Zodia măgarului

Ludovic Orban a fost ales vicepreședinte pentru comunicare și relații publice al PNL cu un număr frumușel de voturi pentru, 769. Pentru cei care nu-și amintesc ce comunică el, Ludovic Orban, să spunem că prin martie 2006 a sfătuit femeile din PNL-Alba Iulia să nu urmeze exemplul Ralucăi Turcan, al Mioarei Mantale și al Elenei Udrea, cu precizarea:

“Nu e nevoie să treceți prin patul unui șef pentru a promova.”

Toată povestea ajunsese și în atenția consiliului pentru combaterea discriminării – mai știe cineva ce s-a ales?

Poate că vicele cu comunicarea și relațiile publice se ocupă cu a comunica/face publice relațiile șefului, în PNL? Vorbind serios, văd că se poartă un nou stil de oratorie în politica românească: a măgarului. Și când îl asemăn pe Ludovic Orban cu un măgar, n-aș vrea să se înțeleagă că mă refer la lungimea unor extremități, cum ar fi urechile și altele, la regimul vegetarian sau la legea morală din el. Ci la faptul că rage de-ți pocnesc timpanele, dar/deci se face auzit.

În accepțiunea asta, alți măgari cu valențe politice – sau politicieni cu voce de măgar – sunt desigur Vadim, Gigi Becali și, atunci când fumează prea mult și tușește chestii gen “centura politicii” sau are un acces de anglofonie, Traian Băsescu. Asistăm la nașterea unui nou stil oratoric în politica românească. Partidele se interesează mai mult de ceea ce “trece” la știrile de seară, la TV, decât de corectitudine politică, decență și alte fleacuri europene.

P.S.: Câte din cele 769 de voturi pe care le-a primit Ludovic Orban au fost ale unor femei?

7 thoughts on “Zodia măgarului”

 1. liberalii nu si-au adus aminte de declaratile discriminatorii ale lui orban cand i-au dat voturile
  pentru ei au contat 3 lucruri in opinia mea
  1. a fost cel mai vehement liberal contra lui basescu iar in PNL de acum anti-basescianismul este o forma adecvata de legitimare interna
  2. desi liberalii il sustin pe tariceanu ca presedinte (pentru ca nu exista alta varianta in acest moment) membri de partid sunt totusi foarte atenti la posibilele derapaje ale acestuia spre o conducere in care sa premierul sa isi bage toate pilele, asa ca orban a fost vazut ca o contrapondere a inceractii lui tariceanu de a-si numi oameni in functie de conducere
  3. in campania electoral continua in care se afla partidele politice acum, un om atat de bataios ca orban pare liberalilor mult mai bun decat unul ca bogdan olteanu pentru ca frustrarile liberalilor fata de un tariceanu care doar incaseaza si nu loveste inapoi sunt rezolvate cat de cat de limbajul de cartier al lui orban

 2. Orban … comunica foarte eficient … mesajul conteaza mai putin. Daca liberalii apreciaza mai mult acest aspect, e treaba lor … oricum sunt in usor declin … si solutii nu prea apar …

 3. Cristi: deci Orban e anti-Băsescu, dar nu e pila lui Tăriceanu, da? Din tot ce spui tu, liberalii și-au rezolvat la propriul congres mai mult probleme interne. I-a preocupat interacțiunea cu propriii susținători doar la “3”, în ideea că se caută un guraliv, cam ce am susținut și eu cu “oratoria măgarilor” mai sus. Te-ntreb, că ești mai informat ca mine în chestiile astea: ceva de platformă, ideologie, s-o fi discutat? Care-i oferta electorală a PNL, dacă tot suntem în campanie? Discursul lui Orban?

  De remarcat totuși ca Ludovic Măgarul nu folosește limbaj de cartier. El etalează o gândire de cartier, ceea ce e altceva. În ultimă instanță, gafa lui cu Udrea-Turcan-Mantale ascunde și o doză de onestitate, ca să spun așa. Presupunând că insinuările lui se referă la ceva real, iată cum realitățile de cartier fac parte din politica românească, deci cumva trebuie să vorbim și despre ele, nu?

 4. Buna observatia asta despre noul stil in comunicarea politicului. Cred insa ca acela care l-a lansat si l-a impus este Adrian Nastase. Imi aduc aminte cum i se magarea discursul pe masura ce treceau anii in mandatul sau si pe masura ce era tot mai sigur pe el, pe pozitia lui si pe viitorul lui. Discursul era magaresc fara deosebire de imprejurari: in raspunsurile catre ziaristii asteptandu-l la vreo iesire, in declaratiile si replicile de la intalnirile de partid (stenogramele), in parlament (acolo a fost zisa celebra “… ii invita sa vina sa-mi numere ouale…”).
  Continuand recursul in timp, nu pot sa nu-mi amintesc de perlele lui Iliescu din care cred ca-si trage seva actualul stil magaresc.

 5. 1. Ca si comunicator, Orban e cu trei clase peste Olteanu. Ceea ce, pentru viitoarea lupta anti-Basescu, e un asset.
  2. Limbajul magaresc convine unei bune parti a partidului, care, chiar daca la vedere stramba din nas, aproba multe dintre spusele lui.

 6. Cred ca toti cei care interpreteaza sfatul dat de Orban penelistelor ca fiind o dovada de discriminare dau dovada de ipocrizie. Se fac ca nu stiu ca exista, din pacate, o multime de asemenea cazuri nu doar in politica romaneasca, ci in intreaga societate (inclusiv, sau mai ales in presa!). La fel de adevarat este ca acest gen de promovare nu este inventat in Romania, fiind destul de raspindit in tarile pe care sintem obisnuiti sa le luam ca exemplu. Vreau sa fiu bine inteles: nu sint un suporter al lui Ludovic Orban, dar faptul ca a recunoscut – ca barbat – ca asemenea lucruri se petrec inclusiv in PNL mi se pare pozitiv. Si da, sint convins ca au existat membre PNL care l-au votat tocmai pentru ca a indraznit sa spuna public acest lucru. Si, a propos de limbaj magaresc: nu am vazut intre exemplele date mai sus unul celebru, ignorat in mod ciudat: este vorba de declaratia lui Traian Basescu care spunea ca el nu face sex cu fundu”, ca Nastase. Ceva mai tirziu, in campania electorala, dl. Basescu a dat-o la intors: un sfert dintre romani sint homosexuali!!! Si sa nu uit: Consiliul pentru combaterea discriminarii a ajuns in cazul Orban la o concluzie de bun-simt, adica aceea ca nu este cazul sa intervina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *