Bătaia phableturilor. Samsung Galaxy Note 4 vs. iPhone 6 plus

Lansate anul trecut în toamnă, telefoanele de top de la Apple și Samsung, iPhone 6 Plus și Galaxy Note 4, au ajuns și în magazinele românești. Quickmobile mi-a trimis în teste două device-uri de felul ăsta și după ce le-am sucit în diferite moduri, am câteva concluzii interesante.

Ce sunt phableturile și ce treabă au ele

6 Plus și Note 4 au ecrane de 5,5 și 5,7 inchi. E o grămadă, în ideea că primul iPhone, lansat în iunie 2007, avea diagonala de 3,5 inchi. În timp ce Apple a fost multă vreme conservator cu dimensiunile de ecran (care au crescut doar la 4 inchi la iPhone 5 și au rămas acolo la 5s/5c), concurența – inclusiv Samsung -, a pus în vânzare diferite modele și variante, dintre care cele de top ofereau ecrane mai mari. Așa a apărut categoria așa-numitelor phablets (de la phone și tabletă), device-uri cu diagonala între 5,3 și 6,9 inchi, care sunt un fel de intermediar între smartphone-ul tipic și tabletă. Surse destul de credibile și convingătoare spun că acest gen de hibrid va scoate, în timp, tabletele de pe piață, lucru despre care am scris deja. Ecranele Note 4 sau iPhone 6 Plus au o rezoluție superbă și permit o organizare a conținutului de care autorii de app-uri nu se folosesc încă pe deplin, așa cum comentam la linkul de mai sus.

Va mai fi loc pe piață pentru smartphone-urile de 3,5-4 inchi peste câțiva ani? Posibil, da, fiindcă dimensiunile mari înseamnă și o anumită dificultate de utilizare. Cum se zice, phablet-urile nu pot fi folosite cu o singură mână. În buzunar, nu mi s-a părut că deranjează. Dar dacă vrei să dai tap-uri în colțul opus mâinii cu care ții telefonul, e dificil. La fel, și să tastezi lucruri cu degetul de la mâna cu care ții telefonul. Avantajele legate de display mare vin la pachet cu dezavantaje; s-a tot vorbit de faptul că Apple a fost multă vreme conservator cu dimensiunile iPhone fiindcă 3,5-4 inchi sunt un fel de “proporție de aur” în materie de mobile, stabilită de Jony Ive și Sfântul Steve.

Dacă nu aveți în mână device-uri de diferite dimensiuni, vă puteți da oarecum seama de diferențe la o comparație între iPhone 6 plus, iPhone 6 și iPhone 5 (cu sau fără s).

iPhone 6 Plus vs. 6 vs. 5: display-uri de 5,5, 4,7 și 4 inchi

iPhone 6 Plus vs. 6 vs. 5: display-uri de 5,5, 4,7 și 4 inchi

Care e mai bun?

Greu de spus. Am sucit Note 4 pe toate fețele și m-am plimbat vreo săptămână cu iPhone 6 Plus în buzunar. Impresia mea hands on este că display-ul Note 4 e puțin mai bun, lucru care se vede și în specificațiile tehnice (1080X1980 la iPhone, 1440X2560 la Note). iPhone-ul de aluminiu pare mai greu decât Samsungul de plastic (specificațiile spun pe dos, 172 de grame la iPhone, 176 la Note) și se simte mai solid în mână, în ciuda poveștilor despre bending (îndoit), care mi se par exagerate, după ce am ținut aparatul în buzunarul de la jeanși câteva zile.

Dacă chiar vă gândiți să vă cumpărați așa ceva, decizia depinde de mai multe lucruri – preț, calculatorul cu care vă conectați și funcționalități. Prețul e clar în favoarea Note 4 (3.299,90 RON vs. 4.599,90 pentru iPhone 6 Plus la Quickmobile), dacă nu cumva nu găsiți un deal anume, cu abonament, cu unul din operatorii de mobile. Din punctul de vedere al funcționalităților, stylusul cu care vine Note 4 poate fi un plus, dacă doriți să mâzgăliți note. L-am testat și pot spune că față de alte device-uri anterioare, care propuneau ideea fără prea mare succes, ceea ce Samsung numește S Pen funcționează. Clipul Samsung nu prea minte în sensul ăsta:

În favoarea lui Note 4 e și ecranul un pic mai bun, deși iPhone 6 Plus e și el impecabil din acest punct de vedere: am fost două zile la munte și am lăsat Kindle-ul acasă, dar am citit cu spor ultimul Houellebecq pe aplicația de iOS. iPhone-ul are în orice caz rost dacă ai și laptop Apple, fiindcă de la OSX Yosemite/iOS 8, chestia numită Continuity funcționează minunat. Te lasă să începi un mail pe tabletă/telefon și să-l continui pe calculator, să deschizi aceleași ferestre de browser pe toate device-urile, să ai aceleași poze în iCloud și multe altele asemenea, care se adaugă la agenda și notele care sunt în comun de mai multă vreme. Poți, în plus, vorbi la telefon de pe laptop, ca pe Skype, dacă telefonul e la încărcat, în altă cameră.

Caracteristicile tehnice, în sine, nu prea spun nimic. Puteți vedea aici o comparație făcută de CNET, dar procesorul mai lent al iPhone 6 plus nu înseamnă că acesta se mișcă mai prost sau altele asemenea. Diferența dintre cele două camere (16 megapixeli la Samsung, 8 la iPhone) nu e nici pe departe de la cer la pământ, fiindcă cea de iPhone este mai bine optimizată pentru lumină proastă și după unii revieweri redă mai bine culorile. Dacă postezi imaginile pe Net la o rezoluție rezonabilă sau printezi la o imprimantă A4, nu contează. O comparație mai detaliată găsiți pe Business Insider.

Concluzia

După ce am mutat SIM-ul din iPhone 6 Plus înapoi în iPhone 5, am avut o senzație de familiaritate/confort. Phabletul e ceva cu nume ciudat/dizgrațios în română, dar cu siguranță o categorie de sine stătătoare. Probabil, există sau vor exista utilizatori de phablet și utilizatori de smartphone. Nu știu exact ce se va întâmpla cu tableta, fiindcă iPad-ul nostru e aruncat pe nu știu unde cam de când Ana-Maria are iPhone 6 (fără plus).

Dincolo de acest gen de opțiune, trăim într-o epocă în care hardware-ul nu mai contează atât de tare, ca dovadă și faptul că în lume există încă destui utilizatori de iPhone 4s, adică aflați la a treia generație în urmă. Suntem într-o epocă în care, dincolo de considerentele de mai sus, upgrade-ul de hardware va fi dictat de sistemul de operare. Acum câteva luni, am făcut cadou cuiva un bătrân HTC Desire HD, lansat în 2010. Din punct de vedere hardware, era ok, dar Androidul 2.ceva care rulează pe el era destul de greu de suportat. Omul respectiv și-a luat peste puțin timp un device cu Android contemporan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *