zero caractere.2: Biznis uomănul

Încurcă-Business, un produs de sinteză din câteva duzini de oameni pe care i-am întâlnit în cei doi ani și ceva de când navighez pe cont propriu prin apele nămoloase ale afacerilor din România, a fost întâmpinat aici pe blog și în alte părți cu râsete și aplauze. M-am bucurat, am mulțumit pentru atenție și am ajuns la concluzia că mai am destule de spus despre diferite tipuri de personaje din România deloc profundă a banilor, englezismelor, mobilelor și țoalelor de brand. Rubricuța sporadică “Zero caractere” se înființează și în același timp continuă azi, după episodul pilot, cu un alt personaj cu care sunt convins că și voi v-ați dat cap în cap destul de des: Biznis uomănul.

Am stat și m-am gândit dacă nu sunt vreun porc misogin imediat ce mi-a venit în minte numele ăsta, Biznis uomăn, că e cu ceva ce vine de la – sau a fost – femeie, în limba lui Shakespeare și a lui Sylvester Stalone. Mă consolez cu ideea că personajul pe care am pus aici tastatura nu are sexul de la mine. Sexul e al lui, din naștere și de la clișeul la care se raportează, cel de business woman.

Spre deosebire de business woman însă, Biznis uomănul nu prea are nici biznis, nici uomăn, tocmai fiindcă s-a chinuit ani de zile să fie și uomăn și să se-apuce de-un biznis. Dacă s-a chinuit destul, înseamnă că Biznis uomănul are totuși ceva: timp, numărat în ani. Poate vreo patruzeci sau cincizeci. Dar cum s-a chinuit?

Ai crede că biznis uomănul se trage dintr-o altă meserie sau varietate umană, dar nu – chinurile lui prelungite nu se leagă de un serviciu apăsător sau o familie grea. Biznis uomănul nu are nici carte de muncă, nici copii. Sau dacă are, sunt undeva, la o firmă sau o soacră îndepărtată, “să curgă vechimea”. Adevărata ocupație, calvarul biznis uomănului este și a fost, ani de zile, raportarea la model. E o chestiune de stimă: trebuie să fii cineva pe lumea asta și nu poți fi decât dacă belești ochii la modele de succes și te afișezi ca atare.

De aici cele două ocupații principale ale Biznis uomănului, care sunt veleitaspiraționismul, tradus sub forma răsfoitului de reviste, și coaforul plus cumpărăturile. Doamnele vor număra trei aici, dar nu trebuie să se îngrijoreze, fiindcă nu e un semn de biznis uomănhud. Semn de biznis uomănhud e a treia (sau a patra) ocupație, o firmă de perdele de pe Calea Victoriei sau un magazin de boarfe care imită britanicul Marks&Spencer sub un pseudobrand franțuzesc și cu materiale sintetice produse de chinezi.

Am lăsat la urmă biznisul, fiindcă el se rezumă de regulă la încurcatul borcanelor și chinuirea vreunei fete din provincie, cu ASE-ul neterminat, în etate de 31 ani, factotum, confesor dar mai ales sac de box pentru biznis uomăn. Managementul biznis uomănului constă preponderent în scandaluri prelungite, fiindcă nu trece săptămână în care să nu se fi încurcat două facturi sau nesimțitul ăla de client căruia i-ai zis că-i livrezi galeriile acasă să nu se enerveze când îi zici să vină să și le ia.

După lupte seculare cu propriul păr, care nu-i stă ca lumea și o enervează, Biznis uomănul își vede într-o zi cu ochii visul de a ajunge în lumea bună. Ea, lumea bună, se află la o lansare de coniac de șantieriști organizată de o megaagenție de publicitate, la un hotel plin de gablonțuri aurite din nordul orașului. Sau pe un post TV, unul respectabil, nu OTV-ul, ci unul care găzduiește emisiuni mondeno-scandalo-simpatice despre Gina Pistol și Dinu Maxxer. Biznis uomănul șede pe canapeaua pentru invitații mai pifani, între un înghițitor de flăcări și un gibon-minune, care ghicește în zodii chinezești. Așa, ca o muscă-n ochi, intră el, biznis uomănul în viața publică și în disponibilitățile tale afective.

Fiindcă trebuie să poarte o ștampilă, o etichetă, o diferență specifică, Biznis uomănul târăște după el magazinul de perdele, devenit între timp lanț, fiindcă omul care i-a dat banii să-l facă, de regulă soț, și-a plantat unu-doi oameni de încredere ca să pună afacerea în mișcare. Biznis uomănul a dat de altfel pe gratis perdelele sau aerul condiționat din studioul TV, ori de la soareaua unde se lansează coniacul de șantieriști. Din fața perdelelor fâlfâinde, cu părul luptându-se să stea ca lumea și să n-o enerveze în fața nemilosului aer condiționat, Biznis uomănul ajunge la secunda de glorie. Își dă cu presupusul despre viață, fiindcă acum e o femeie cu experiență. Moderatoarea remarcă imprimeul poșetei, cu Louis Vuitton, decide că e adevărat și agață Biznis uomănul pe hol, după emisie. Peste o săptămână, cu părul făcut de data asta chiar ca lumea, Biznis uomănul e pe coperta unei reviste lucioase cu tiraj de 300 de exemplare, debușeul de șpăgi al moderatoarei.

Fascinație, ispită, răsfăț, exemplu, femeie împlinită, familie, copii, perdele. Ce păcat că durează atât de puțin! Victimă a timpurilor, fiindcă s-a născut prea târziu pentru a deveni Ana Pauker și prea devreme ca să se facă bloggeriță, biznis uomănul nu dansează pe nervii noștri decât vreo câteva veri. Într-un sens, chiar acest text este pielea ei de șagri. Raphaël de Valentin, eroul lui Balzac, știa foarte bine că fiecare dorință îi micșorează talismanul. Biznis uomănul îl dă cu cremă anti-rid.

5 thoughts on “zero caractere.2: Biznis uomănul”

  1. Cătălin: asta cu răcoreala e asumată:

    http://www.comanescu.ro/ce-este-incurca-business-ul-si-ce-incurca-el.html

    În general refuz lamentațiile, dar se pare că ele “vând”, motiv pentru care am ales să mă joc și eu de-a apăsarea. Interesant e că tu vezi “câteva adevăruri”, ceea ce se leagă de lumea în care te învârți la glossy. Vreo doi amici mi-au zis că nu recunosc personajul – ei n-au servit ce-am servit eu până acum câțiva ani și poate că tu servești în continuare.

  2. Dragi tovarăși, nu vă mai pierdeți în textul ăla ca într-o șaradă. NU există corespondenți reali la portretele astea – sau dacă vreți, fiecare are cinci, șase, șapte, o sută de surse de inspirație. Cred că dacă m-aș referi la un om anume n-aș face decât să îmi vărs niște frustrări într-un mod fals etic, fără a spune persoanei pe nume. Dacă o să-mi iasă ceva interesant din seria asta, ține de faptul că o să fiu (sau nu) capabil să identific anumite tipuri umane și nu posesori de buletin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *