undeva.

 6. Evident că e și vina politicienilor pe undeva, mai ales prin părțile esențiale. Politica dă un asemenea sentiment de falsitate încât de multe ori singura reacție sănătoasă este de autoprotecție și neimplicare. Ceea ce este, cred, absolut greșit, dar de înțeles. Oamenii, tineri sau foști tineri, comentează, unii scapă un zâmbet, alții o ridicare din umeri și se întorc la ale lor.

  Aș spune că între politicieni și restul urbei (fie ea sat, oraș, județ sau de-a dreptul țară) există aceeași relație ca între două maluri despărțite de un pod ieșit de mult din garanție și, în consecință, necirculabil.

  De asta și tinerii sunt, așa cum spuneți, depolitizați. Și, aș mai adăuga, destul de scârbiți. Dar necazul e că, într-adevăr scârba nu rezolvă nimic, iar podul ar merita să fie redeschis circulației, prin câteva genuri de eforturi dintre care acest concurs ar putea fi printre primele.

  Deși, dacă ar fi să menținem tonul “casual” și mai sincer care se poartă pe internet, ar trebui să recunoaștem că încurcate mai sunt și căile Bruxelles-ului, la fel ca și căile Domnului. Să le descâlcim așadar!

 7. Eu in decembrie ma gindeam sa fac 44 dar multumesc pentru intinerire.
  Ideea si revolta mea provin din alta parte: din impartirea asta stricta si idioata pe criterii de virsta.
  Daca tot nu mai putem noi nici sa facem ceva la umbra nucului fara directive europene atunci lansez o provocare: sa vina aici doamna (domnisoara) europarlamentar si sa ne explice in ce directiva scrie ca un tip de 34 ani si 11 luni se califica iar unul de 35 si o luna nu.
  Toti babalicii de peste 35 ii multumesc anticipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.