Wikileapșa: hai să săltăm Wikipedia românească peste 100 de mii de articole

ro.Wikipedia.org este versiunea în limba română a Wikipedia, lansată pe 15 iulie 2003. Marți, la ora la care am accesat eu site-ul, el număra 99.349 de articole, ceea ce înseamnă că mai lipseau doar vreo 650 de articole până la promovarea ro.Wikipedia.org în top, pe lista enciclopediilor cu peste 100 de mii de itemi.

Cred că reiese deja ce fel de leapșă lansez – vreau ca fiecare dintre noi să scrie câte un articol pe ro.Wikipedia.org, ca să ajungem în zona de peste 100 de mii de articole:

wikipedia_org.jpg

Wikileapșa mea se duce nu numai la amicii bloggeri enumerați mai jos (12 de data asta, fiindcă e vorba de multe articole de scris), ci către toți cititorii “Mediei lui Comanescu” și la cine îmi mai face plăcerea s-o preia. Ne-bloggerii sunt rugați să facă paste cu linkurile către contribuțiile lor în subsolul postării de față.

Lista de bloggeri către care merge wikileapșa:
Amar de zi/Vlad
BobbyVoicu.ro/Bobby
DeCeBlog.net
e-Learning Blog/Carmen
Jurnalismonline.ro/Brăduț
Manafu/Cristi
Marketeer/Doru
Nenea Cosmos
Oana Dobre
Subiectiv.ro/Alex
Tolo.ro/Catalin
Una pe zi/Dragoș
E o listă primară, promit că am să fac reclamă și prin alte mijloace.

Reguli pe ro.Wikipedia.org:
Cum scriu un articol
Eticheta Wikipedia (Wikiquette)
Manual de stil

41 thoughts on “Wikileapșa: hai să săltăm Wikipedia românească peste 100 de mii de articole”

 1. Ma bucura faptul ca se mai da leapsa si la lucruri bune. Incerc sa-mi fac timp si sa pun si eu umarul la treaba. Si tartacutza…

 2. Bun asa, numai sa fie articole adevarate si sa le scrieti romaneste, oameni buni! Adica nu “itemi”, ci articole!
  “Itemi” sunt vorborositorii de romaniana la cap, eventual, ba chiar “eventually”, daca o tin tot asa :))
  Bafta 🙂

 3. Admirabila initiativa. Probabil ca isi va gasi si sustinatori.
  Poate ca ar trebui sa mai adaugati un indemn – acela la corectitudinea datelor, pentru ca am constatat-nu o data- erori grave, care ies in evidenta mai ales unde este vorba despre biografiile personalitati marcante sau subiecte de interes “general” sa zic asa. Si asta prin simpla comparatie cu versiunea in limba engleza, de un de si sunt preluate foarte multe informatii si traduse cu erori sau incomplet.

 4. Imagologic vorbind, e un atac nepoliticos la limba romana…
  Ai dreptate, Iuliane, sa ne indemni, precum inaintasii nostri,
  “SCRIETI, NUMAI SCRIETI ROMANESTE”…
  Asa ne indexeaza Google si devine “limba nostra o comoara in adancuri promovata”….

 5. Imi plac persoanele voluntare care ofera ceva dar nu cer nimic in schimb. Eu sunt inscris la wiki de aproximativ 6 luni si am 250 articole traduse de la wikipediile mai mari. Wikipedia este un proiect cu un enorm potential, versiunea in engleza daca ar fi scrisa pe hartie ar avea 6-7 tone si creste cu 1000 de articole zilnic. In plus poate intra pe 2,5 gb si trimisa si in scolile sarace ale lumii unde nu au internet dar au un amarat de calculator. Oricine are un aparat de foto digital, poate fotografia satele din imprejurini si sa aseze o fotografie la satul respectiv pe wiki.(Wikiproiectul Orașele României.) sau la orice monument pe care-l intalnesc intr-o calatorie. Sunt admise doar fotografiile dumneavoastra , plagiatul este interzis, sau puteti sa folositi enorma baza de fotografii din wikipedia mondiala (Wikimedia Commons) cu peste 2,3 milioane foto donate de catre utilizatorii wikipedia. Efectele wikipedia sunt complexe in societate, sute de mii de elevi vor avea acces la informatie gratis pt. o mai buna instruire. Nu poate exista nici macar teoretic o societate moderna dar prost informata. Un popor informat este un popor puternic.

  Nu intreba ce poate sa faca tara ta pentru tine, mai bine intreaba-te ce poti sa faci tu pentru ea !

 6. […] Iulian a lansat o provocare pe care o susțin din toată inima: să scriem pentru Wikipedia în limba română (în primul rând) și să scriem pentru a depăși pragul de 100.000 de articole în limba română – ceea ce va duce Wikipedia noastră 🙂 în lista contributorilor importanți ai enciclopediei on-line. […]

 7. Deci, s-a dezbatut. M-am sfatuit si cu Moshe si cu rabbi si am ajuns la o concluzie. Se poate face daca e musai. Deja am repartizat temele pentru primele articole. Vezi pe blogul nostru ce si cum. Pai nu? Pai da!

 8. Mordechai: lol, am văzut. Păi așa scriem noi Wikipedia? Îi înjurăm p-ăia de-au lăsat cioturi în loc să punem mâna să le reparăm?

  Oricum, sunt mulțumit că ideea mea a avut ecou, chiar dacă de scris un articol nu știu să fi scris decât eu un articol 🙂

 9. […] UPDATE: Wikipedia RO a depășit 100.000 de articole vineri seară. Mai mult ca sigur că unele vor fi șterse, prostii fiind, dar pragul a fost depășit. Brava, Iulian, pentru idee! […]

 10. INconstantIN: mulțumesc mult, dar nu e cazul. Sunt convins că meritul ne aparține, mie și celor care au preluat wikileapșa, doar într-o măsură mai mică. Wikipedia a crescut și fără noi, și până la cifra la care am găsit-o eu, și după.

  Asta nu mă împiedică să mă bucur că am marcat depășirea pragului de 100.000, măcar așa, în chip de galerie.

 11. Iulian, come on:)! Oricat de mica ar fi masura meritului, oricum e destul de consistenta. Acum, na, eu nu spun ca fara wikileapsa wikipedia romaneasca nu ar fi trecut de acel prag, dar cu un catalizator pe care l-a primit prin leapsa de tine a facut-o mult mai repede. In plus, a fost un efort general care a ingornat cu desavarsire principiul “mie ce imi iese”, ceea ce e iarasi de aplaudat.

 12. INconstantIN: să nu crezi că nu mă bucur de vorbele bune :-), doar că știu că nu-mi pot asuma nici pe departe întregul merit. A fost un exercițiu de coagulare sociala altruistă dacă vrei.

  Poate mai încercăm o dată, ce zici?

 13. Iulian, stii de ce am eu incredere in initiativele tale? Nu am uitat acele cuvinte de incurajare spuse atunci cand mi-am permis “sa te spamez” cu acel mesaj de lansare a Primului Blog Moldo-Roman pe un post care vobea de un concurs pentru jurnalistii din Romania organizat de CJI-ul din Republica Moldova. M-am inghesuit atunci in lista ta de linkuri intreband senil/senin ce e aia Technorati. LOL!!!! Ce vremuri…

  Un alt motiv pentru care mi-a placut foarte mult initiativa e ca aceasta, printr-un lant de linkuri, a ajuns si la bloggerii din Republica Moldova care au contribuit cu destule articole la Wikipedia romaneasca, ceea ce nu poate decat sa ma bucure.

  O sa indraznesc sa te corectez, “A fost un exercitiu REUSIT de coagulare sociala altruista”, hiar daca, unii mai carcotasi, au ras si criticat Wikileapsa, Stii cum e, e ca atunci cand de la o varsta, impotenta te pironeste in chingile ochilor si tot ce iti ramane sa face e sa privesti si sa comentezi. Asa si unii bloggeri din Romania. Dar asta e deja un alt subiect…

  Da, de ce nu? Intotdeauna o sa dau curs unei asemenea invitatii. Imi plac proiecte de acest gen de mobilizare. Acum nu stiu in ce relatii esti tu cu Bobby Voicu sau daca esti:D, dar si el a lansat un WeReviewBlogs care se bazeaza pe simplul principiu de participare colectiva la un proiect din convingeri mesianice:)…

  Fiu, cred ca e cel mai lung comment pe care l-am scris vreodata:D. Concluzia, initiativa a fost de laudat, realizarea la fel. Asteptam si altele:)!

 14. “SCRIETI, NUMAI SCRIETI ROMANESTE”…
  cum sa zici asa ceva?
  wiki e site de informare… si cand citesti ceva de acolo, iei informatia de buna.
  fratilor, nu scrieti prostii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.