Ziua a 8-a: Duminica protestelor, în care mai lucrează și alții, mai precis un tip de la Cotroceni

5.000 de oameni, totuși, ceea ce e destul pentru ca toată povestea să aibă șanse să se transforme într-una permanentă. Din câte-mi amintesc din Piața Universității 1990, numărul oamenilor prezenți fluctua foarte tare de la o zi la alta. De regulă, atunci când nu erau evenimente sau chemări la acțiune, mulțimea se contracta rău de tot. În Piața Victoriei, dacă duminică a fost concentrarea de 250-300 de mii de participanți, odihna duminicală ar putea pica, foarte bine, marți. De aceea m-am dus și eu în Piață: nu trebuie să fii savant ca să știi că urmează zile cu lume puțină.În metrou, protestatarii de-abia se văd, au mutre de membri ai unei secte conspirative. E frig ca naiba sau ca-n primele două zile ale protestului, însă starea de tensiune și anxietate din zilele trecute a dispărut, oamenii au un fel de conștiință liniștită a faptului că statul în frig contează. Cam toate pancartele și sloganurile au un numitor comun, demisia. S-au pierdut în ceață ideea exagerată a anticipatelor, dar și paranoia bombelor cu ceas din ordonanțe, care înseamnă din punctul de vedere al unui protest concentrare inutilă pe detalii. În lipsa unui semnal dinspre politicieni, strada s-a regrupat pe singura revendicare politică cu o oarecare doză de realism.

Dar stați puțin, ce-i treaba aia cu “Ați obosit? Ghinion! Noi nu.”? Păi, un semnal dinspre politicieni, mai precis dinspre neamțul ăla care tace tot timpul la Cotroceni. Protestul a priceput și metabolizat imediat momentul culminant din discursul lui Iohannis, replica de la ieșirea pesediștilor din sală, și l-a adăugat pe “Noi nu”. Este exact ceea ce ar fi trebuit să facă politicienii până acum, să arunce în spațiul public propuneri și semnale. Cererea de demisie din Piață e în intervalul “prea mult-prea puțin” descris de Iohannis, care a cerut o soluție guvernului, în acest interval.

În discurs, același Iohannis descrisese “prea puținul” ca abrogare a ordonanței+demisie chinuită a lui Iordache. Ce-ar putea face mai mult PSD? Demisia guvernului, scuze publice sau angajamente. Ce răspuns va da PSD? Dacă a ieșit din sală, s-ar putea să nu dea niciunul. Caz în care Iohannis a anunțat convocări la consultări cu partidele. Impresia mea e că la USR, PNL și probabil UDMR o să fie cele care o să asculte, iar Iohannis o să vorbească. Strada mai are de strâns din dinți în frig doar vreo câteva zile și, probabil, de inventat ceva pentru a aduce mai mulți oameni week-end.

Poate că sunt optimist, dar mi se pare că nu peste mult protestul va mai bifa ceva, concret, pe o listă. În timp ce PSD rămâne pe poziție, adică la aceeași distanță de realitate, oamenii din Piață se apropie de aceeași.

Share this...
Email this to someoneShare on LinkedInShare on RedditTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *