Când vorbește Isărescu?

Pe o scenă politică mereu volatilă, numele guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, e un punct cardinal. De 20 de ani în aceeași poziție, cu un intermezzo ca premier acum 10 ani, guvernatorul e o imagine publică atipică, creată mai mult din fapte ca denominarea decât din vorbe.

E drept, Isărescu mai și vorbește. Chiar destul de mult uneori. Însă vorbele lui Isărescu vin în valuri, în anumite perioade. E clar că guvernatorul face asta după un plan, dar care?

Răspunsul la această întrebare se găsește într-un citat despre un alt citat, pe care Isărescu i l-a dat subsemnatului într-un interviu, acum câțiva ani. Isărescu spunea că citatul lui favorit este din Alan Greenspan, guvernatorul “Fed”, banca centrală a SUA: “Dacă ați înțeles mai mult de 20% din ceea ce am spus, înseamnă că nu mi-am făcut bine meseria.” Ce reiese de aici? Că o bancă centrală nu are de regulă interesul de a-și comunica intențiile, fiindcă asta ar însemna să lase moneda națională pe mâinile speculatorilor. În perioade normale, BNR e opacă precum un serviciu secret.

Dar, dacă Isărescu iese și vorbește, se întâmplă ceva în economie. Remarcabil e că până acum, guvernatorul a reușit să nu mintă și să nu vorbească prostii într-un asemenea cadru restrictiv.

A folosi un limbaj tehnic, ezoteric în declarații e de regulă o carență de discurs. În cazul lui Isărescu, jargonul financiar e un atu. Neinițiații pricep una, inițiații alta. Iar ironia secretă cu care guvernatorul se referă la faptele de arme ale politicienilor din săptămâna anterioară adaugă o savoare retorică specială celor de mai sus.

Articol apărut în ediția de tipar a ziarului “România liberă” de marți, 19 octombrie 2010. Trimiterea de pe site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *