Brandul Iliescu

Singura imagine personală care merită discutată pe 22 decembrie e, oricât de indigest sună, a lui Ion Iliescu. Cum și-a construit brandul fostul președinte al României?

Despre discreția ocultă cu care și-a creat Iliescu piedestalul am discutat altundeva (Cum să devii un Nimeni, Editura Humanitas). Venit după Ceaușescu, președintele FSN a fost fără îndoială preocupat de o construcție de imagine contrastantă. Ca dovadă, de exemplu, faptul că prima doamnă a acelor ani, Nina Iliescu, a fost foarte rar văzută în public, deși surse din apropierea fostului președinte vorbesc despre marea influență a acesteia. Desigur că o comparație cu Elena Ceaușescu era de evitat.

De fapt, ceea ce pretențios am putea numi ambiguitatea retorică a puterii lui Iliescu începe foarte devreme, la acel “cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă”. Avem aici un fals enunț de politețe – “cu voia dumneavoastră”, care mai curând întărește autoritatea decât cere o concesie – și derutantul “ultimul”, care poate însemna, și înseamnă, “primul”. Iliescu beneficiase, oricum, de ceea ce azi am numi o campanie virală sau word of mouth marketing, marketingul din gură-n gură, zvonistica referitoare la faptul că Iliescu ar fi pregătit “de ruși” ca să-i ia locul lui Ceaușescu. E întâmplător faptul că azi Iliescu se mișcă dezinvolt pe blog?

Capabil să țină în mână, administrativ, haosul din fostul CC și apoi din televiziunea acelor zile, Iliescu a știut mai apoi să corespundă așteptărilor populare. Schimbarea de putere din 1989 s-a petrecut la inițiativa și cu concursul unei minorități. De fapt, România a participat la evenimente timorată, prin intermediul cutiei catodice în care evoluau Dinescu, Caramitru și alții. Din timorare s-a născut dorința de “liniște” și de aici, sloganul “un președinte pentru liniștea noastră”. Formulă mai tardivă, consemnată în campania din 1992 a lui Ion Iliescu, aceasta se asortează foarte bine cu “Lăsați guvernul să lucreze” și alte enunțuri spontane ale primelor luni din 1990.

De fapt, Iliescu și compania știau foarte bine ce și cui propun. Cine și-a închipuit că are în față o adunătură de bolșevici rudimentari a pierdut. Repetat.

Articol apărut în ediția de tipar a “României libere” de miercuri, 22 decembrie 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *