6 motive ca să votezi un independent sau un partid mic, eventual pe Nicușor Dan

Cu excepția lui 1990, știți poate că eu unul am jucat “la rezultat”, adică am votat numai cu câștigători: Constantinescu în ’96, Băsescu în 2004 sau Iohannis în 2014. Nu mi s-a părut că e cazul să mă implic în mizerii gen Iliescu-Vadim (2000) sau altele, fiindcă mi s-a părut că un vot într-o situație disperată e o pierdere de timp. Ei bine, alegerile de mâine s-ar putea să fie primele în care joc cu perdanții, adică o să votez în scârbă Nicușor Dan, care probabil e un studiu de caz perfect despre cum NU se face o campanie electorală. Am pus chiar un pariu cu o susținătoare a lui că Dan va ieși din campanie cu mai puține procente decât a intrat, iar în momentul de față, e creditat cu 16% față de 18-20%, cât spuneau sondajele inițiale. Motivele pentru care merită să votezi cu un independent sau un partid mic, fie ele și nesatisfăcătoare, există.

 1. Partidele mari au făcut alegeri într-un singur tur ca să blocheze accesul altora la putere. Dacă nu ești penelist sau pesedist, asta înseamnă că politicienii își bat joc de tine și cel mai la îndemână mod de a nu te lăsa călcat în picioare e un vot.
 2. Orice vot pentru Nicușor Dan sau independenți/partide mici în orașe e omologarea unei “a treia căi”, a outsiderilor politici, iar asta ar trebui să te intereseze, fiindcă problema României în momentul de față e clasa politică actuală, în ansamblu. Presupun că dacă intri aici pe blog nu-ți place Gabi Firea, dar dacă mai aveai nevoie de o dovadă, știi fluturașul ăsta mizerabil făcut de PNL?
  IMG_4398
 3. Un corolar la treaba de mai sus e că voturile pentru Nicușor Dan/USB sau alți independenți/alte partide mici care au prins o oarecare viteză le creează acestora un viitor politic. Dimpotrivă, apatia electoratului tânăr, anti-sistem, e lapte și miere pentru partidele vechi.
 4. Votul tău s-ar putea să nu conteze la primar – jocurile sunt făcute în multe orașe -, dar contează pentru Consiliul Local. Până la urmă, Consiliul e cel care ar trebui să aibă puterea. Chiar o minoritate sau o mână de oameni normali poate face multe acolo, fiindcă problema cea mare a administrației locale se rezumă la furtișaguri și contracte atribuite clientelei. Partidele mici pot și vor transparentiza Consiliile Locale, oricâți nou-veniți se vor corupe în timp.
 5. Ți se pare că în România decizia politică depinde de două “turme” de alegători dependenți, îmbătrâniți, bugetari sau pensionari, cărați la vot de activele de partid ale PSD și PNL? Îi disprețuiești? Gândește-te altfel: ei au un deal politic clar cu PSD sau PNL. PSD sau PNL le fac promisiuni și se țin de cuvânt din bugetele locale și centrale, altfel spus din contribuțiile tale fiscale. Nu e vorba de “sacoșe cu zahăr și ulei”, ci de niște partide care le reprezintă într-o oarecare măsură interesele. Dacă ei sunt o “turmă” de “idioți bătrâni, manipulabili și egoiști”, tu cum faci să pierzi mereu, de atâția ani în fața lor, formulând aceste constatări la bere și nu în cabina de vot?
 6. Dacă ești în București sau dintr-un alt loc în care sondajele îți spun că situația se prezintă cu umflături, gândește-te cum ar fi arătat România fără răsturnarea de la turul al doilea al prezidențialelor din 2014 sau fără mișcările de stradă post-Colectiv, care au creat guvernul Cioloș. În primul caz a fost vorba de democrație reprezentativă (vot), în al doilea, de democrație participativă. Acum e momentul, din nou, pentru vot.

P.S.: Dacă ești din Brașov, ți-l recomand pe Mihai Sturzu. Nu e niciun secret că l-am ajutat în diferite proiecte politice – inclusiv în campania de față, pe ici, pe colo. Unul din proiectele în care m-am implicat e ideea partidelor cu trei membri, lansată de Dan Mașca din Târgu Mureș (un alt om pe care-l recomand), pe care Sturzu a dus-o la bun sfârșit, încăierându-se întâi cu mahării din PSD, apoi cu comisia de specialitate și în fine cu plenul. Probabil cea mai mare realizare a mea în zona politică a fost să-l încurajez și să-l ajut pe Mihai să ducă la bun sfârșit ideea. Sturzu și Mașca sunt doi oameni care au făcut lucruri și cumva, toți nicușordanii din politica actuală românească sunt copiii lor. La Brașov, meciul e clar: Sturzu se bate cu Scripcaru, care a candidat ca “independent” pentru ca acum două zile PNL-ul local să-și lase baltă propriul candidat și să recomande alegătorilor unul din cei mai cunoscuți suspecți de corupție din politica românească.

8 thoughts on “6 motive ca să votezi un independent sau un partid mic, eventual pe Nicușor Dan”

 1. Stimate domnule Comănescu
  Deși – conform opiniei dvs. – fac parte din turma “idioților bătrâni” voi vota Nicușor Dan, în pofida micilor stângăcii din campania dsale.
  Generalizați eronat, exagerat și cu o oarecare doză de pretinsă superioritate.

  1. Să știți că și eu am aproape 50 de ani, în primul rând, și în al doilea – expresiile alea nu-mi aparțin, modific acum și pun ghilimele ca să se înțeleagă clar că nu e opinia mea, ci ce tot aud prin cercurile mele.

 2. P.S.: Dacă ești din Brașov, ți-l recomand pe Mihai Sturzu……….?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Bun “sfat”.
  In ceea ce priveste votul meu pentru Bucuresti in mod clar NU pentru Nicusor Dan.
  Nu vreau sa traiesc in orasul meu experimentul “mazare”.
  Nu o iubesc nici pe “firea”, asta e viata nu intotdeauna e cum vreau eu.
  Azi se anunta frumoasa si nu ramane decat sa ne bucuram ca e ultima zi fara ca “firea” sa fie primar.

 3. Stiu ca primul meu comentariu a fost sters si degeaba astept moderarea.
  Ratatul tau preferat doar ce anuntat ca rahatul sau de miscare care cica ar fi de natura civica se transforma in forta politica pentru alegerile parlamentare din toamna lui 2016.
  Cand spun ca ratat, asa a fost, asa va fi ma refer la faptul ca PSD-ul nu-l va invita niciodata la masa cea bogata.

  1. Precum vezi, comentariul nu a fost șters, scuze că l-am validat târziu, dar pur și simplu nu am avut timp să mă ocup de blog. În privința lui Nicușor Dan, n-am mari iluzii, vezi și ce am scris după:

   https://www.comanescu.ro/de-ce-a-pierdut-nicusor-dan.html

   Mă interesează în schimb ideea apariției unei forțe politice noi, pe lângă partidele vechi. Deși mai e mult până departe. În altă ordine de idei, hai să nu scriem cu “rahat” pe-aici și altele pls.

Leave a Reply

Your email address will not be published.