Clasificarea blogurilor românești

În subsolul de la Listă am început o discuție cu Dragoș Rouă. Au reieșit niște criterii după care s-ar putea clasifica blogurile:

– individuale
– colective
– agregatoare: de tip rss/automat și manuale

Apoi:
– în română
– în alte limbi

Și în fine:
– freestyle
– de nișă/industry.

Cele trei criterii se combină în cazul fiecărui blog. Păreri, sugestii? Și încă ceva: n-am găsit o definiție concludentă a scrisului freestyle. După părerea mea e genul de scris care nu se limitează la un domeniu tematic și nici nu folosește genurile publicistice din jurnalism. Poate fi cineva mai precis?

13 thoughts on “Clasificarea blogurilor românești”

 1. Domnule Comanescu, a cam scapat…

  De exemplu:

  – în română
  – în alte limbi
  dar și
  – într-o altă limbă română (una aproximativă)

  – freestyle
  – de nișă / industry
  dar și
  – de lemn (in general alea ale politicienilor) – astea ar putea intra, ca subcategorie, la industry 😀

 2. Blog Freestyle: care acopera in mod regulat cel putin doua domenii fara legatura intre ele (viata personala, stiri IT, gadgets, fotografie, etc).

 3. “Sport si mass media” intra in categoria stiri/agregatoare. As spune ca Freestyle trebuie asociat neaparat cu individual/personal (cum a mentionat si Vivi), pe langa alte domenii de interes public.

 4. Nelu: aha, interesant, ar mai fi un criteriu – știri vs. narațiune vs. opinie. Fotbal & media în orice caz nu e freestyle, deși corespunde definiției lui Vivi despre freestyle.

 5. Din criteriile tale eu as desprinde doua, (1) stiri narate (unde autorul preia stirile fara modificari sau opinii) si (2) stiri opinate (o fi potrivit termenul?! unde autorul da un link sau o parte din stire, apoi comenteaza putin asupra ei, deschizand discutiile). Fotbal & media ar putea deveni freestyle daca, spre exemplu, autorul este fotbalist si nu se poate abtine (normal) sa scrie si despre el si viata personala (ce chestie, vorbim de freestyle si in fond ii ingradim terenul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *