Adrian Tudor, cetățeanul cu background de BBC România și Capital TV, lansează la el pe blog o leapșă cu privire la viitorul șef al TVR, acum, că raportul de activitate al orânduirii Sassu a picat și se vor alege un alt președinte-director general (PDG) și un alt Consiliu de Administrație. Din punctul meu de vedere, mai importantă decât numele viitorului PDG e strategia acestuia. Să vedem totuși persoanele vehiculate întâi, fiindcă asta a vrut Adrian:
Ion Cristoiu: Auzisem și eu de el într-un anumit context, acum câteva luni, dar spune că nu e interesat de poziție. Plusuri: realizările remarcabile din perioada “Bulinei”, opiniile pertinente, pe care le-a formulat în ultima vreme, despre media din România. Minusuri: incert ideologic, ca să spun așa. Nu mi-l pot imagina talmudic, în sensul respectului pentru un sistem de reguli de tip anglo-saxon, care să facă din TVR ceea ce ar trebui, o instituție de presă de referință, imparțială și orientată către public: s-a afirmat în chip de gazetar-spectacol, speculativ. Dar nici nu pot să mi-l imaginez la remorca vreunei majorități parlamentare, executând cuminte comenzi, așa cum ar putea vrea instituțiile care exercită controlul TVR.
Rodica Culcer: A făcut mult ca director de știri al TVR, prin 2005. Cine n-o suportă își amintește doar de episoade discutabile ca binecunoscutul “flagrant” Remeș, dar este o doamnă care a dovedit o doză considerabilă de experiență și spirit organizatoric. Plusuri: a lucrat în locuri foarte civilizate, ca BBC, și știe să pună degetul pe diferite probleme de organigramă sau conținut. Minusuri: un anumit fel de a vedea lucrurile, marcat ideologic. Articolele ei de opinie mă interesează chiar atunci când nu sunt de acord, dar acest gen de convingeri poate fi obnubilat cu greu într-o poziție de management. Curios, totuși, cum spuneam, (tele)jurnalele TVR au arătat cel mai bine sub oblăduirea ei.
Robert Turcescu: Nu știu să fi făcut ceva notabil prin pozițiile de management pe care le-a deținut, gen director la “Cotidianul”. Imaginea bună se leagă de prestația de realizator TV și nu de construcții media, ceea ce ar fi cât se poate de stimabil dacă Turcescu nu s-ar pune tot timpul în diferite contexte de cumulard (realizator, rocker, director de gazetă, patron de firmă de producție, șef de asociație profesională și cine știe mai ce). Să zicem că astea ar fi minusurile, ca să trecem la plusuri: e tânăr și fundamental opus birocrației autoperpetuante din TVR, cea care secretă inepții ca TVR Info pentru a ne intoxica grila de cablu sau DTH, pe banii noștri (abonamente). Dincolo de asta, imaginea bună l-a transformat într-o variantă fezabilă din punctul de vedere al politicienilor, vezi și consensul asupra lui de la dezbaterile pentru prezidențiale. Probabil că e omul cu cele mai multe șanse de a ajunge “la canal”, cum e numită în TVR conducerea și, oricum, nu e în niciun caz la fel de “p’afarist” ca Alexandru Sassu în materie de televiziune, altminteri un politician cu experiență. S-ar putea să-l vedem pe Turcescu în fruntea televiziunii publice, iar asta ar fi bine pentru TVR. Poate, însă, că nu și pentru el.
Manuela Cernat, Cezar Ion, Mihnea Măruță, Andreea Pora: Numele lui Mihnea Măruță l-a pus în circulație Alin Fumurescu și subscriu la ceea ce spune acesta, că Măruță ar fi probabil cel mai bun din toată lista de până acum, cu toată lipsa de experiență în televiziune. Asta însă n-are nicio importanță, fiindcă Măruță n-are niciun fel de complicități cu politicul, cel care va decide în problema TVR prin votul Parlamentului. Celelalte nume vin de la Raluca Turcan: Manuela Cernat e o doamnă universitar și critic de film cu un CV remarcabil, însă nu din zona de management de media. Nu știu ce s-ar putea adăuga, așa că trec la Cezar Ion, care e un insider din TVR, cel cu procesele legate de concediere. Cunoaște foarte bine instituția, ceea ce e un plus, dar s-ar putea ca și instituția să-l cunoască foarte bine pe el, ceea ce e un minus. În fine, Andreea Pora ar putea avea sprijinul unei anumite părți a spectrului politic, cea care decide în momentul de față, dar sunt foarte curios ce s-ar întâmpla dacă ar ajunge în fruntea TVR.
Ce-ar trebui făcut? Probabil, să ne resemnăm…
M-am întins destul de mult cu comentarii asupra numelor, fiindcă e vorba de oameni interesanți. E cazul să trecem și la miezul problemei, ceea ce ar fi de făcut, ca să ajungem la niște concluzii puțin deprimante:
– totul, în TVR, pornește de la schimbarea legii și scoaterea de sub controlul politicienilor a instituției. Din păcate, așa ceva s-a dovedit imposibil, deși atât Alianța D.A., cât și PD-L și-au făcut un cal de bătaie în campanie din problema TVR în 2004 și 2008. Singurul politician care s-a zbătut coerent în direcția asta a fost și este Raluca Turcan, care a știut să profite de expertiza și sprijinul organizațiilor de media specializate. Cu o floare nu se face însă primăvară și statu quo-ul convine foarte tare politicienilor.
– noul președinte-director general (sau cum s-ar numi pe legea nouă și deloc probabilă, în care ar trebui încercată separarea celor două poziții) ar trebui să anunțe un plan de acțiune pe care să încerce să obțină și un consens al politicienilor, și unul național, din clasa bătrânului “Dați un leu pentru Ateneu”. E destul de clar, de pildă, că reforma TVR “costă” sub o formă sau alta și că acuzațiile legate de îndepărtarea lui Tudor Giurgiu, de pierderi în loc de profit, sunt anacronice.
– birocrația din TVR sau, cum vreți să-i spuneți, teverismul: supraviețuiește de pe vremea lui Răzvan Theodorescu și Paul Everac, garnisită cu copiii, nepoții și celelalte rude ale bătrânilor teveriști. Face ce vrea, protejată de un cadru legislativ care împiedică manevrele radicale de resurse umane și selecția după criterii de competență. Este mai nocivă pentru televiziunea publică decât diferitele viraje politice pe care le face instituția la presiunea formațiunii sau coaliției dominante și mult mai discretă decât acest gen de simptome. Cum o destructurăm? Îmi vine în minte modul cum Iușcenko a desființat pur și simplu, acum câțiva ani, poliția rutieră din Ucraina, pentru ca s-o reînființeze ca instituție cu totul nouă, dar rezultatele nu au fost bune. Probabil că avem un studiu de caz pentru o companie de consultanță străină, specializată în probleme organizaționale și resurse umane.
Ce se va întâmpla? La modul cum se pun în circulație nume în aceste zile, poate că lucrurile ar putea evolua în favoarea lui Turcescu, căruia îi doresc mult succes, deși parcă l-aș sfătui să refuze poziția 🙂 Schimbări reale în TVR? Nu cred, instituția e controlată de politicul care n-are niciun interes s-o amelioreze. Ceea ce ne putem dori e, de pildă, ca un Răzvan Nicolescu să se mențină în poziția de director la TVR 2 și să mai împingă pe post câte ceva interesant. Și altele din aceeași categorie.
Poate văd eu lucrurile prea în negru, dar sunt curios ce spun despre povestea asta Ioan T. Morar (a făcut nu de mult o emisiune interesantă la TVR, “Lumea citește”, și știe lucrurile dinăuntru), Simona Tache (a semnat consecvent cronică TV) și Cabral (o fi văzând acest link? Rar, când a scris de televiziune, a scris bine).
Important e sa se antample ceea ce trebuie, sa se antample in strategia de marcheting si programe a tvr, in materie de cultura si divertisment.
Cat despre sport, ce sa mai vorbim,… traim din ripley si aducerei aminte. Avem si Liga Campionolol, e ok, dar e nevoie si de promovare a sportului juvenil si promovarea culturii noi si de calitate, prin emisiuni interactive.
Proiecte noi de emisiuni cu tematici noi de cultura si muzica.
http://blogary.ro/2010/03/de-ce-l-as-propune-pe-hurezeanu-directorul-tvr/
Interesante si comentariile:)
Dar nu cred ca pedeleii sunt pregatiti pentru o asemenea revolutie de proportii: Dan Tapalaga. Tanar, inteligent, dinamic, de buna credinta, cu un CV solid, cu dorinta de a face reforma. Un om cu numeroase cicatrici ramase dupa contactele repetate cu “sistemul” mafiot. Jurnalist care a inteles pe pielea lui ce inseamna cenzura si care sunt mecanismele prin care aceasta este exercitata. Cunoaste foarte bine tarele “sistemului” si le poate indeparta. Si sunt convins ca ar sti sa pastreze si un anumit echilibru, nu ar favoriza PDL-ul prin programele realizate decat intr-un mod nesemnificativ. Deci, asta e leapsa adevarata. Cine are curajul sa isi asume riscul ca un tanar inteligent, dinamic si de buna-credinta sa preia conducerea TVR? Aud? PDL, se poate si fara side si alte nume de boli? Lasati-l pe Turcescu, lasati-l pe Florin Calinescu, lasati-l pe impleticitul ala in logica si in bun simt Ion Cristoiu, lasati-o pe Teo Trandafir, aveti o solutie hard la indemana. Daca va tine. Basescule, herr, cred ca Tapalaga te-a ajutat mai mult decat Aliodor in campania electorala. Nu te bagi? Cu un telefon o poti rezolva rapid. Dane, ai fi de acord cu asa ceva? Pai, sa ma gandesc. Ok, ma bag. Emile, noteaza-ti: Dan Tapalaga la TVR. Miscare!:)
Sa fie Robert Turcescu deoarece basescu nu a lovit cu pumnul…
este o palarie f mare pt oricare dintre cei amintiti aici. fara o echipa buna, nimeni nu poate face nimic, asta este cel mai important. cat despre presiuniule politice, cand a fost TVR “independent” ?
Mie m-i se pare cel mai important ca tvr-ul sa fie demogulizat daca a fost mogulizat sau daca n-au apucat inca oligarhii sa-si impuna influenta la tvr,sa fie pus cineva cu instinct si intelect care sa apere ultima reduta media importanta nealiniata total.
Cristos a inviat !
Florine sunt de acord cu tine.
Eu ramin la parerea pe care ai exprimat-o in titlu:
“dar mai important e CE decât CINE va face“
Rodica CulcerRodica Culcer este cea mai buna optiune
rodica culcer este un profesionist, insa nu este un bun negociator. nu a putut aplana conflictele ivite in interiorul redactiei. eu cred ca a venit vremea unui manager mai tanar, care sa aduca un suflu proaspat uzinei tvr .
Eu votez pentru R. Culcer pentru că are niște omisiuni în CV ce o fac perfectă pentru postul ăsta. Imi povestea odata un ziarist bătrân că se întrebau cei de la WAN cum de toți jurnaliștii din România, mai ales cei în vârstă, au debutat în meserie în 1990.
De-aia doamna Culcer e potrivită acolo la TVR.
Daca 99% din populatia tarii este manelista, sa fie nicolae GUTA
Gresiti cu totii ! Cel mai potrivit e Toni Grecu de la Divertis.
Dar Sorin Iliesiu ?
Pe http://www.presacaoprada.blogspot.com, un material despre “Adevarul” de dinainte de Patriciu.Darie Novaceanu despre Cristian Tudor Popescu. Lectura placuta!
pai cum cine va fi sef la TVR? Si normal ca Turcescu. Pai cum asa, a facut atata campanie pentru stapan degeaba?
mai mult ca sigur ca va fi numit politic
Dar EBA de ce nu ar fi buna,ma rog. Nu e destul de pregatita,de umblata,de vocala,de buzata,de bogata,de famiglie mafioata, ia mai cugetati !!!! ha,ha,ha!! Fata lu tata,cea desteapta!
De curiozitate ce ai cu TVR Info? e un canal care practic functioneaza pe bugetul unui radio de cartier si incearca sa ofere stiri decente fara basesti si hrebenciuci.