Windows 8 hands-on: nici tu n-ai nevoie de mouse?

Nu ştiu dacă sună a snobism, dar Windows n-am mai folosit decât sporadic de pe la XP încoace, fiindcă de prin 2007 încoace am încălecat pe Mac, după ce, din nou, renunţasem la el câţiva ani. La revedere mi-am luat după un kit de Vista care m-a indispus atât de tare, încât l-am făcut cadou cuiva, după ce dădusem banii pe el la magazinul acela, am uitat cum se cheamă – în fine, Mac Donald’s-ul de pe Brezoianu. De aceea, miercurea trecută am avut o surpriză plăcută, atunci când am gâdilat foarte pe repede înainte (trebuia să ajung în altă parte) nişte laptopuri şi tablete cu Windows 8. Device-urile au fost puse la dispoziţie de Microsoft în ceva numit Holiday Consumer Showcase, la Fratelli.

Miercuri, 21 noiembrie, Fratelli: Consumer Holiday Showcase

Miercuri, 21 noiembrie, Fratelli: Consumer Holiday Showcase

Venisem să testez o tabletă, pentru care Microsoft a gândit sistemul, şi mă aşteptam la un Surface. Însă în showcase se aflau doar ceea ce păreau a fi două duzini de laptopuri. Am zgâriat ecranul unuia, timid, cu mouse-ul, deşi nu mai folosesc aşa ceva pe Mac de câţiva ani. Ştiţi că Windows 8 e revoluţionar (renunţă la meniul de Start inagurat demult, în 1995), dar, dincolo de ce-am citit despre sistem, e surprinzător de frumos şi colorat, poate chiar prea, comparativ cu austerul, dar elegantul desktop de OS X, care se schimbă mai mult pe dinăuntru de la un upgrade la altul. Există o tendinţă către full screen (la browser, de exemplu, care are location barul jos) şi un stil spectaculos de browse al pozelor şi altor lucruri din calculator.

Am lăsat mouse-ul şi am atins touchpad-ul. Spre supriza mea, aceasta ştia destul de bine gesturi ca ale trackpad-ului de Mac şi se mişca infinit mai bine decât jafurile pe care am umblat din când în când, pe laptopurile mele şi ale altora. Paradigma mouse-ului dispare şi de pe Windows, cu alte cuvinte, şi presupun că n-o s-o mai ducă mult nici pe Linux, nu că acesta ar avea vreo importanţă ca desktop.

Todi Pruteanu de la Microsoft mi-a adus şi vreo două tablete pe care le-am fredonat. Unele erau rupte din laptopurile expuse, ca să zic aşa – e vorba de device-uri gen Asus Transformerul de aici, care funcţionează şi ca laptop, şi ca tabletă. Sigur, am preferat să capăt jumătatea de laptop de la cineva, fiindcă nu-ţi vine să tragi de ele chiar aşa, la prima vedere. E de văzut dacă acest gen de device, 2 în 1, va prinde, fiindcă deocamdată piaţa e împărţită în laptopuri (producţie) şi tablete (consum). Dar, în orice caz, tabletele erau responsive şi plăcute. Cum spunea şi Todi, ai nevoie de gesturi un pic mai energice, dar asta nu înseamnă ecrane neresponsive, ci doar o dinamică puţin diferită a pinch-urilor şi swipe-urilor, pe care o prinzi fără prea mare dificultate.

Nu ştiu ce m-ar putea determina pe mine, unul, să renunţ la Mac – aici, singurul lucru care mi se pare de nescuzat în momentul de faţă e faptul că actualizările între iPhone şi Mac prin iCloud mai mult nu funcţionează decât funcţionează, or sincronizarea calendarului, a agendei, reminderelor a fost unul din motivele  pentru care mi-am luat iPhone. Până la el, eram probabil ultimul prost cu Mac şi telefon cu Android, pe care îl ţineam pentru ca să am ceva numit familiaritate şi pentru acest sistem de operare. Dar, în fine, referitor la Windows 8, probabil că e un stimulent serios în combinaţie cu tableta, pentru userii care deocamdată nu au făcut trecerea la ea şi stau pe laptop/desktop cu sistem Microsoft. Va fi bine pentru Windows dacă aceştia se vor familizariza uşor şi cu logica diferită a versiunii 8.

Post your thoughts