Ziariştii maramureşeni cer judecarea în libertate a lui Dan Pârcălab

Glasul Maramureşului” de azi tipăreşte un comunicat semnat de un număr de ziarişti maramureşeni, în care aceştia cer acordarea prezumţiei de nevinovăţie şi cercetarea în stare de libertate a lui Pârcălab, unul dintre cei trei mari acţionari ai trustului “Gazeta”. Pârcălab a fost arestat preventiv pe 4 ianuarie, după ce mai mulţi manageri ai trustului “Gazeta”, din Cluj, în frunte cu Liviu Man, au suferit aceleaşi rigori ale legii la sfârşitul anului trecut.

“Glasul Maramureşului” preia şi nişte aprecieri laudative la adresa lui Pârcălab ale lui Dan Mihalache, europarlamentar.

Mă gândesc că omul ăsta, Dan Pârcălab, mi-a dat un ymterviu la începutul lui noiembrie, după arestarea lui Liviu Man. După ce mi l-a dat, se întreba, în particular, dacă nu “vin şi peste el” mascaţii. În ymterviu, avansa ideea unei reglări de conturi între grupul “Gazeta” şi o serie de afacerişti locali prezenţi nu foarte des la biserică şi spunea că singura abatere etică pe care a comis-o a fost tămâierea unui om de afaceri, contra reclamă:

Am lins in dos un tip despre care stiam ca e cretin, dar o sa-mi dea o reclama daca spun despre el, la cafea, ca e bun.

“Glasul Maramureşului” mai promovează “Gazeta de Maramureş” de mâine. Publicaţia lui Dan Pârcălab promite: “Număr incendiar. Cazul Dan Pârcălab”.

Textul comunicatului din “Glasul Maramureşului”:

COMUNICAT

Noi, jurnalistii din Maramures, constatãm cu surprindere o formã de agresiune nejustificatã în raport cu demersurile de presã locale. În acest context, privim cu dezaprobare arestarea preventivã a jurnalistului Dan Pârcãlab – director general al Gazetei de Maramures – care ar fi trebuit sã beneficieze de un tratament asemãnãtor cu al altor cetãteni ori potentiali ai vremii (exemplele abundã) si sã beneficieze de o cercetare în stare de libertate. Pânã la o decizie a unei instante definitive si irevocabile si colegul nostru beneficiazã de prezumtia de nevinovãtie. Prin aceastã formã de actiune a unor institutii ale statului, considerãm cã existã posibilitatea neplãcutã de aruncare a blamului asupra unor demersuri de presã in corpore în loc ca responsabilitatea (câtã este) sã apartinã unor cetãteni separat, chiar dacã ei sunt jurnalisti.

Semnează ziarişti de la mai multe publicaţii şi televiziuni locale: “Glasul Maramureşului”, Axa TV, eMaramures.ro, Cinemar, “Gazeta de Maramureş”, “Detectivul de presă”, “Hora locală” şi Orizont TV din Baia Mare.

 

300_glasul_maramuresului_pa.jpg

 

 1. herennia Reply

  cum adica “Noi, jurnalistii din Maramures”??? pai aia care semneaza sunt toti jurnalistii din maramures?

  stii ce-mi displace maxim? ca, de cand a izbucnit scandalul “gazeta”, n-ai facut nimic altceva decat sa incerci din rasputeri sa minimalizezi toate vorbele care au circulat ani de zile despre cei care lucreaza la trustul asta, nascut din faimoasa “scoala ziua”. si asta doar pentru ca sunt oameni pe care ii cunosti.

  ceri sa fi considerat credibil, dar nu esti in stare sa dai o minima dovada de obiectivitate. nu e cam ipocrita atitudinea asta?

  “glasul mm” e logic sa se solidarizeze cu parcalab, ca doar acesta facea servicii ziarului, era, (poate ca inca este) pe statul de plata al ziarului. ca au reusit ei sa se solidarizeze si sa publice un text care incepe cu “Noi, jurnalistii din Maramures” e un lucru. dar tu, marele analist media, care face misto de orice generalizare, cum de ai muscat-o?

  in plus, spune-ne si nou de unde rezulta din textul ala ca se solidarizeaza cu parcalab? ei cer doar cercetarea in libertate, pentru a nu afecta demersul jurnalistic ini general. nu exclud ca responsabilitatea “sã apartinã unor cetãteni separat, chiar dacã ei sunt jurnalisti.”

  chiar asa de prosti iti crezi cititorii incat sa inghita pe nemestecate bombe de-astea?

 2. morsan Reply

  In primul rand, Dan Parcalab nu facea servicii ziarului Glasul MM. A existat un contract de colaborare intre cele doua parti, incheiat perfect legal, dar care nu mai este valabil de luni bune.
  si solidaritatea ziaristilor din Maramures chiar exista. Cam toate institutiile de presa au semnat acel comunicat. Asa ca, daca tot mesteca cititorii “bombe” din astea, ar face bine sa le mestece pana la capat. In plus, aproape toate partidele au emis comunicate prin care se solidarizeaza cu demersul jurnalistilor maramureseni. Mai mult, astfel de demersuri au fost facute de maramureseni de toate categoriile sociale, de la ceteni obisnuiti, oameni politici, ONG-uri, composesorate, oameni de afaceri, europarlamntari, oameni de cultura. Iar acesti oameni, presupun ca nu ar fi aderat la un astfel de gest de solidaritate daca nu erau coinvinsi ca Dan Parcalab trebuie cercetat in stare de libertate.
  Si daca tot vorbesti de “misto de orice generalizare” cred ca ar trebui sa te feresti sa folosesti cuvinte gen “cei din trustul asta”.
  Nu se pot face acuzatii in bloc

 3. Iulian Comanescu Reply

  Draga Herennia, nişte “vorbe” nu pot fi minimalizate, vinovăţia sau răspunderea oamenilor de la Gazeta, în schimb, poate fi. Dar, ca s-o minimalizăm, trebuie ca întâi s-o dovedim.

  Nu dezvolta, te rog, o problemă personală cu mine. Încearcă să discuţi la subiect. Accept, de pildă, că titlul “se solidarizează” e puţin impropriu, uite, îl schimb. Dar, în rest, sunt nişte acuzaţii cam generale şi ciudate, mai ales având în vedere ymterviul pe care i l-am luat lui Pârcălab, de pildă. Atunci mi s-a reproşat că am fost prea rău cu omul respectiv. Deci anti-Gazetă.

 4. herennia Reply

  morsan (presupun ca ai vrut sa te semnezi cu morosan, da’ n-a reusit)

  uite cateva institutii de presa maramuresene care nu se regasesc pe lista semnatarilor (cel putin pe cea facuta publica): graiul maramuresului, informatia zilei, radio galaxia, radio transilvania, tl+, jurnalul de vineri, estrada, protv baia mare. acesta este motivul pentru care mi se pare stupid sa atribui comunicatul “ziaristilor maramureseni”. se poate spune cel mult ca “o parte dintre ziaristii maramureseni” sau, treaca de la mine, “majoritatea ziaristilor maramureseni”. e chestie de exprimare corecta si de evitare a manipularii.

  asa cum despre evitarea manipularii era vorba si la solidarizare. a cere tratament egal in fata legii e una si a te solidariza cu un anchetat de cu totul altceva.

  comunicatul vorbeste, eventual, despre solidarizarea cu cererea de cercetare in libertate, nu de solidarizarea cu dan parcalab. care, pe baza contractului avut cu “glasul maramuresului”, ii facea servicii. pentru asta primea parcalab bani, pentru serviciile depuse. nu stiu exact care erau acestea, de aceea le-am numit “servicii”.

  in ceea ce priveste partidele, ong-urile, composesoratele si ce alte categorii ai mai trecut tu acolo, stai tu linistit ca nu au ei nici o treaba cu vinivatia sau nevinovatia lui dan parcalab. pe ei ei pot banui doar ca stiu sa-si faca PR, nu ca n-ar putea sa doarma de grija vreunui ziarist inchis.

  PS iulian, nu dezvolt o problema personala cu tine, nici vorba. dar nu mi-a placut cum ai scris pe tema asta. e dreptul meu la paranoia. iar ymterviul cu parcalab mie mi s-a parut extrem de soft.

 5. Iulian Comanescu Reply

  Herennia: stii care-i chestia? E “sigur” că oamenii ăia călcau pe bec, vorba Milenei Man: “să fie judecat pentru ce-a făcut”. Dar despre asta s-a scris deja în presă, unde cazul a fost prezentat într-o cheie poliţista. Eu am încercat să vin cu ce nu s-a spus, cum ar fi dubiile care planează asupra unor posibile abuzuri. Probabil că de aceea relatările mele au părut debalansate.

  Dacă eram primul care dădea ştirea, aş fi zis arestaţi, suspiciuni de şantaj şi ce-au mai făcut ei şi tot restul.

  Să nu crezi că le ţin partea, încă o dată. Dar nu vreau să aud din Sibiu, de pildă, că dacă apare un ziarist mai al naibii la un om de afaceri, cu întrebări vorba lui Emanuel Valeriu “incomode”, i se spune: “O să depun plângere împotriva ta pentru şantaj”.

 6. morosan Reply

  maramuresenii sunt hotarati! s-a anunţat public faptul că în varianta în care Pârcalab nu va fi eliberat, pentru a fi cercetat în stare de libertate, va avea loc un miting de protest la care şi-au anunţat prezenţa inclusiv confederaţii sindicale şi reprezentanţi ai societăţii civile. Există persoane care vor să intre în greva foamei! Ziarştii vor să-i prezinte situaţia inclusiv preşedintelui Băsescu (care vine în Maramureş în 15 ianuarie pentru inaugurarea podului cu Ucraina din Sighetu Marmaţiei).

 7. morosan Reply

  pentru hernia

  graiul maramuresului, informatia zilei, radio galaxia, estrada, s/au solidarizat in mod cert. Glasul si Detectivul de presa publica de 3 zile listele complete cu cei care au semnat sau au aderat la comunicat publicandu/l in numele redactiei. Sunt circa 150 de semnaturi de la ziaristi. Pentru a te convinge te rog suna si vorbeste personal cu Marian Ilea, sufletul acestui demers fara precedent in Romania. Nu s-a vorbit niciun moment de vinovatia sau nevinovatia lui Dan ci stict de faptul ca atatia oameni au dat girul ca nu este un pericol social si ca merita sa fie cercetat in libertate. Toate celelalte urmeaza sa fie demonstrate. Doamne Ajuta!

 8. morosan Reply

  vezi hernia ca sunt lucruri grave ceea ce spui. Ziaristii sunt destul de civilizati sa/i prezinte lui Basescu situatia fara alte complicatii. Faza ca lansezi chestii de genul @i se pregateste o ambuscada@ este o minciuna care poate pune in pericol bunul mers al unei intalniri diplomatice. Sa-ti fie rusine daca te pretezi la asemenea lucruri dar pentru a-ti face mai multi cititori pe blogul tau amarat.

 9. Iulian Comanescu Reply

  Moroşan: În principiu mi se pare că eşti aproape de adevăr, dar nu strică puţină moderaţie în vorbe. P-aici încercăm să fim destul de factuali şi puţin inflamaţi

 10. morosan Reply

  iulian: scuze daca am fost putin prea incisiv. crede-ma m-am cenzurat cat de mult am putut si cu toate acestea m-ai simtit “inflamat”. Normal! La noi, in Maramures, cand stii ca ai dreptate mergi până în pânzele albe. Iar in acest caz doar n+or fi nebuni 10 mii de oameni cu o asemenea reacţie. Doamne Ajută!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. herennia Reply

  morosan, tie nu-ti pun la indoiala buna credinta, dar nu-mi vorbi despre marian ilea ca suflet al acestei actiuni de parca ar face un lucru dezinteresat. stii ca si numele lui e in dosarul lui dan parcalab? asta o stiu din surse sigure si judiciare. deci nu face altceva decat sa-si apere propriul fund.

  iar referirea din postul de pe blogul meu amarat nu cred ca ai inteles-o. asa ca n-o comenta. daca ai impresia ca am crezut c-o sa-l inconjoare jurnalistii si n-o sa-l lase sa treaca pana nu ia dosarul si se solidarizeaza cu protestul inseamna ca n-are rost sa mai facem schimb de replici.

  iar cei care vor sa intre in greva foamei… hmmm, let me guess… rosiianu? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 12. Iulian Comanescu Reply

  Draga Herennia,

  Iti adresez aceeasi rugaminte ca si lui Morosanu. Mai moderat. Sa stiti ca genul asta de hara o sa faca lumea sa priveasca cu o spranceana ridicata ziaristii din Baia Mare.

 13. herennia Reply

  iulian, daca lumea va privi cu o spranceana ridicata ziaristii din baia mare inseamna ca intra si ei in randul vedetelor, nu? ca doar asa sunt priviti cei din bucuresti, cluj, oradea, bacau, iasi…. 🙂

  apropo, nu sunt ziarist din baia mare, dar am prieteni buni cu surse acolo.

 14. tweety Reply

  herennia,nu stiu cine esti si ce vrei sa demonstrezi defapt…dar daca ceea ce se intampla ti se pare normal si corect imi pare f rau ca te contrazic.ti se pare normal ca un om care n-a facut nici pe departe atatea cate au facut altii mult mai sus pusi decat el sa fie tinut in arest?ti se pare normal ca cei mai multi dintre cei care sunt la conducere sa fie niste infractori bineinteles, “anchetati in stare de libertate”? ziaristii maramureseni nu il fac nevinovat pe dan parcalab,nu stiu cine a sustinut asta,tot ce se incearca este sa se obtina aceleasi drepturi pentru toata lumea.nu este criminal,nu este violator…este cineva care deranja in peisajul prea corupt si prea plin de interese.si asa ca fapt divers si cei mai sus mentionati de tine au aderat la comunicat.
  si in legatura cu marian ilea,chiar este sufletul acestei actiuni.un om,un om adevarat,cu o cultura mult peste cea a “intelectualilor” care ne conduc.pentru oameni ca marian ilea merita sa avem respect,nu pentru cei carora ni se impune sa avem respect.si nu,nu rosiianu intra in greva foamei.

Post your thoughts