Zodia măgarului

Ludovic Orban a fost ales vicepreşedinte pentru comunicare şi relaţii publice al PNL cu un număr frumuşel de voturi pentru, 769. Pentru cei care nu-şi amintesc ce comunică el, Ludovic Orban, să spunem că prin martie 2006 a sfătuit femeile din PNL-Alba Iulia să nu urmeze exemplul Ralucăi Turcan, al Mioarei Mantale şi al Elenei Udrea, cu precizarea:

“Nu e nevoie să treceţi prin patul unui şef pentru a promova.”

Toată povestea ajunsese şi în atenţia consiliului pentru combaterea discriminării – mai ştie cineva ce s-a ales?

Poate că vicele cu comunicarea şi relaţiile publice se ocupă cu a comunica/face publice relaţiile şefului, în PNL? Vorbind serios, văd că se poartă un nou stil de oratorie în politica românească: a măgarului. Şi când îl asemăn pe Ludovic Orban cu un măgar, n-aş vrea să se înţeleagă că mă refer la lungimea unor extremităţi, cum ar fi urechile şi altele, la regimul vegetarian sau la legea morală din el. Ci la faptul că rage de-ţi pocnesc timpanele, dar/deci se face auzit.

În accepţiunea asta, alţi măgari cu valenţe politice – sau politicieni cu voce de măgar – sunt desigur Vadim, Gigi Becali şi, atunci când fumează prea mult şi tuşeşte chestii gen “centura politicii” sau are un acces de anglofonie, Traian Băsescu. Asistăm la naşterea unui nou stil oratoric în politica românească. Partidele se interesează mai mult de ceea ce “trece” la ştirile de seară, la TV, decât de corectitudine politică, decenţă şi alte fleacuri europene.

P.S.: Câte din cele 769 de voturi pe care le-a primit Ludovic Orban au fost ale unor femei?

 1. Cristian China Birta Reply

  liberalii nu si-au adus aminte de declaratile discriminatorii ale lui orban cand i-au dat voturile
  pentru ei au contat 3 lucruri in opinia mea
  1. a fost cel mai vehement liberal contra lui basescu iar in PNL de acum anti-basescianismul este o forma adecvata de legitimare interna
  2. desi liberalii il sustin pe tariceanu ca presedinte (pentru ca nu exista alta varianta in acest moment) membri de partid sunt totusi foarte atenti la posibilele derapaje ale acestuia spre o conducere in care sa premierul sa isi bage toate pilele, asa ca orban a fost vazut ca o contrapondere a inceractii lui tariceanu de a-si numi oameni in functie de conducere
  3. in campania electoral continua in care se afla partidele politice acum, un om atat de bataios ca orban pare liberalilor mult mai bun decat unul ca bogdan olteanu pentru ca frustrarile liberalilor fata de un tariceanu care doar incaseaza si nu loveste inapoi sunt rezolvate cat de cat de limbajul de cartier al lui orban

 2. Christiansen Reply

  Orban … comunica foarte eficient … mesajul conteaza mai putin. Daca liberalii apreciaza mai mult acest aspect, e treaba lor … oricum sunt in usor declin … si solutii nu prea apar …

 3. Iulian Comanescu Reply

  Cristi: deci Orban e anti-Băsescu, dar nu e pila lui Tăriceanu, da? Din tot ce spui tu, liberalii şi-au rezolvat la propriul congres mai mult probleme interne. I-a preocupat interacţiunea cu propriii susţinători doar la “3”, în ideea că se caută un guraliv, cam ce am susţinut şi eu cu “oratoria măgarilor” mai sus. Te-ntreb, că eşti mai informat ca mine în chestiile astea: ceva de platformă, ideologie, s-o fi discutat? Care-i oferta electorală a PNL, dacă tot suntem în campanie? Discursul lui Orban?

  De remarcat totuşi ca Ludovic Măgarul nu foloseşte limbaj de cartier. El etalează o gândire de cartier, ceea ce e altceva. În ultimă instanţă, gafa lui cu Udrea-Turcan-Mantale ascunde şi o doză de onestitate, ca să spun aşa. Presupunând că insinuările lui se referă la ceva real, iată cum realităţile de cartier fac parte din politica românească, deci cumva trebuie să vorbim şi despre ele, nu?

 4. cristi Reply

  Buna observatia asta despre noul stil in comunicarea politicului. Cred insa ca acela care l-a lansat si l-a impus este Adrian Nastase. Imi aduc aminte cum i se magarea discursul pe masura ce treceau anii in mandatul sau si pe masura ce era tot mai sigur pe el, pe pozitia lui si pe viitorul lui. Discursul era magaresc fara deosebire de imprejurari: in raspunsurile catre ziaristii asteptandu-l la vreo iesire, in declaratiile si replicile de la intalnirile de partid (stenogramele), in parlament (acolo a fost zisa celebra “… ii invita sa vina sa-mi numere ouale…”).
  Continuand recursul in timp, nu pot sa nu-mi amintesc de perlele lui Iliescu din care cred ca-si trage seva actualul stil magaresc.

 5. Victor Ciutacu Reply

  1. Ca si comunicator, Orban e cu trei clase peste Olteanu. Ceea ce, pentru viitoarea lupta anti-Basescu, e un asset.
  2. Limbajul magaresc convine unei bune parti a partidului, care, chiar daca la vedere stramba din nas, aproba multe dintre spusele lui.

 6. stefan Reply

  Cred ca toti cei care interpreteaza sfatul dat de Orban penelistelor ca fiind o dovada de discriminare dau dovada de ipocrizie. Se fac ca nu stiu ca exista, din pacate, o multime de asemenea cazuri nu doar in politica romaneasca, ci in intreaga societate (inclusiv, sau mai ales in presa!). La fel de adevarat este ca acest gen de promovare nu este inventat in Romania, fiind destul de raspindit in tarile pe care sintem obisnuiti sa le luam ca exemplu. Vreau sa fiu bine inteles: nu sint un suporter al lui Ludovic Orban, dar faptul ca a recunoscut – ca barbat – ca asemenea lucruri se petrec inclusiv in PNL mi se pare pozitiv. Si da, sint convins ca au existat membre PNL care l-au votat tocmai pentru ca a indraznit sa spuna public acest lucru. Si, a propos de limbaj magaresc: nu am vazut intre exemplele date mai sus unul celebru, ignorat in mod ciudat: este vorba de declaratia lui Traian Basescu care spunea ca el nu face sex cu fundu”, ca Nastase. Ceva mai tirziu, in campania electorala, dl. Basescu a dat-o la intors: un sfert dintre romani sint homosexuali!!! Si sa nu uit: Consiliul pentru combaterea discriminarii a ajuns in cazul Orban la o concluzie de bun-simt, adica aceea ca nu este cazul sa intervina.

Post your thoughts