Complicitate prin SMS

Rămas fără soție și fără pretexte de a apărea la TV, Irinel Columbeanu a postat pe Youtube un mesaj în care spune că va candida la primărie. Dovadă de tâmpenie? Nu neapărat. Iri a câștigat deja prima bătălie, fiindcă presa serioasă, orice-ar mai însemna asta în 2012, s-a repezit să preia anunțul.

Nu numai “România liberă”, dar și “Adevărul”, “Jurnalul național” și “Evenimentul zilei” reiau filmul pe home page-ul site-urilor lor. Ultimul ziar îl vinde chiar cu strigarea “Exclusiv”. Oricât de prost am sta la capitolul “coeficient de inteligență” și “profesionalism” în presă, e greu de imaginat că prietenii de la “Evenimentul” au crezut cu adevărat că se află în posesia unei exclusivități, atunci când s-au împiedicat de filmul cu Iri pe YouTube. Probabil că a fost o tentativă de a trage lucrurile de păr.

Toate acestea se întâmplau ieri, 3 ianuarie, după ce filmul fusese postat pe 2 și, încă odată – în ziarele serioase, fiindcă apariția în tabloide n-ar fi fost o problemă. Azi, ar trebui să vină la rând editorialiștii care să-și dea ochii peste cap și să susțină că așa nu se mai poate. În această socoteală ar intra și subsemnatul, dacă cineva ar avea chef să-i citească indignările.

Tocmai de aceea, el, subsemnatul, nu se va indigna. Ci va spune că de obicei, presa se comportă așa fiindcă, ei bine, cineva are chef de citit indignări. Iar Iri bate câmpii despre primărie pe YouTube fiindcă știe că va fi preluat. Ca să-i facem un proces de intenție, dar unul verosimil, e posibil să fi luat în calcul inclusiv faptul că infractorii și politicienii României nu au scos deocamdată capul din oala cu sarmale, așa că în primele zile ale anului e mare penurie de știri, deci presa poate fi ușor captată cu webcasturi de doi lei.

În orice caz, Iri are o experiență de cel puțin șase-șapte ani în acest gen de jocuri media. A devenit superstarletă pe la emisiunile de după-amiază și în tabloide cam pe vremea când își fierbea căsnicia, astăzi destrămată, cu Monica. Pe atunci, avea în mobil mai mulți ziariști decât purtătorul de cuvânt al Guvernului. Pe care îi strunea cu SMS-uri cu destulă eficiență: dovada există chiar în presa vremii, care îi prelua cu aceeași pretinsă distanță cascadoriile din discoteci.

Azi, agenda cu ziariști a lui Iri nu poate fi mai săracă. Cu siguranță, la numele și numerele de-atunci s-au adăugat altele. Singura care s-a micșorat e presa. Care, în curând, va încăpea cu totul, “exclusiv”, în mobilul lui Iri.

Articol scris pentru ediția de tipar de miercuri, 4 ianuarie 2012 a ziarului “România liberă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *