ymterviu.024 – GABOR CSEH despre lansarea versiunii românești a iWiW.hu: Socializeaza.ro

Bun, deci am anunțat deja că pe 6 august se lansează Socializeaza.ro, versiunea românească a iWiW.hu, un site cu un număr de useri aproape egal cu întreaga piață de internet din Ungaria: 2,2 milioane. De data asta, ymterviul se întâmplă să fie video, fiindcă omul cu care am vorbit, Gabor Cseh, nu a fost disponibil decât atunci când ne-am aflat amândoi în același loc și în același timp: la București, acum câteva zile. N-avea rost s-o mai dăm pe după deget pe yahoo messenger, care e de obicei vehiculul ymterviurilor. Limba în care am vorbit: engleza. Posibilități de titrare? Zero în momentul ăsta, îmi pare rău pentru necunoscătorii de engleză, care rămân cu titlulețele.

De ce Gabor Cseh: este omul care a preluat ideea de iWiW și, în calitate de concept builder, a lansat-o în forma actuală în octombrie 2005. Succesul a fost foarte rapid, după care el și asociații lui au vândut iWiW.hu T-Online, subsidiarul Deutsche Telecom care a devenit un jucător major de piață în mai multe țări din Est. Valoarea tranzacției: patru milioane.

Echipa care a făcut iWiW.hu, adică Virgo Systems Ltd., a început să implementeze ideea în alte piețe. După Slovacia, a urmat România. De ce tocmai România?

România e o piață de Internet dezvoltată:

Bun, dar România n-are un grad de penetrare al internetului decât de vreo 25 la sută. Asta o face o țară dezvoltată din punctul ăsta de vedere?

Cam tot atât are și Ungaria, și e de două ori mai mică:

Cu alte cuvinte, Gabor e mulțumit cu faptul că la 22 de milioane populație, față de 10, ale Ungariei, și un grad de penetrare egal, România e o piață potențială de două ori și ceva mai mare. în Ungaria, iWiW a ajuns la un milion de logări pe zi, ceea ce înseamnă probabil cam tot atâția vizitatori unici. Punctul de plecare: vreo 40 de mii de useri activi. Cum s-au întâmplat lucrurile?

Repede:

O fi știut Cseh ce face sau i-a ieșit din întâmplare? Omul are niște idei foarte clare despre ceea ce se întâmplă și ce trebuie să se întâmple pe iWiW și, în consecință, Socializeaza.ro. Oamenii îl folosesc într-un mod apropiat de ceea ce se întâmplă în România pe Colegi.ro.

O rețea pentru oameni reali care se cunosc și “dincoace”:

Socializeaza.ro apare pe o piață pe care există deja Neogen.ro și pe care Hi5.com a devenit activ. Concurența e de altfel destul de puternică, dar Gabor vede în prezența Hi5 și un semnal bun pentru Socializeaza (de Neogen nu l-am întrebat, fiindcă nu știam dacă a studiat conceptul).

Miza Socializeaza.ro: interfață în română și numele real de utilizator:

Asta înseamnă o poziționare specială pe piața social network-urilor. Așadar, miza pe specificul rețelei și fidelitate?

E foarte important să te menții la standarde în rețelele sociale:

9 thoughts on “ymterviu.024 – GABOR CSEH despre lansarea versiunii românești a iWiW.hu: Socializeaza.ro”

 1. acesta nu mai este ymterviu… este tuberviu cred. Si este mai greu de urmarit, si cere mai mult timp. Care uneori nu este.

 2. Kristian: nu inteleg, pe braintv era bun asa si aici nu e bun?

  Claudiu: da, nu mai e ymterviu 🙂 totusi – n-avea rost sa invetez o categorie pentru el, intrucat nu am planuri in domeniul interviurilor-video-puse-pe-blog. Pur si simplu, omul a venit in Romania inainte sa-si gaseasca timp de un chat pe messenger. Ca fapt anecdotic: m-am intalnit cu intentia de a trage audio si a da transcriptul. Mi-am dat seama ca am un Creative Zen cu bateria aproape descarcata si o camera cu baterii. Asa a ajuns video 🙂

  Ramane ideea ca video e mai greu de urmarit. Si mie mi s-a parut la fel, motiv pentru care am facut ymterviuri text pana acum. E si motivul pentru care n-am prea dat drumul la camera pana acum. Spuneti-mi daca e MAI GREU de urmarit decat alte interviuri video si de ce.

 3. Avantajul interviurilor video in general: iti permit sa comentezi mai mult pe marginea lor.
  Dezavantajul: mai greu de urmarit, cer mai multa rabdare.

  Avantajul interviului cu Gabor: este scurt ( cam 5 minute, chiar mai putin, nu am stat sa adun timpii )
  Dezavantajul: Dictia ungurilor cand vorbesc engleza este ingrozitoare 😀

  Oricum, daca spui ca interviul acesta a aparut in forma 2.0 datorita unor diverse circumstante, se accepta. 😀

 4. Mda…. stirea in sine cu extinderea unui site de socializare in Romania era de astepta, acest segment este chiar descoperit. Neogen e prea putin vizibil, hi5 si netlog chiar daca au multi utilizatori romani pot fi combatuti, prin specificul local al unui astfel de site, cred… Oricum vom vedea!

 5. As dori si eu sa am cont pe socilaizeaza.ro, dar pentru asta am nevoie de invitatie. Deaceea rog frumos o persoana amabila care este deja membru…socializeaza.ro, sa ma ajute. Adresa mea de e-mail este: jasmina_mariah@yahoo.com Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *