Comisia Europeană vrea mai mult control asupra domeniilor de internet

Comisia Europeană cere privatizarea completă și transparentizarea (accountability) ICANN, coroporația non-profit care reglementează domeniile de top de internet (top level domains – TLD) și care este controlată până la 1 octombrie de Departamentul de Comerț al SUA. Cererea vine sub forma unui mesaj video al Comisarului European pentru Societatea Informației și Media, Viviane Reding, care poate fi găsit aici, pârdalnicii n-au embed 🙂

ICANN, adică Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, este o corporație privată care este supravegheată de Guvernul SUA prin Departamentul amintit. Modelul propus de Reding pentru ICANN este un “G 12 pentru Internet Governance”.

Nu cunosc istoricul problemei, dar mie mi se pare o mișcare importantă pentru că UE își dorește mai mult control asupra domeniilor de top. În momentul de față, ICANN se ocupă de lucruri cum ar fi internaționalizarea domeniilor de top (introducerea caracterelor locale, în urma căreia aș putea de pildă rezerva comănescu.ro în loc de comanescu.ro), politica de alocare a adreselor IPv6 (citiți pe Wikipedia ce înseamnă) și alte lucruri la timpul viitor.

Sursa.

One thought on “Comisia Europeană vrea mai mult control asupra domeniilor de internet”

  1. Eu cred ca asta este un pas important pentru Uniunea Europeana , mai ales de cand ICANN a anuntat ca vrea sa introduca noi extensii , ca sa faca mai multi bani .

Leave a Reply

Your email address will not be published.