William Gibson a murit. Trăiască William Gibson

Am avut două minute de palpitaţii şi era să mi-o iau pe coajă plecând de la ştirea Mediafax cu privire la moartea lui William Gibson. Era să-i trag un necrolog inventatorului termenului de cyberspaţiu (“Neuromancer”), dar se dovedeşte că mortul e un dramaturg de 94 de ani, nu omul cu cyberpunk-ul, care are 60 de ani şi e, sper, bine mersi. Motivul confuziei: pe lângă notorietatea mai mare a lui Gibson-Neuromancer, poza viului cu care Mediafax a ilustrat ştirea mortului.

Pe BBC.co.uk e o altă poză, nicio asemănare cu Gibson de la Mediafax, care în schimb seamănă foarte bine cu cel viu, de pe Wikipedia.

Intenţia mea nu e să hăituiesc Mediafax şi gogomănii de-astea face multă lume prin presa noastră. Dar mă gândesc că şi alţii ar putea cădea în aceeaşi capcană în care era să cad eu. Trăim, la urma urmei, în ţara în care cel puţin o televiziune crede că Martin Luther King a fost un negru care a trăit în secolul al şaişpelea, în Germania.

Desert: fragment din “No maps for these territories”, documentar video cu Gibson. Ăla viu.

  1. Cristi Reply

    Multumim. Sa stii ca sunt cel mai mare sustinator al corectarii erorilor si asta e chiar o regula de baza la noi. Macar sa faca cat mai multi din presa asa. A da o erata nu e o rusine, ci o dovada de corectitudine si forta. Si e un subiect de dezbatut pt. jurnalisti si institutiile media…

  2. Iulian Comanescu Reply

    Da, ziarele anglo-saxone, care ştim că sunt cele mai riguroase, n-au niciun complex cu “corrections”. Presa e pe undeva meseria greşelii fiindcă azi scrii de ţevi, mâine de cabluri, poimâine de ţigle – n-ai cum să le ştii pe toate oricât ai fi de vechi pe domeniul tău. Mă bucur că n-a interpretat nimeni ce am scris ca pe un gest agresiv, că nu asta intenţionam.

Post your thoughts