ymterviu.024 – GABOR CSEH despre lansarea versiunii româneşti a iWiW.hu: Socializeaza.ro

Bun, deci am anunţat deja că pe 6 august se lansează Socializeaza.ro, versiunea românească a iWiW.hu, un site cu un număr de useri aproape egal cu întreaga piaţă de internet din Ungaria: 2,2 milioane. De data asta, ymterviul se întâmplă să fie video, fiindcă omul cu care am vorbit, Gabor Cseh, nu a fost disponibil decât atunci când ne-am aflat amândoi în acelaşi loc şi în acelaşi timp: la Bucureşti, acum câteva zile. N-avea rost s-o mai dăm pe după deget pe yahoo messenger, care e de obicei vehiculul ymterviurilor. Limba în care am vorbit: engleza. Posibilităţi de titrare? Zero în momentul ăsta, îmi pare rău pentru necunoscătorii de engleză, care rămân cu titluleţele.

De ce Gabor Cseh: este omul care a preluat ideea de iWiW şi, în calitate de concept builder, a lansat-o în forma actuală în octombrie 2005. Succesul a fost foarte rapid, după care el şi asociaţii lui au vândut iWiW.hu T-Online, subsidiarul Deutsche Telecom care a devenit un jucător major de piaţă în mai multe ţări din Est. Valoarea tranzacţiei: patru milioane.

Echipa care a făcut iWiW.hu, adică Virgo Systems Ltd., a început să implementeze ideea în alte pieţe. După Slovacia, a urmat România. De ce tocmai România?

România e o piaţă de Internet dezvoltată:

Bun, dar România n-are un grad de penetrare al internetului decât de vreo 25 la sută. Asta o face o ţară dezvoltată din punctul ăsta de vedere?

Cam tot atât are şi Ungaria, şi e de două ori mai mică:

Cu alte cuvinte, Gabor e mulţumit cu faptul că la 22 de milioane populaţie, faţă de 10, ale Ungariei, şi un grad de penetrare egal, România e o piaţă potenţială de două ori şi ceva mai mare. în Ungaria, iWiW a ajuns la un milion de logări pe zi, ceea ce înseamnă probabil cam tot atâţia vizitatori unici. Punctul de plecare: vreo 40 de mii de useri activi. Cum s-au întâmplat lucrurile?

Repede:

O fi ştiut Cseh ce face sau i-a ieşit din întâmplare? Omul are nişte idei foarte clare despre ceea ce se întâmplă şi ce trebuie să se întâmple pe iWiW şi, în consecinţă, Socializeaza.ro. Oamenii îl folosesc într-un mod apropiat de ceea ce se întâmplă în România pe Colegi.ro.

O reţea pentru oameni reali care se cunosc şi “dincoace”:

Socializeaza.ro apare pe o piaţă pe care există deja Neogen.ro şi pe care Hi5.com a devenit activ. Concurenţa e de altfel destul de puternică, dar Gabor vede în prezenţa Hi5 şi un semnal bun pentru Socializeaza (de Neogen nu l-am întrebat, fiindcă nu ştiam dacă a studiat conceptul).

Miza Socializeaza.ro: interfaţă în română şi numele real de utilizator:

Asta înseamnă o poziţionare specială pe piaţa social network-urilor. Aşadar, miza pe specificul reţelei şi fidelitate?

E foarte important să te menţii la standarde în reţelele sociale:

 1. Claudiu Reply

  acesta nu mai este ymterviu… este tuberviu cred. Si este mai greu de urmarit, si cere mai mult timp. Care uneori nu este.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Kristian: nu inteleg, pe braintv era bun asa si aici nu e bun?

  Claudiu: da, nu mai e ymterviu 🙂 totusi – n-avea rost sa invetez o categorie pentru el, intrucat nu am planuri in domeniul interviurilor-video-puse-pe-blog. Pur si simplu, omul a venit in Romania inainte sa-si gaseasca timp de un chat pe messenger. Ca fapt anecdotic: m-am intalnit cu intentia de a trage audio si a da transcriptul. Mi-am dat seama ca am un Creative Zen cu bateria aproape descarcata si o camera cu baterii. Asa a ajuns video 🙂

  Ramane ideea ca video e mai greu de urmarit. Si mie mi s-a parut la fel, motiv pentru care am facut ymterviuri text pana acum. E si motivul pentru care n-am prea dat drumul la camera pana acum. Spuneti-mi daca e MAI GREU de urmarit decat alte interviuri video si de ce.

 3. Claudiu Reply

  Avantajul interviurilor video in general: iti permit sa comentezi mai mult pe marginea lor.
  Dezavantajul: mai greu de urmarit, cer mai multa rabdare.

  Avantajul interviului cu Gabor: este scurt ( cam 5 minute, chiar mai putin, nu am stat sa adun timpii )
  Dezavantajul: Dictia ungurilor cand vorbesc engleza este ingrozitoare 😀

  Oricum, daca spui ca interviul acesta a aparut in forma 2.0 datorita unor diverse circumstante, se accepta. 😀

 4. Bihoneanu Reply

  Mda…. stirea in sine cu extinderea unui site de socializare in Romania era de astepta, acest segment este chiar descoperit. Neogen e prea putin vizibil, hi5 si netlog chiar daca au multi utilizatori romani pot fi combatuti, prin specificul local al unui astfel de site, cred… Oricum vom vedea!

 5. Iasmina Cupsa Reply

  As dori si eu sa am cont pe socilaizeaza.ro, dar pentru asta am nevoie de invitatie. Deaceea rog frumos o persoana amabila care este deja membru…socializeaza.ro, sa ma ajute. Adresa mea de e-mail este: jasmina_mariah@yahoo.com Multumesc

Post your thoughts