William Gibson a murit. Trăiască William Gibson

Am avut două minute de palpitații și era să mi-o iau pe coajă plecând de la știrea Mediafax cu privire la moartea lui William Gibson. Era să-i trag un necrolog inventatorului termenului de cyberspațiu (“Neuromancer”), dar se dovedește că mortul e un dramaturg de 94 de ani, nu omul cu cyberpunk-ul, care are 60 de ani și e, sper, bine mersi. Motivul confuziei: pe lângă notorietatea mai mare a lui Gibson-Neuromancer, poza viului cu care Mediafax a ilustrat știrea mortului.

Pe BBC.co.uk e o altă poză, nicio asemănare cu Gibson de la Mediafax, care în schimb seamănă foarte bine cu cel viu, de pe Wikipedia.

Intenția mea nu e să hăituiesc Mediafax și gogomănii de-astea face multă lume prin presa noastră. Dar mă gândesc că și alții ar putea cădea în aceeași capcană în care era să cad eu. Trăim, la urma urmei, în țara în care cel puțin o televiziune crede că Martin Luther King a fost un negru care a trăit în secolul al șaișpelea, în Germania.

Desert: fragment din “No maps for these territories”, documentar video cu Gibson. Ăla viu.

4 thoughts on “William Gibson a murit. Trăiască William Gibson”

  1. Multumim. Sa stii ca sunt cel mai mare sustinator al corectarii erorilor si asta e chiar o regula de baza la noi. Macar sa faca cat mai multi din presa asa. A da o erata nu e o rusine, ci o dovada de corectitudine si forta. Si e un subiect de dezbatut pt. jurnalisti si institutiile media…

  2. Da, ziarele anglo-saxone, care știm că sunt cele mai riguroase, n-au niciun complex cu “corrections”. Presa e pe undeva meseria greșelii fiindcă azi scrii de țevi, mâine de cabluri, poimâine de țigle – n-ai cum să le știi pe toate oricât ai fi de vechi pe domeniul tău. Mă bucur că n-a interpretat nimeni ce am scris ca pe un gest agresiv, că nu asta intenționam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *