Windows 8 hands-on: nici tu n-ai nevoie de mouse?

Nu știu dacă sună a snobism, dar Windows n-am mai folosit decât sporadic de pe la XP încoace, fiindcă de prin 2007 încoace am încălecat pe Mac, după ce, din nou, renunțasem la el câțiva ani. La revedere mi-am luat după un kit de Vista care m-a indispus atât de tare, încât l-am făcut cadou cuiva, după ce dădusem banii pe el la magazinul acela, am uitat cum se cheamă – în fine, Mac Donald’s-ul de pe Brezoianu. De aceea, miercurea trecută am avut o surpriză plăcută, atunci când am gâdilat foarte pe repede înainte (trebuia să ajung în altă parte) niște laptopuri și tablete cu Windows 8. Device-urile au fost puse la dispoziție de Microsoft în ceva numit Holiday Consumer Showcase, la Fratelli.

Miercuri, 21 noiembrie, Fratelli: Consumer Holiday Showcase

Miercuri, 21 noiembrie, Fratelli: Consumer Holiday Showcase

Venisem să testez o tabletă, pentru care Microsoft a gândit sistemul, și mă așteptam la un Surface. Însă în showcase se aflau doar ceea ce păreau a fi două duzini de laptopuri. Am zgâriat ecranul unuia, timid, cu mouse-ul, deși nu mai folosesc așa ceva pe Mac de câțiva ani. Știți că Windows 8 e revoluționar (renunță la meniul de Start inagurat demult, în 1995), dar, dincolo de ce-am citit despre sistem, e surprinzător de frumos și colorat, poate chiar prea, comparativ cu austerul, dar elegantul desktop de OS X, care se schimbă mai mult pe dinăuntru de la un upgrade la altul. Există o tendință către full screen (la browser, de exemplu, care are location barul jos) și un stil spectaculos de browse al pozelor și altor lucruri din calculator.

Am lăsat mouse-ul și am atins touchpad-ul. Spre supriza mea, aceasta știa destul de bine gesturi ca ale trackpad-ului de Mac și se mișca infinit mai bine decât jafurile pe care am umblat din când în când, pe laptopurile mele și ale altora. Paradigma mouse-ului dispare și de pe Windows, cu alte cuvinte, și presupun că n-o s-o mai ducă mult nici pe Linux, nu că acesta ar avea vreo importanță ca desktop.

Todi Pruteanu de la Microsoft mi-a adus și vreo două tablete pe care le-am fredonat. Unele erau rupte din laptopurile expuse, ca să zic așa – e vorba de device-uri gen Asus Transformerul de aici, care funcționează și ca laptop, și ca tabletă. Sigur, am preferat să capăt jumătatea de laptop de la cineva, fiindcă nu-ți vine să tragi de ele chiar așa, la prima vedere. E de văzut dacă acest gen de device, 2 în 1, va prinde, fiindcă deocamdată piața e împărțită în laptopuri (producție) și tablete (consum). Dar, în orice caz, tabletele erau responsive și plăcute. Cum spunea și Todi, ai nevoie de gesturi un pic mai energice, dar asta nu înseamnă ecrane neresponsive, ci doar o dinamică puțin diferită a pinch-urilor și swipe-urilor, pe care o prinzi fără prea mare dificultate.

Nu știu ce m-ar putea determina pe mine, unul, să renunț la Mac – aici, singurul lucru care mi se pare de nescuzat în momentul de față e faptul că actualizările între iPhone și Mac prin iCloud mai mult nu funcționează decât funcționează, or sincronizarea calendarului, a agendei, reminderelor a fost unul din motivele  pentru care mi-am luat iPhone. Până la el, eram probabil ultimul prost cu Mac și telefon cu Android, pe care îl țineam pentru ca să am ceva numit familiaritate și pentru acest sistem de operare. Dar, în fine, referitor la Windows 8, probabil că e un stimulent serios în combinație cu tableta, pentru userii care deocamdată nu au făcut trecerea la ea și stau pe laptop/desktop cu sistem Microsoft. Va fi bine pentru Windows dacă aceștia se vor familizariza ușor și cu logica diferită a versiunii 8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *