Când starea civilă n-are stare

Gabriela Vrânceanu-Firea s-a recăsătorit, recent, cu primarul din Voluntari, Florin Pandele, de unde modul cum a început să fie numită de presă [aici, de pildă], Vrânceanu-Firea-Pandele. E caraghios, dar cum ar fi putut să evite seria de nume fosta vedetă de la Antena 1?

Foarte simplu: păstrându-și numele de fată. Așa au făcut vedete pe care le-am fi putut numi azi Andreea Eram de la Știrile PRO TV sau Sharon Stone-Englund-Greenburg-Bronstein, după numele celor trei soți, la care a renunțat, ca să zicem așa, până prin 2004. E drept, pe rând. Dacă Gabrielei Vrânceanu-Firea-Pandele îi vine într-o zi cheful să se dezmărite de tot? Își va spune Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele-Vrânceanu? Sau Vrânceanu-Firea-Pandele-Singurică?

Liana Pătraș de la Realitatea TV și-a unit destinele cu Cosmin Alexandru, drept pentru care și-a schimbat numele de prezentatoare în Liana Alexandru, nu că Realitatea TV ar fi foarte generoasă cu “burtierele” și campaniile de promovare pe care le oferă propriilor prezentatori. O distinsă doamnă din lumea literelor românești se prezenta cu numele de familie ale celor doi soți (desigur, succesivi), astăzi decedați ambii: de la unul folosea o poziție de prestigiu în lumea culturală, iar de la altul, mașina de serviciu, fiindcă cel de-al doilea era director de muzeu.

Toate aceste istorii sună, din păcate, nepoliticos la adresa răposaților. Dar tocmai despre asta e vorba: nu poți să-i lași pe aceștia să se odihnească liniștiți dacă le perpetuezi numele ca pe un: “Uite cu cine m-am măritat eu (mai demult…)!” Riști să iasă “Văduva veselă”.

Articol apărut în ediția de tipar a “României libere” de marți, 28 octombrie 2010 Trimiterea de pe site

UPDATE: Am aflat că Gabriela Vrânceanu-Firea a spus pe undeva că nu vrea să-și mai schimbe “numele de scenă” odată, cu alte cuvinte, intenționează să rămână Vrânceanu-Firea. Sigur, asta nu schimbă sensul celor spuse mai sus, dar arată că stimata doamnă percepe problema de brand personal, ceea ce e bine pentru ea.

4 thoughts on “Când starea civilă n-are stare”

  1. Ar fi nedrept ca doar ea sa-si “hyphen”-eze numele, sa-l vedem si pe nea Pandele!
    Totusi putem da si peste efecte stranii. Fosta mea nevasta mi-a pastrat numele, iar cand s-a recasatorit i l-a pasat si actualului sot, amandoi “hyphen”-eaza acum.
    Ma simt un patriarh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *