Blogu’ lu’ Phoenix UPDATED: Urme de viață pe Marte!

Robotul spațial (așa se spune?) Phoenix a amartizat azi noapte, pe la ora 3.00 ora României, pe, bineînțeles, Marte, undeva în zona arctică a planetei. E o măgăoaie de dimensiuni respectabile, iar misiunea are o amploare nemaiatinsă de NASA din epoca Viking (1976). Interesant e ceea ce se găsește pe NASA.gov, printre altele un blog al misiunii, dar și poze care arată că amartizarea s-a petrecut cu bine. Imaginile continuă să sosească.

Marte vazut de Phoenix

UPDATE: Grație corespondentului meu pe Marte Troniu, am obținut și o imagine cu un marțian:

Martian

Sursa. Aceeași poză, de pe NASA.gov:

Phoenix

Lăsând gluma la o parte, imaginile sunt deocamdată alb-negru sau colorizate de NASA. Phoenix a aterizat în zona arctică pentru că acolo se presupune un strat de permafrost, altfel spus, apă înghețată amestecată cu “pământ” marțian. Misiunea are ca scop detectarea eventualelor urme de viață, iar viața este de căutat acolo unde este și apă.

9 thoughts on “Blogu’ lu’ Phoenix UPDATED: Urme de viață pe Marte!”

  1. Normal ca nu ar fi avut sens sa-i spunem aterizare, dar asa ciudat suna “amartizat”. Ei…daca nu prea am avut motive sa folosim cuvantul pana acum. 🙂

  2. Uitindu-ma la imaginea a doua ma gindesc ca, dupa ce au strivit motanu ala, raspunsul la intrebarea celebra suna cam asa: “Nu mai exista viata pe Marte!”

  3. Eu insumi: da, expeditia cauta chiar viata pe Marte, ceea ce ne baga intr-un fel de blocaj mental: a obtinut raspunsul la intrebare, eliminand totodata si intrebarea.

  4. stai sa te gandesti… milioane de dolari bagati pe R&D, sute de ingineri, tehnologie de ultima ora.. si tot ce poate face masinaria aia e sa trimita niste poze alb negru :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *