Candidatul 2.0

Făcând săpături după candidații din Colegiul 25 pentru un text publicat pe Politichia.com, am ajuns la Sorin Paveliu, care mi-a dat o idee interesantă pentru Evenimentul zilei. Ce e Paveliu? Un mic și independent Obama sau un precursor al unui stil de politică aparținând mai curând viitorului?

7 thoughts on “Candidatul 2.0”

 1. 1. sa nu fim atat de siguri ca nu castiga in fata fetelor de la partide, uite cum Oprescu a castigat in fata maharilor;
  2. Esti cam rau cu playback-ul Luminitei Anghel, nu sunt un sustinator al ei, chiar nu-mi place tipa ca si candidat;
  3. Nu stiu daca poate fi comparata situatia Obama cu pavel;
  4. Si nmai observ cela la acest candidat din ce-ai zis tu: el si-a permis ceva bani sa-si faca campanie, deci a r fi putut sa fie si pe listele PD-L, deci nu cu orice pret, baiatul, vrea sa fie parlamentar.

  Intrebare: are vreun blog/ site?

 2. Obama nu-i că ăla nu-și făcea poze singur în fața casei Albe și scria singur pe blog.

  Stiu eu un candidat pe la noi din provincie care e propriul șef de campanie dar a făcut-o altfel. A angajat un om pentru site, un alt om sa-i scrie pe site, vreo doi să-i facă poze, vreo trei să-i pună afișe, alții să i le facă plus grupul de activiști de partid care roiesc în jurul lui când merge în acțiuni de campanie.

  Paveliu este o reminiscența a trecutului nu un precursor al viitorului daca are impresia ca le poate face pe toate de unul singur. .

 3. Avem o tara interesanta. Tot mai interesanta, de la o campanie electorala la alta… Ma intreb cum vor sta lucrurile peste 50 de ani, cand vom fi doar 15 milioane de locuitori. Probabil ca atunci principala tema de campanie nu va mai fi nici economia, nici pensiile. Se va discuta despre cum va fi peste inca 50 de ani, cand in Carpati vor mai ramane cateva sute de oameni, probabil… Aia care tre sa stinga lumina

 4. Mulți candidați se visează cel puțin Oba(la)ma în parlamentul României, însă, prin acest sistem de vot proporțional cu numele de corcitură (VC), prea mulți vor obține Obaluba, după bancul cu acest nume sau altul despre rateul alergării cocoșului cu baluba după găină, consolat că măcar a făcut sport.

  Din păcate, prea mult sport poate să dăuneze grav sănătății în momente de criză de pitpalac, de identitate, de idei, de soluții, toate bătătoare la ochi și la pungă, încât inerentul spo(r)t, al campaniei degeaba, se poate transpune în zicala parafrazată „Minte patologică într-un sport sănătos” sau
  „Nu contează care-i buba, ne alegem cu baluba”.

  Mai întâi, să ne înțelegem! Am apreciat în timp atitudinea parlamentarului Sorin Paveliu, în special preocuparea pentru argumentația pertinentă, inclusiv dinamica și prestația acțiunilor extraparlamentare, în notă discordantă față de pleiada robotizată-codificată (adepta trăncănelilor expuse inconștient, cu leit-motive enunțate prin reducere la titlul de papagal, prin tipizate ca „democrație, stat de drept, constituție călcată, organul suprem”- baluba, amintite fără consistență sau aprofundare, pe limbaj lemnos, doar să contrazică oricum, orice, inclusiv propriile “argumente” și poziții anterioare).

  Am suficiente motive să cred că dl Sorin Paveliu merita să fie tratat cu mai multă considerație în cadrul PD-L sau era necesară evitarea acestui conflict intern printr-o soluție rațională, fiindcă toți cei implicați se vor alege cu mișcarea zadarnică în colegiul nr 25 al deputaților.
  Asta nu înseamnă că dl Sorin Paveliu a ales soluția cea mai bună când s-a grăbit să opteze pentru independență. Dimpotrivă, sunt convins că acum este un independent candidat inexistent, deoarece se va alege cu potrivirea sensului caracterelor expuse de mine în primele două alineate, dar se poate consola după 30 nov, dacă-i mai dă mâna, cu alte senzații (la fel de) satisfăcătoare:

  1. Toți candidații independenți, din această țară a tuturor posibilităților de înșelăciune electorală, se vor alege cu trofeul “Baluba”.

  Dacă un singur independent va cîștiga mandatul, declar solemn că o tai de aici (și-o dau la rațe, tot ca premiu …de consolare). Sper să găsesc un anestezist bun, n-are rost să mă doară (nici baluba) de soarta candidaților independenți care, pe de o parte, în postura de parlamentari satisfăcuți n-au schițat un gest, o intenție, nu mai spun de vreo inițiativă, încat să fie adoptată egalitatea de sanse cu ceilalți (din partide), cel puțin identică cu cea din sistemul anterior de vot (pe liste, VL) după legea 373/2004. (Și-așa egalitatea era parțială, fiindcă indep nu puteau aduna resturi “organice” din voturi, pt încropirea unui portret robot de monstruleț parlamentar cu glas și conștiință la pachet: „Eu îi reprezint pe cei care m-au ales …până când voi afla cine sunt ei, să le dau și socoteala”). Acum, după VC, candidatul independent are libertatea constituțională de a se lăsa …constrâns, să se asocieze liber pentru a putea fi ales nediscriminatoriu, dacă trece ca nimeni altul pragul doar în “partidul independentului”.

  Anterior, mandatul putea fi obținut de independentul care atingea coeficientul electoral pe circumscripție (cec=media voturilor finalistilor-situați peste prag-în raport cu nr mandate pe circ sau, acum, nr colegii). Cec după VC va avea același ordin de mărime din vremea VL, adică în funcție de prezența la urne și aritmetica aproximării numarului de mandate pe circ, cec presupune un nr necesar de voturi pe un mandat (colegiu), adică (la prezența din 2004 de cca 56%) între 23 și 33 mii la dep (10-25% din voturile valabil expr. pe circ), iar la sen 45-100 mii voturi (25-50% din v.v.ex. pe circ).Tăcearea foștilor parlamentari ajunși independenți, comodă sub stindardul favorabil al partidului, a devenit propria lor plasă, după ce n-au avut ochi să (pre)vadă căzătura în ea.

  Pe de altă parte, pragul actual de 50 %+1 face ca misiunea imposibilă să devină comică, dacă n-ar fi tristă, dar mai interesantă este teama (ne)legiuitorilor de “invazia lăcustelor” independente. S-au pretins cu statut de abonați în parlament, în loc de veci, nederanjabili.
  Toți independenții si așa-zisa societetate civilă (Baluba!), implicați sau neimplicați în legiferarea VC, nici ulterior n-au luat atitudine să conteste pragul minune.

  Închipuiții competitori de proveniență parlamentară (super-majoritari, până la unanimul 100 %) au gândit adoptarea legii electorale VC eliminând orice urmă de competiție cu eventualii independenți, într-un mod jalnic și caraghios, ca si cum au suflat în iaurt fără să se fi fript anterior, fiindcă n-au vrut să le fie deranjat nici măcar somnul competițional din circuitul lor închis.

  În 2004, la cam dep au candidat doar 10 indep.(doi mai “performanți” n-au trecut de 7 % din voturile val. expr) și niciunul nu s-a putut apropia măcar de jumătatea unui cec. La senat a fost mai edificator cu doar doi indep, iar cel cu recordul de vreo 5 % nu a obținut nici o cincime din cec. Chiar dacă în noua lege VC s-ar fi admis același cec, echitabil, cum poate să atingă un indep. cec-ul, din moment ce acum colectează voturi doar dintr-o porțiune a circumscripției, corespunzătoare unui colegiu ?

  Colac peste baluba independenților, pt a trece de 50 % într-un colegiu, necesarul de voturi la deputați este acum de cca 4 ori (la sen de 10 ori) mai mare decât au reușit cei mai performanți indep. în 2004 …dintr-o circumscripție întreagă.

  Acum s-au înscris de 3 ori mai mulți indep. decat în 2004, dar puteau fi și mai mulți în cazul unei dispute pe același cec sau în VU2t (de pe un loc 2 în colegiu, tot greu,dar ceva mai posibil, pentru a viza o finală în turul 2)
  Legat de întrebarea despre dl Sorin Paveliu, cred că poate fi un precursor al unui stil de politică aparținând mai curând viitorului, dar numai dacă viitorul va oferi și calea calea recunoasterii sansei dreptului de a fi ales intr-o competiție adevarată, echitabilă, din care sa putem distinge între perdanți și câstigători, așa cum le poate oferi VU2t.

  2. Trofeul “Baluba” va fi luat în mână și de mulți candidați ai partidelor, cei mai spectaculoși vor fi din cele 2 formațiuni politice mari (min 25-35 %, PSD-PC și PDL) Partidul mediocru (15-25%, PNL) poate emite pretenții doar pe măsură, dar va mulțumi în special PSD-ului pt că au renunțat la VU2t, fiindcă pe VC peneliștii vor avea acum bucuria să le arate trofeul meritat pesediștilor perdanți de pe locurile 1 și 2 în colegii. Partidul mic (până în 15%, de ex UDMR) va fi cel mai mulțumit, atât de absenteism (la o prezență pe care o suspectez pe la 39% plus-minus 1, max 2, poate depăși 7 %+1 % prin redistribuie și va obține în parlament mai multe locuri decat în 2004) cât și de numarul de mandate caștigate din prima, cu peste 50 % direct in colegiu (puțin peste duzină, următoarea în acest clasament va fi PSD-PC).

  Unde mai poate fi consolarea dlui Sorin Paveliu? În deosebirea dintre VC și VL(sau chiar Vu2t), privind mai întâi soarta a peste 270 (până la cca 360) de candidați perdanți din fiecare partid (din 452 de candidati, un partid cu circa 40 % poate obține 180 de locuri în parlament, restul premianți consolați cu sportul). În VL perdanții se mai consolau cu listele de așteptare ca supleanți, acum se vor alege numai cu trofeul meritat, dar dacă mai sunt printre ei și mulțumiți de VC, în sensul că baluba nu-i pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimerește (c-așa-i conceput sistemul VC) atunci n-au decât să-și arate fudulia spre posesorii reali ai mandatelor din partidul lor.

  După aflarea rezultatelor, loteria viselor perdanților le va da candidaților semne de trezire în propria inutilitate, ca să nu-i spun neputință, datorită dependenței de rezultatele coechipierilor de partid (vecini de colegiu) din aceeași circumscripție, a posibilității de a fi devinit perdant de pe primele locuri și a surprizei unora că taman absenteismul pe care au mizat cu fudulie, s-a intors impotriva lor cu baluba în toată splendoarea ei. (mărimea diferită a colegiilor oferă doar un potențial teoretic candidatului să obțină un nr mai mare de voturi într-un colegiu cu mai mulți înscriși cu drept de vot, dar faptic prezența la vot este determinantă pentru a se situa mai spre partea superioara a clasamentului adevarului).

  Cu alte cuvinte, mulți din cei care se vor alege cu baluba, nu vor pierde ocazia …să regrete, fie că le-au lipsit doar câteva sute de voturi pentru a nu pierde (cu toate că în colegiu s-au situat pe un loc aparent câștigător), fie că vina este a unui coechipier de partid (vecin de colegiu) findcă la acela a avut parte de o prezență mai bună în colegiu lui, fie că -asta-i culmea !- un candidat independent ca Sorin Paveliu a atras câteva mii de voturi (altfel le-ar fi parvenit) și asta i-a plasat pe partizani în clasamentul adevărului taman în partea care mai oferea numai balube, cu toate că au avut colegiul mai mare și prezența a fost mai bună decât în colegiul coechipierului vecin, ales cu mandatul. Când candidatul unui partid mare mai vede pe lângă toate astea că mandatul a fost câștigat de unul din partidul mediocru sau mic, mai poate să rămână cu gândul la VU2t, mai disputa o finală în turul 2, iar unul dintre ei era cu adevărat ales uninominal și cel mai reprezentativ pentru cei cu voința exprimată în colegiu. Dar dacă cel ales să facă sport e chiar din PSD, mai poate să realizeze că baluba se trage de la mama Omida și adepții ei la fel de inspirați, fiindcă au renunțat în favoarea PNL și a balubelor, la atuul statutului de partid mare.

  Nu cred că PSD-iștii și-au evaluat optim renunțarea la VU2t, au privit doar imaginara jumătate plină a paharului PD-L-ului, iar teama cât ura (!) i-a orbit încât n-au mai avut ochi să vadă că dispoziția teritorială le acordă un statut aparte, adică (în afara fiefurilor asiguratoare) puteau să recupereze mandate în turul 2, pe principiul viceversa “turul 1 nu-i ca 2” al perdantului Nastase la prezidențialele din 2004 (datorită tendinței de polarizare anti-PDL+Traian Băsescu), asta însemnănd de fapt jumătatea goală a paharului PD-L.
  Cu VC, PSD-iștii au realizat “performanța de ruralizare” a alegerilor parlamentare. Mai ramâne să mutăm capitala la Stefănesti (sau viceversa) și vom avea o prezență cum n-a vazut micul Paris.

  Asta tot nu-i va scăpa pe cei aleși cu baluba demnă …de povestea poveștilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *