Barna. Din niște motive pe care nu le-ați auzit

Prezidențialele astea sunt atât de action, încât era să uit de ele și să nu scriu textul pe tema “cu cine votez” pe care-l livrez aici odată la câțiva ani. Mai mult, am început prin a mă gândi să nu mă duc la vot în turul I: dacă ați mai intrat pe Comanescu.ro ați văzut poate că din 1990 încoace, m-am dus la urne doar atunci când am avut ceva de câștigat. Și întotdeauna am câștigat. Și totuși, m-am hotărât, îl votez pe Barna. Am niște motive pe care nu le-ați mai auzit. 

O prietenă bună, celebră, mă întreba care dintre “narative”, cum li se zice, va funcționa: “Votați Iohannis ca să iasă din turul I și să nu mai pierdem timpul” sau “Votați Barna ca să nu intre Dăncilă în turul al doilea”. N-o să zic cine-i prietena, că nu i-am cerut voie, dar să zicem că astea ar fi enunțuri de propagandă, eficiente în măsura în care sunt adevărate – și, ca scop, că altfel nu se poate vorbi de viitor, sunt. O să încep prin a spune că după părerea mea al doilea funcționează, fiindcă USR e mai aproape de masa totuși importantă a indecișilor doar vag politizați, cărora le dă un motiv pentru votul în turul I. La Iohannis, vorbim de un electorat în mai mare măsură tradițional, al PNL-ului, mai convins, care poate fi mai puțin expandat pe ultima sută de metri. Sau, în orice caz, victoria în turul I nu e un motiv suficient pentru deranjul la acest tur al susținătorilor soft, care au apărut de niciunde ca să-l facă președinte în 2014.

Chestia e că la enunțul al doilea, acela mai eficient, am o problemă: în rol de primadonă, Dăncilă a reușit să facă în câteva luni tot ceea ce ținea de ea pentru a-și termina definitiv cariera politică, provocând și daune foarte greu de reparat PSD-ului. Am urmărit cu o satisfacție maximă, e drept nu foarte creștinească, cum creatura asta (în sensul existenței creaturale a lui Berdiaev), pusă într-un rol mult peste posibilitățile ei, a dovedit o eficiență pe care nici măcar copilul lui Traian Băsescu, al Elenei Udrea și al Monicăi Macovei (nu mă refer la Boc) nu ar fi putut-o avea. Lui Dăncilă i-era mult mai bine atunci când Dragnea o ținea de tije, ca pe Miss Piggy. Lăsată de capul ei, a produs carnagiu.

Și-atunci, de ce n-am băga-o în turul al doilea? Turul al doilea înseamnă pentru ea o șansă bună de supraviețuire politică, iar dacă ea supraviețuiește în fruntea PSD-ului, mai are destulă vreme să facă ravagii. Deci nu, nu din motivul ăsta votez Barna.

Din punctul meu de vedere, Barna merită deranjul din alt motiv. Am mai puțin grija PSD-ului, cât a celor care ar putea tulbura apele în sens bun, și aduce un suflu nou, în politica românească. Iar cei care pot face asta sunt USR și Plus. Niciuna dintre formațiuni nu e ideală. Ultimul lucru care mi s-a părut o rază de lumină în politica românească a fost programul pe puncte al lui Cioloș/Plus, care conține idei care țin de o reformă profundă, inclusiv constituțională, a României. Și alte partide au venit cu idei similare după, dar dacă nu greșesc, Cioloș/Plus au fost primii. Și până la urmă Cioloș îl susține, vorba afișului, pe Barna.

N-am nicio garanție că Plus va deveni un superpartid, până acum nu s-a mișcat cine știe ce. Nu mi se pare că Iohannis a fost cel mai prost președinte la României, o să-l votez în turul al doilea, dacă e cazul. Mă bucur că Ludovic Orban s-a dovedit, reușind să formeze un guvern, mult mai mult decât un mandolinist – lucru pe care-l spuneam prietenilor de mult. Și, mai ales, nu am niciun fel de garanții că Barna se va dovedi un politician de statură. Dimpotrivă, investigația RISE îl profilează ca pe un parazit de fonduri europene, nu neapărat corupt în sens legal, dar nici vreo lumină politică, capabilă să își asume destinul unei țări. Totuși, statura de șmecheraș occidentaloid a lui Barna e pentru mine o mare, mare garanție. Omul ăsta avea 30 de ani când România a intrat în Uniunea Europeană și și-a petrecut existența profesională ocupându-se fix cu Uniunea Europeană, iar ea, Uniunea, l-a hrănit. Nu-l văd trăgând în alte direcții și în politica românească, orientarea geopolitică, până la proba contrarie, cel mai important lucru. Să nu uităm că un Ion Iliescu voia în Pactul de la Varșovia cu un an înainte ca acesta să fie dinamitat de Havel și Walesa și că semna tratate cu Gorbaciov cu câteva luni înainte de desființarea URSS. Chestia asta ne-a întârziat vreo cinci ani.

Știu că e o garanție jalnică, dar e una solidă.

2 thoughts on “Barna. Din niște motive pe care nu le-ați auzit”

  1. fără îndoială, motivele invocate nu le-am mai auzit. fără dubii, garanția este jalnică! dar nu solidă: dacă uniunea europeană l-a hrănit, nu-nseamnă că domnul barna n-ar putea găsi un depozit alimentar mai bun, la est sau și mai la est. stiți, raționamentul din articol aduce cumva cu asocierile criminalistice ușor amuzante ale detectivilor lui sir arthur conan doyle! ce spuneți? …trăind la sibiu și fiind om de-al locului, nu din cei care lopătează în amonte, pe oltul lui bogza, îl miros mai bine pe domnul candidat barna și, vorba unui consătean de-al părinților săi, „nu l-aș lua nici la întors oile”… am și niște poze cu grupul de protestatari rezist din fața sediului psd: vreo doi au dosare penale. pe urmă, programul politic usr… vă rog, dacă n-ați făcut-o, consultați-l! așadar, nu tot ce începe bine se și dovedește a fi bun. până una-alta, cum o fi iohannis, mi se pare mie sau psd este la cel mai de jos (formulare uzuală, dar nefericită) prag din istorie? și atunci? barna la sibiu va lua sub douăzeci de procente, iar catastrofala viorica undeva în jurul valorii de zece, în cazul fericit pentru ea. cu respect, vă doresc numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *