Ziua, Dilema și Alexandra Mussolini

Pe site-ul “Dilema” găsesc două fragmente de text foarte, foarte asemănătoare despre Alexandra Mussolini. Primul, în ordine cronologică, e din “Dilema”, al doilea, din “Ziua”.

Ce ziceți, e plagiat sau nu?

9 thoughts on “Ziua, Dilema și Alexandra Mussolini”

 1. sigur, numai ca nu m-am dumirit cine l-a copiat pe mircea vasilescu. cine era autorul articolului din ziua.

  modul de lucru e clar, autorul scoate fise, pe care le concateneaza la o adica. poate mai pling si altii, ca articolul avea mai multe paragrafe. 🙂

 2. Asta-i postarea din Cotidianul:

  Ziua, Dilema Veche – o fi plagiat?

  8 August, 2007 (13:55) | Telegrafic | de Cristian Pătrășconiu
  Va supun atentiei un link. Faptele sint sacre, comentariile sint libere. Si, aici, repet inca o data pentru cei – tot mai putini- care au probleme de intelegere, decente. Fara injuraturi si fara “iesiri in decor”.

  P.S. Pentru cei care nu stiu “M.V.” e Mircea Vasilescu, redactorul – sef al Dilemei Vechi.

 3. Eu cred ca amandoua ziare au plagiat din alta parte.. Wikipedia poate?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Alessandra_Mussolini

  “She pursued an early career as an actress and topless model [1]. She appeared on two covers of European editions of Playboy magazine: Italian Playboy for August 1983, which exploited her family relations with the headline “The Grandchild of Il Duce–Alessandra Mussolini–the Boldness of Grandfather Benito, the sex appeal of Aunt Sophia Loren.” [2], and the German Playboy for November 1983 [3], where she performs a striptease. She has been quoted as saying “When you are an actress, you are dealing with the body. Every actress does topless and stuff like this; you have to.”[4] Sophia Loren acted alongside her in several of her films. [5]”

  Eu cred ca sunt ambele traduceri..

 4. nu stiu in ce masura poate fi considerat plagiat. eu tin foarte bine minte ca, in perioada in care lucram la Ziua (si asta se intimpla cam in aceeasi perioada cu articolul din Dilema), s-a scris despre tanti Mussolini. nu iau apararea celor de la Ziua, ca au si ei bubele lor (mai ales anumite persoane), da’ nu cred sa fie plagiat, ci pur si simplu coincidenta.
  pe de alta parte… declaratia aia putea fi luata de la Dilema, dar putea fi luata si din alta parte. pina la urma, toti avem acces la agentiile de stiri.

 5. Coincidente de fraze intregi ? Informatia sunt de acord ca este aceeasi in agentiile de stiri, dar nu preiei dintr-o agentie tot textul unui articol (cel putin intr-un ziar central nu ar trebui sa se intample asta)

  autorul/autoarea articolului din ziua s-a gandit ca isi face treaba rapid, fara sa observe nimeni, daca preia textul din Dilema Veche si incearca, scolareste, sa modifice un cuvant, doua.

  Este plagiat, clar.

  Iar in privinta glumei de mai sus cu “plagiatul” dlui Comanescu, e greu de comentat asa ceva fara sa-ti bati joc si fara ironii, pt ca ramai in coada la asemenea afirmatie.

 6. Alexandru Petria: întrebarea ta într-o doară are un răspuns destul de simplu – plagiatul se referă în primul rând la asemănarea de formă. Trebuie să știi astfel de lucruri simple ca să-ți poți da cu părerea într-o discuție de felul ăsta. Iar dacă nu le știi, locul tău nu e aici.

 7. in ianuarie, cind mai multi parlamentarii prm-isti si unul pulgar au determinat formarea unui nou grup parlamentar euripean, am citit in mai multe publicatii stirea, basca niste comentarii de genul asta: http://www.prezentonline.ro/article_detail.php?idarticle=3173
  dar a fost meritul lui mircea vasilescu (dilema veche), un cunoscator al scenei politice italiene, sa faca respectiva conexiune cu alessandra mussolini si trecutul ei. e o subtilitate nu prea la indemina oricui.
  un citat savuros din art. lui mv + poza cu alessandra in mare forma aici:
  http://textier.blogspot.com/2007/01/cum-se-rezolv-o-dilem-n-ea-nsi.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *